De druk om slank te zijn: hoe ga je ermee om?

05 Jan 2016
0

In sommige beroepen ligt de focus enorm op het uiterlijk. Denk aan de danswereld, de modellenwereld of de sportwereld. Een gram te veel vet is voor sommige mensen bijna een doodvonnis. Eindeloos diëten, continu op de weegschaal staan, jezelf vergelijken met anderen... Letten op je figuur kan een flinke obsessie worden. Hoe ga je hier op een gezonde manier mee om? Juist als je, vanwege je werk, in deze wereld leeft?

Zelf leef ik soms ook in zo'n wereld. Tegenwoordig vanwege mijn sportschool- en trainersactiviteiten, jaren terug vanwege mijn werk als danseres in de uitgaansscene.

Ik weet dat ik niks te klagen heb, maar in de danswereld was ik vergeleken met andere danseressen stevig. Sterker nog, het is weleens voorgekomen dat een clubeigenaar mij aan het aan het einde van de avond vertelde dat ik te dik was. Hij vond me 'geen gezicht' en om die reden besloot hij om mij niet uit te betalen. Dan moet je toch echt sterk in je schoenen staan om hier weerbaar voor te zijn. En nee. Dat was ik als twintiger niet. Ik voelde me vernederd, verschrikkelijk onzeker en ja. Een vet varken.

Jij kiest
Als je kiest voor een beroep waarin het uiterlijk belangrijk is, dan ben je gedoemd om veel met je lijf bezig te zijn. Eerste stap is jezelf afvragen of je dat wel wilt. Vind jij de leuke kanten opwegen tegen de minder leuke kanten? Ben jij mentaal sterk genoeg om elke keer opnieuw beoordeeld te worden, twijfels over jezelf te voelen en om continu te streven naar verbetering en betere prestaties?

Ik moet afvallen
Zo ja. Dan is stap 2 jezelf weerbaar maken tegen onzekerheid.

De tirannie van onzekerheid
Als mens zijn we namelijk geneigd om vooral te focussen op dingen die verbeterd moeten worden. Misschien ben je niet slank genoeg, niet fit genoeg, niet sterk genoeg of moet er nog een hoop gebeuren voordat jouw prestaties optimaal zijn. Je angst om te falen groeit. In je hoofd blijf je obsessief bij je doel hangen. Eindconclusie: je bent niet goed genoeg. De moed zakt in je schoenen.

En nu? Hoe bestrijd je deze onzekerheid?
Je hebt geaccepteerd dat je zult moeten voldoen aan bepaalde waarden en normen. Nu is het belangrijk dat je jouw mentale weerbaarheid versterkt zodat je beter kunt omgaan met de normen van jouw vak. Deze 7 tips kunnen je hierbij helpen!

1. Maak een lijst van positieve dingen. Benoem alle goede eigenschappen en kwaliteiten die je hebt. Waar ben je blij mee? Waar ben je trots op? Wat heb je allemaal al gepresteerd? Waar ben je ooit begonnen? Welke stappen heb jij allemaal al gemaakt? Welke hindernissen heb jij overwonnen? Welke complimenten heb jij ooit gekregen van andere mensen?

Door een lijst te maken van allerlei positieve dingen (en deze lijst direct te kunnen pakken als je in een negatieve spiraal zit), voorkom je dat je verder weg zakt. En nee, doe dit niet in je hoofd. Maak een digitaal document en PRINT het uit. Of schrijf ze in een positiviteitsboekje. Bekijk deze lijst elke dag om jezelf mentaal fit en weerbaar te trainen.

2.Beperk je neiging om te vergelijken. Er is altijd een ander die mooier, slanker, jonger, sterker, beter, slimmer of meer afgetraind is dan jij. Door jezelf continu opwaarts te vergelijken is de kans groot dat jij je onzeker gaat voelen. Vergelijk vooral met jezelf. Waar kom je vandaan? Wat heb jij al bereikt? En waar zou jij naartoe willen groeien?

3. Kritiek op je lijf of je prestatie is geen kritiek op jou als persoon. Ook al heb je bepaalde doelen niet behaald, dit betekent niet dat jij als persoon niet deugt. Het tast je persoonlijkheid niet aan. Je doet wat je kan binnen de mogelijkheden die je hebt. Is dat niet voldoende, dan is dat zwaar klote, maar niet het einde van de wereld.

4. Breng je aandacht ook naar andere gebieden. Je sociale leven, de inrichting van je huis, hobby's, andere talenten die je hebt. Door je focus te verleggen worden de doelen die je op gebied van uiterlijk en prestaties hebt minder dwingend.

5. Doe kleding weg dat niet meer past of goed zit. Hoe irritant is het om continu erop gewezen te worden dat je een bepaalde broek of top niet (meer) past? Of omgekeerd, hoe zelfverzekerd en goed voel jij jezelf als je te grote kleding draagt?

6. Doe de weegschaal weg. Als dit echt niet mogelijk is, beperk de neiging om dagelijks (of zelfs meerdere keren per dag) op de weegschaal te staan. Door de optie om te wegen te minimaliseren wordt het rustiger in je hoofd en ben je minder obsessief met je lichaam bezig.

7. Neem voldoende rust. Rust doet wonderen. Een goede nachtrust, voldoende rust tussen fysiek zware trainingen, voldoende rust van je werk. Hoe rustiger en ontspannen je lichaam is, hoe meer rust je voelt in je hoofd waardoor je mentaal meer aan kunt.

Mentaal fitte mensen laten zich niet gek maken om slanker, fitter, sterker, sneller of beter te zijn. Streven naar verbetering en perfectionisme kan leiden tot geweldige prestaties, maar zorg ervoor dat je niet obsessief met je doelen bezig bent.

Wil jij jouw medewerkers mentaal weerbaar maken tegen de normen en waarden die gelden binnen jouw bedrijf of branche? Overweeg dan eens een workshop Mentaal Fit & Weerbaar. Stuur gerust een e-mail voor meer informatie over de mogelijkheden.


Reageer op dit artikel