Optimistisch denken kun je leren

23 Nov 2023
0

Afgelopen maandag was mijn dochtertje jarig. 6 jaar alweer! Na een dag waarop ik haar zag genieten, lachen, dansen en zingen vroeg ik haar: 'Heb je een leuke dag gehad?' 'NEE!', riep ze uit.

'Oh? Waarom dan niet?', vroeg ik nieuwsgierig.

'Mijn flamingo ballon is stuk gegaan!' zei Emily met een pruilgezicht.

'Ja dat is vervelend. En jammer! Maar vond je daarom de HELE dag niet leuk? Kun je 3 dingen noemen die wel leuk waren?

Korte stilte.

'Ik kan er wel 21 noemen!'

'Oh ja. Vertel dan?'

'Ik vond het leuk dat jij en papa gingen zingen.

En dat ik een verrassing kreeg, een poppenhuis.

Ik vond het leuk om met oma te dansen en te zingen.

En ik vond het leuk dat ik met mijn nichtjes ging spelen.

En ik vond het leuk om ijsjes te halen.'

'Dat zijn al een hoop leuke dingen! Dus de dag was toch wel een beetje leuk?'

'NEE!!! Mijn flamingo ballon is stuk!'

Ai. Emily mag nog iets meer haar mentale fitheid trainen ;-)

Focussen op minder leuke dingen. De minpunten. De negatieve dingen. Het slechte nieuws. Het start kennelijk al op jonge leeftijd.

Je brein trainen om tegelijkertijd OOK de goede en leuke dingen te zien, dat vereist training. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen! Een dag kan namelijk onmogelijk 100% niet leuk zijn. Er zijn altijd wel leukere of betere momenten.

Ik probeer Emily dit dagelijks mee te geven. Zo krijgt zij handvatten mee om zich niet gek te laten maken door haar gedachten. Zo leert zij dat zij een keuze heeft in welke gedachten ze kan volgen en welke niet. En dat ze een genuanceerder oordeel kan geven over haar dag.

🚀 Wil jij jouw mentale fitheid verbeteren? En dus optimistischer en mentaal sterker in het leven staan? Of wil jij jouw organisatie medewerkers helpen om WERKFIT te zijn? Zodat ze zich niet gek laten maken door werkstress? Neem dan contact op om te kijken op welke manier ik kan ondersteunen.  


Reageer op dit artikel