Blog 2: backstage bij een nationaal trainer van Les Mills

27 Jan 2017
0

Het moment waarop ik als trainer de nieuwe muziek en release krijg van Bodybalance. Dat blijft altijd een spannend moment! Welke muziek zou zijn gekozen? Hoe zien de bewegingen eruit? Is de release zwaar? Hoe bewegen de presenters? Zijn ze een rolmodel voor mij? Of zie ik een uitdaging om een track beter neer te zetten?

Leerpatroon
Van super enthousiast, tot mwah, even wennen. De ene keer ben ik blijer met een nieuwe release dan de andere keer. Nog steeds heb ik geen vast leerpatroon. Of juist wel. Ik heb namelijk geen patroon. Afhankelijk van waar ik ben en wat ik aan het doen ben luister ik naar de muziek, kijk ik naar de dvd of bestudeer ik de choreografie.

De laatste jaren vind ik het prettig om de dvd van begin tot eind mee te doen. Gewoon thuis in mijn woonkamer. Zonder hardop te praten, maar puur de presenters volgen. De bewegingen voelen en ervaren. Elke keer opnieuw denk ik: hoe ga ik dit in godsnaam in mijn hoofd krijgen? Maar ook: deze beweging moet ik vaker oefenen of trainen. Dit ziet er volgens mij niet uit!

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
De nieuwe les moet ik natuurlijk in de praktijk oefenen. Dat doe ik 1 keer per week, namelijk op de zondagochtend bij Basic Fit in Eindhoven. Op deze dag krijg ik de kans om de bewegingen te oefenen, mijn coaching te perfectioneren en om te experimenteren met mijn coachingscues.

Ik probeer zo veel mogelijk kennis te verzamelen. Is het nodig om extra opties te geven? Welke coachingscues werken goed? Welke niet? Deze kennis neem ik mee naar de kwartaals zodat ik instructeurs deze kennis mee kan geven. Geef ik op een ander moment les (bijvoorbeeld als ik ergens inval), dan geef ik altijd de huidige release. Dit doe ik om zoveel mogelijk op 1 lijn te blijven met de instructeurs op de sportschool.

Perfectie in de 5 key elementen?
Uiteraard moet de choreo er 100% inzitten. Vervolgens focus ik me op techniek en coaching. Soms denken instructeurs dat nationaal trainers vanaf de eerste les een 'perfecte' les neerzetten. Niet dus. Net zoals een instructeur kost het mij ook tijd en energie om het eindresultaat, in dit geval een presentatie op het kwartaal, neer te zetten. Voor die tijd maak ik genoeg fouten. Van choreofouten tot verkeerde cues of een slechte techniek.

Les Mills nationaal trainer Bodybalance Louise Hildebrand
(Trainen in de huiskamer, net zo handig!)

Als nationaal trainer ben je een rolmodel. Dat betekent dat er streng naar ons wordt gekeken. Niet alleen door de instructeurs, maar juist ook door collega-trainers. Dat is niet altijd even leuk (want geen enkele trainer zit volgens mij te wachten op negatieve feedback). Maar, het houdt ons wel allemaal superscherp. En het zorgt ervoor dat we blijven groeien en het beste geven aan de instructeurs. Want dat is wat we willen. Instructeurs inspireren om de nieuwe release op de best mogelijke manier neer te zetten.

Hoge verwachtingen
De verwachtingen wat betreft choreografie, techniek, coaching, connectie en performance liggen dus hoog. In herhaling vallen met je cues, een slechte techniek, de essentie niet goed neerzetten. Daar worden we absoluut op aangesproken. Dat gebeurt uiteraard achter de schermen, tijdens een teamtraining of na het kwartaal. Dan wordt de masterclass geëvalueerd samen met collega-trainers of met de program coach (de hoofdtrainer van elk Les Mills programma).

Script
Elk nummer dat ik op het kwartaal presenteer, dat heb ik intensief bestudeerd en geoefend. Vind ik een nummer moeilijk qua coaching, dan maak ik een script. (Wat ga ik op welk moment in het nummer zeggen?) Een script geeft mij houvast bij het coachen van een nummer. Juist nummers waarin er weinig verschillende bewegingen zijn maar veel herhalingen, die script ik. Want anders val ik in herhaling wat betreft het coachen van een nummer.

Mijn uitdaging is om een track net wat anders neer te zetten dan de presentatie op de dvd. Kan ik andere cues gebruiken? Kan ik een ander gevoel neerzetten? Ik streef ernaar om instructeurs te prikkelen om hun eigen draai te geven aan de les. Ja, de les ligt voor 80% vast (de muziek, bewegingen, choreografie), maar dat betekent niet dat je een kopie hoeft te zijn van de dvd. Elke instructeur is uniek in persoonlijkheid, en dat mag je best laten zien in je les.

Zenuwen
Ben ik zenuwachtig voor een kwartaalpresentatie? Inmiddels niet meer zo heel erg. Als ik me voldoende heb voorbereid en ik kan de nummers dromen, dan heb ik mijn zenuwen onder controle. (Dat was jaren terug wel anders!)

Natuurlijk blijft het wel altijd een beetje spannend. Want hoe instructeurs een bepaalde les ervaren en of ik ze weet te inspireren, dat vind ik ontzettend belangrijk. En natuurlijk kan er altijd iets fout gaan. Zo ben ik weleens van het podium afgevallen (ja echt!), ging ik compleet de mist in met de choreo of kon ik de techniek niet goed uitvoeren. Natuurlijk baalde ik daarvan (de ene keer wat meer dan de andere keer), maar op dat moment ga je gewoon door en evalueer je achteraf: hoe kan ik dat de volgende keer beter doen?

Een ding weet ik zeker: ik ga voor een 'wauw'-gevoel. Niet voor een 'mwah'-gevoel. Dat blijft voorlopig mijn motivatie om flink wat tijd en energie in een fantastische masterclass te stoppen.

Lees ook mijn eerste Les Mills-blog van dit jaar:

Backstage bij een nationaal trainer van Les Mills (Hoe is het allemaal begonnen? Als instructeur en als trainer)

Ben je instructeur? Dan kun je je noginschrijven voor het aankomende kwartaal. Wil jij ook instructeur worden of nationaal trainer? Kijk dan hier voor meer informatie.

Welke blogs staan nog op de planning?
- De teamtraining: hoe ziet deze eruit?
- De voorbereiding on stage: hoe verloopt de samenwerking?
- Hoe bereiden we een workshop voor?
- Wat wordt er vanuit Les Mills van ons verwacht?

Heb je andere onderwerpen waar je graag meer over wilt lezen? Laat het me weten! Dan kan ik er wellicht een blog over schrijven.

Naast nationaal trainer werk ik ook als psycholoog, trainer en coach op gebied van vitaliteit, mentale fitheid, tevredenheid en geluk. Wil je weten of iets jou of jouw organisatie kan betekenen? Kijk dan in mijn dienstenaanbod, lees een van mijn andere blogs of luister naar een van mijn radio-uitzendingen. Stuur gerust een e-mail voor meer informatie!


Reageer op dit artikel