Ongelukkig met je leven

20 Jun 2014
5

"Ken je dat niet? Je maakt keuzes, je doet dingen, en op een dag word je wakker en dan denk je. Waar ben ik in godsnaam mee bezig? Is dit het leven wat ik wilde?" Het is zuur. Beseffen dat je niet het leven leidt dat je gelukkig maakt. Mijn cliënte baalde duidelijk van haar leven. En zo ken ik meer mensen die ongelukkig zijn. Ze hebben het gevoel dat ze vastgeketend zitten in hun eigen leven.

Makkelijke excuses?
Misschien weten ze donders goed wat ze willen. Misschien ook niet. Als ze het wel weten hebben ze tientallen redenen waarom ze geen actie ondernemen om hun situatie te veranderen. Alle onderstaande redenen heb ik inmiddels gehoord.

'Het is crisis, de banen liggen niet voor het oprapen. Daarom blijf ik deze baan houden waar ik niet gelukkig in ben.'

'Mijn man/vrouw is een goed en lief mens, ik kan hem/haar niet verlaten, ook al ben ik niet gelukkig binnen deze relatie. Het zou hem/haar zoveel pijn doen.'

'Ik heb een moeilijke jeugd/een moeilijk verleden gehad. Piekeren heb ik altijd gedaan en zal ik altijd doen.'

'Ik heb nou eenmaal die studie gevolgd. Het zou zonde zijn om nu totaal iets anders te doen op werkgebied, ook al is het niet waar mijn hart naar uitgaat.'

'Mijn collega's/werknemers hebben me nodig, ik kan niet zomaar vrij nemen.'

'Ik heb een drukke baan en een gezin, ik kom niet aan mezelf toe.'

Overtuigingen zetten je vast
Het zijn allemaal prima en aannemelijke overtuigingen. Maar ze zijn ook heel vaststaand en vooral zwart wit. Het ketent je vast in een situatie waarin je niet gelukkig bent. Je blijft je vastklampen aan je verleden, je huidige situatie, een relatie die niet werkt of het feit dat je 'geen' tijd hebt. Je zelfgecreëerde gevangenis is een feit.

Jezelf overtuigen van iets, is ook makkelijk. Door te zeggen dat iets niet kan, hoef je geen moeite te doen om te veranderen. Want veranderen, op zoek gaan naar alternatieven, de confrontatie aangaan, eerlijk zijn naar jezelf en naar anderen. Dat kan verdomd lastig zijn. Je zult anders naar dingen moeten kijken en actie moeten ondernemen. Misschien word je gedwongen om dingen te doen die je normaalgesproken niet doet. En dat is heel anders dan de veilige en vertrouwde situatie waarin je nu zit. Sterker nog, je zult waarschijnlijk ongemak of angst voelen.

Laat angst je niet weerhouden
Angst is de grootste drempel voor mensen om verandering aan te gaan. Angst voor het onbekende, angst voor de toekomst, angst om te falen, angst om alleen te zijn, angst voor afkeuring en afwijzing. Noem ze maar op. En natuurlijk kun je niet alles veranderen. Natuurlijk is het moeilijk om van carrière te switchen, om eerlijk te zijn binnen je relatie of om tijd vrij te maken voor jezelf. Maar als je dit al vanaf het begin roept... Hoe groot is dan de kans dat er iets in positieve zin gaat veranderen?

Mentaal fit zijn betekent een pro-actieve houding kiezen in plaats van passief in het leven staan. Ben je niet tevreden over jezelf of je leven? Bekijk dan welke dingen je kunt veranderen. Kun je dingen niet veranderen, verander dan je mindset. Wees eerlijk naar jezelf en naar anderen toe. Ga voor actie. Op het moment dat je dingen op een positieve manier verandert, al is het alleen maar de manier waarop je tegen dingen aankijkt, dan ervaar je meer tevredenheid en geluk.

Kom je er niet alleen uit? Neem dan geheel vrijblijvend contact op via info@louisehildebrand.nl


Mark  •  21-06-2014, 23:48

Mooi geschreven!

Louise Hildebrand  •  23-06-2014, 08:12

Dank je Mark, leuk om te horen!

Jen-ai  •  23-06-2014, 11:10

Wat confronterend zit hier namelijk midden in. Maar de bewustwording is er gelukkig wel. Nu er mee aan de slag. Thanks Louise

Joop  •  23-06-2014, 12:37

Prachtig geschreven en veel te herkenbaar allemaal, vooral het angst gebeuren.
Gelukkig gaat het allemaal wel een stuk beter dan eerst. Ook zeker mede door jou training.

Louise Hildebrand  •  25-06-2014, 10:54

Fijn om te horen Joop! En Jen-ai, veel sterkte. Bewustwording is de eerste stap. Daarna volgen de juiste beslissingen vanzelf.

Reageer op dit artikel