Wie is er tegenwoordig niet mee bezig? Afvallen, diëten en vooral lekker in je vel zitten. Ook ik heb me jarenlang hiermee bezig gehouden. Tot het obsessieve en ongezonde aan toe. Inmiddels hou ik me niet meer met diëten bezig. Ik eet gezond en zondig met mate. En dat voelt een stuk relaxter dan jaren geleden.
Mollig kind
Al tijdens mijn kinderjaren was ik een wat dikker kind. Ik wist niet beter dan dat ik elke avond aan mijn ouders wat lekkers vroeg en dat ook kreeg. Ook in mijn tienerjaren at ik heel ongezond. Elke dag chips of chocola, elke week met m'n ouders naar de Mac Donalds, het was de reden dat ik op een gegeven moment bijna 75 kilo woog. En dat op een lengte van 1 meter 65.
Je bent wat je eet
Ik sportte wel, maar al die calorieën die ik destijds naar binnen werkte, daar kun je natuurlijk niet tegenaan sporten. Afvallen gaat in eerste instantie om de calorieën en voedingsstoffen die je binnenkrijgt, beweging en sport is een goede ondersteuning. Als ik deze kennis destijds had, dan was ik misschien een stuk minder zwaar geweest.
Bewust worden: wat is gezond en wat niet?
Het afvalproces begon door eerst bewust te worden van wat er allemaal in eten kan zitten. Suiker, vet, koolhydraten, eiwitten en meer. Wat heb je nodig en wat niet? Wat eet je vooral omdat het lekker is? (chocola/chips) En waar zou je het door kunnen vervangen? (fruit/boterham). Als je als kind deze informatie niet krijgt (of altijd alles krijgt wat je wilt), dan sta je er ook niet bij stil wat gezond is en wat niet. Ik wist niet beter dan dat ik kon eten wat ik wilde! Met als gevolg overgewicht.
Relatie veranderen met eten
Toen ik bewuster werd van mijn lichaam, kwam het omslagpunt. Ik besefte dat ik mijn eetpatroon moest gaan veranderen. Pas toen ik de 20 was gepasseerd realiseerde ik me dat ik niet alleen een 'lekkere trek-eter' was, maar ook een troost-eter.
Ik at omdat ik me niet happy voelde. Eten was mijn vriend en eten kon me troosten als er iets vervelends was gebeurd. Op de achtergrond had ik altijd een ongelukkig gevoel, een gevoel dat ik niet kon verklaren. Want voor de rest had ik een prima leven. Tenminste, dat dacht ik.
Mooi lichaam is happy zijn?
Ik dacht ook dat een mooi, slank figuur mij 100% gelukkig zou maken. Wat was ik blij met elke kilo die ik kwijt raakte. Maar, dat gelukkige gevoel ging snel weer voorbij! Na een dag of zelfs al na tien minuten. Daardoor maakte ik een nieuw doel op dieetgebied. Misschien moest ik wel een extra kilo kwijtraken. Ik wilde vooral onder de 60 kilo wegen. Dan was het goed! Niet dus.
Los van de weegschaal
Geluk hangt niet af van het cijfer op je weegschaal. Een slank lichaam voelt alleen fijn als je mentaal ook goed in je vel zit. Ik weet dit uit ervaring. Zowel bij mezelf als bij mensen die ik heb gecoacht. Denk ook maar aan de vele fotomodellen die ongelooflijk slank zijn, maar zich toch erg onzeker en ongelukkig kunnen voelen. Inmiddels heb ik al jaren een stabiel gewicht dat schommelt tussen de 60 en 61,5 kilo. Voor mijn lengte is dat een prima gewicht!
Ben je al mentaal fit?
Aandacht voor je eetpatroon, aandacht voor de hoeveelheid beweging of sport. Dit is zeker belangrijk om op een gezonde manier af te vallen. Maar besteed vooral ook aandacht aan je mentale fitheid. Hoe blij ben je met jezelf, los van je lichaam? Voel jij je zeker over je kwaliteiten? Ben je happy met je leefomstandigheden? Heb je fijne mensen om je heen? Familie en vrienden? Heb je geen onverwerkte emoties waar je aandacht aan mag besteden? Uiteindelijk is een mooi figuur of een goed gewicht mooi meegenomen, maar het is geen oplossing voor 100% gelukkig zijn!
Ja, het is een andere benadering van afvallen, maar wel een effectieve. Afvallen gaat makkelijker als je mentaal fit bent. Aan de andere kant voelen mentaal fitte mensen minder de drang om obsessief met hun lichaam bezig te zijn. En deze fitheid, die is te trainen! Ander voordeel is dat jouw gevoel van geluk minder wordt beïnvloed door het cijfer van de weegschaal. (Bijvoorbeeld als je een kilootje bent aangekomen). Een weegschaal is handig, maar moet geen macht krijgen over jouw gevoel van geluk.
Lees ook de volgende blogs:
De druk om slank te zijn: hoe ga je ermee om?
Tips om goede voornemens (NIET) vol te houden
Kunnen mensen veranderen?
Moeite met afvallen
Afhakende sporters missen motivatie
Als psycholoog, trainer en coach ben ik gespecialiseerd in mentale gezondheid. Ik geef presentaties, workshops, trainingen en coachingstrajecten op gebied van o.a. afvallen, hoge werkdruk, e-mailstress, onrust en/of ongelukkige gevoelens. Kijk gerust in mijn om te kijken of ik jou of jouw bedrijf verder kan helpen. Je kunt ook een e-mail sturen naar: info@louisehildebrand.nl of bellen naar 06 48 27 12 19.