Tips om meer dankbaarheid te voelen

12 Feb 2025
0

Wat is dankbaarheid precies? Waarom is het belangrijk? Hoe train je dankbaarheid? En wat zijn valkuilen? Lees het in het volgende artikel. 

“Dankbaarheid verandert niet wat je hebt, maar hoe je het ziet.”

Wat?
Dankbaarheid is het bewust waarderen van wat er al is in je leven. Dit kan iets kleins zijn, zoals de geur van verse koffie in de ochtend, maar ook iets groters, zoals de steun van een goede vriend(in). Het verschil met een positiviteitsdagboek is dat het niet alleen draait om fijne momenten, maar om een diepere erkenning van wat je hebt en wat anderen voor je betekenen.
Je kunt dankbaarheid actief oefenen door dagelijks stil te staan bij dingen waarvoor je dankbaar bent. Dit kan door te schrijven, te benoemen in een gesprek of het simpelweg even in gedachten te herhalen.

Waarom?
Dankbaarheid helpt je om te focussen op wat er wél is, in plaats van wat er ontbreekt. Onderzoek laat zien dat mensen die regelmatig dankbaarheid oefenen, meer tevredenheid ervaren en een positiever zelfbeeld ontwikkelen. Daarnaast verlaagt het stress en bevordert het zelfs fysieke gezondheid, zoals een betere nachtrust en minder klachten van angst en depressie.
In tegenstelling tot een positiviteitsdagboek, dat zich richt op dagelijkse positieve ervaringen, leert dankbaarheid je om het grotere plaatje te zien. Je traint jezelf om bewuster om te gaan met wat je hebt en meer voldoening te halen uit het hier en nu.

Hoe?

- Begin of eindig je dag met het benoemen van drie dingen waarvoor je dankbaar bent. Dit kan een ervaring zijn, een persoon of zelfs een eigenschap van jezelf.

- Schrijf niet alleen op wát je waardeert, maar ook waarom. Bijvoorbeeld: “Ik ben dankbaar voor mijn collega, omdat hij me vandaag hielp met een lastige taak.”

- Spreek je dankbaarheid hardop uit of deel het met iemand anders. Dankbaarheid groeit wanneer je het uitdrukt.

- Maak er een routine van, bijvoorbeeld door het te koppelen aan een moment zoals tandenpoetsen of voor het slapengaan.

Valkuilen?

- Verwachten dat dankbaarheid betekent dat je altijd blij moet zijn. Dankbaar zijn betekent niet dat je negatieve emoties negeert. Het helpt je juist om in moeilijke tijden te zien wat er nog wél goed is.

- Alleen dankbaar zijn voor grote dingen. Dankbaarheid zit vaak in de kleine momenten. Hoe vaker je ze opmerkt, hoe meer je mindset verandert.

- Dankbaarheid verwarren met vergelijken. Dankbaarheid betekent niet dat je blij moet zijn omdat 'anderen het slechter hebben.' Het gaat om waardering zonder oordeel.

- Altijd een positief gevoel verwachten als je dankbaarheid uitspreekt. Het gaat vooral om bewuste aandacht. Een positief gevoel is een mooie bijkomstigheid. 

Mijn boek Van Binnenuit Gelukkig helpt je om beter in je vel te zitten en mentaal gezond te zijn. Het biedt praktische tools voor meer positiviteit, zelfacceptatie en innerlijke rust. Veel mensen worstelen met stress, zelftwijfel, piekergedachten of het gevoel niet goed genoeg te zijn. Dit boek geeft je heldere inzichten en toepasbare strategieën om hiermee om te gaan. Het is vlot en toegankelijk geschreven, zodat je snel en blijvend resultaat kunt boeken. De verwachting is dat het boek dit voorjaar verschijnt. Wil jij als eerste op de hoogte zijn? Meld je hier aan voor mijn nieuwsbrief. Daarnaast bied ik als psycholoog verschillende diensten aan waaronder keynotes, het begeleiden/opzetten van gezondheidsprojecten en begeleiding/advies bij ziekteuitval. Neem contact op als je denkt dat ik een bijdrage kan leveren aan jouw organisatie. 


Reageer op dit artikel