"Gewoon loslaten!" Hoe vaak zeggen we dat niet tegen onszelf of tegen anderen? Of het nou gaat om een irritant persoon die voordringt bij de kassa, geldproblemen, je (ex-)partner, kids, werk, collega's of de toekomst. Maar hoe doe je dat? Loslaten?
Het klinkt zo simpel. De woorden zijn ook snel gezegd. En ook ik betrap mezelf erop dat ik het vaak zeg. Misschien klinkt het ook wel lekker. En wijs. Maar toch. Loslaten is niet zo simpel. Hoe vaak komt het niet voor dat je maalt, piekert, van slag raakt en geïrriteerd bent door iets of iemand die je NIET kunt loslaten. Waar gaat het dan in feite om?
Dwingende gedachten
Of je wel of niet kunt loslaten is afhankelijk van de manier waarop je omgaat met dwingende gedachten. Neem als voorbeeld een relatiebreuk. Stel dat jouw relatie is gestrand en je merkt dat je de ander maar niet kunt loslaten. De hele dag door pieker je over de relatie. Wat is er misgegaan? Wat had ik anders kunnen doen? Waarom is hij/zij vreemdgegaan? Je wilt snappen wat er is gebeurd en analyseren waar het fout is gegaan. Misschien wil je nog in gesprek gaan met je ex om dingen duidelijk te krijgen. En dit zijn precies de gedachten en wensen die ervoor zorgen dat je NIET kunt loslaten. Sterker nog: met dit soort gedachten en intenties bijt je jezelf als een pitbull vast aan je ex.
Stomme, negatieve collega
Of misschien ben je wel iemand die zijn of haar werk of collega's niet kan loslaten. Onderweg naar huis (of misschien al eerder) begint het malen en piekeren. De meeting van vandaag is niet goed verlopen, mijn werk is nog niet af, de deadline nadert, mijn collega's zijn zo negatief... Kortom: ook al ben je vrij, in gedachten zit je nog steeds op je werk en kun je geen afstand nemen. Allerlei gedachten over je collega en hoe je het beste met hem of haar kunt omgaan blijven rondspoken door je hoofd.
Wat een eikel!
Of je rijdt nietsvermoedend in je auto en iemand snijdt je plotseling af. Je schrikt je te pletter, reageert boos, vloekt en tiert erop los. Lang nadat de auto uit je zicht is verdwenen irriteer je je mateloos. Wat een eikel. Kan die vent niet wat beter opletten, ze zouden dat soort mensen direct hun rijbewijs moeten innemen. Al deze gedachten gooien olie op het vuur. Je irritatie en boosheid groeien. In plaats van dit voorval snel te vergeten houd je het voorval vast. Als een slechte B-film blijf je de gebeurtenis in je hoofd afspelen. Met als resultaat dat je je rot voelt.
Vijfsterrenbehandeling
Waarom kunnen we dit soort dingen niet loslaten? Omdat we de gedachten die getriggerd worden door een persoon of situatie een vijfsterrenbehandeling geven. Alles wat je aandacht geeft groeit. Wil je loslaten dan zul je minder aandacht moeten geven aan dwingende gedachten die gaan over datgene wat je wilt loslaten. Een paar tips als je iets of iemand wilt loslaten:
-Verplaats je aandacht naar wat anders.Laat je niet verleiden door gedachten over je ex, je werk, negatieve collega's of die irritante vent. Dit is overigens makkelijker gezegd dan gedaan. Je brein wil zich graag vastklampen aan obsessieve gedachten om jou vooralNIET te doen loslaten.
-Ga iets doen. Doorbreek je pieker- en maalpatroon. Ga een rondje lopen, een kopje thee zetten, sporten, of wat dan ook. Onderzoek wat voor jou werkt. Voor de een is dat een wandeling in de natuur, een ander heeft een flinke workout in de sportschool nodig voordat de aandacht is verplaatst.
-Praat er kort en oplossingsgericht met iemand over. En dan met de nadruk op kort en oplossingsgericht. Door er kort (of beter gezegd beperkt) over te praten geef je de kwestie toch de aandacht waar je misschien wel behoefte aan hebt. Het kan je ook helpen om inzicht en rust te krijgen. Maar, voorkom dat je(vaak)ellenlange gesprekken hebt over bijvoorbeeld je ex die je juist wilt loslaten. Dit triggert alleen maar meer gedachten over je ex.
Mentaal fitte mensen weten hoe ze moeten omgaan met dwingende gedachten. Ze weten ook welke tactieken ze kunnen gebruiken om los te laten. Ze staan positief in hun werk- en privéleven en gaan goed met tegenslagen en negatief gedrag om. Voor organisaties verzorg ik workshopsen coachingstrajecten 'Mentaal Fit op het werk'.
Doel: medewerkerspraktischetool gevenom hun mentale veerkracht te versterken. Deze stem ik af op de specifieke uitdagingen van het bedrijf. Neem gerust vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Meer inspiratie nodig om los te laten? Luister naar deze radio-uitzending van Mentaal Fit en Gezond waarin ik samen met Arno Maas praat over dit onderwerp.