De maatschappelijke druk op startende ondernemers

22 Jun 2023
0

Hoe gaat het met je? En met je business? Heb je al klanten? Of: je bent zelfstandige? Wat doe je dan precies? En heb je het druk? Elke keer als ik met iemand praat komen deze vragen ter sprake. De ene keer vind ik het prima om deze vragen te beantwoorden, de andere keer niet. Wanneer ik het niet prima vind, dan voel ik weerstand en irritatie. In dit blog vertel ik waarom.

Lekker bezig

Inmiddels ben ik zo'n 3 maanden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. En ja, ik ben lekker bezig. Met lekker bezig bedoel ik niet dat ik fulltime klanten aan het bedienen ben. Wat ik nu vooral doe is praten met mensen en organisaties, lijntjes uitzetten, werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling, ideeën verzamelen en mijn creativiteit de vrije loop laten.  

Ik vind het tempo waarop ik nu in het leven sta en in mijn business prima. Juist omdat ik heel helder mijn doel voor ogen heb: ik wil gelukkig zijn met wie ik ben en wat ik doe. Gelukkig zijn betekent voor mij open en enigszins vertraagd in het leven staan. Minder pushen, meer ontvangen en meer laten ontstaan. Minder krampachtig doelen stellen, meer zeggen: ik weet het niet, waardoor ik een meer open blik heb naar de wereld en kansen die zich voordoen.  

Lanterfanten binnen het kader

Voor sommige mensen kan dit overkomen als lanterfanten. Niet serieus zijn. Niet doelgericht. Geen echte ondernemer zijn of niet succesvol. Want wat is het huidige kader van een zelfstandig ondernemer? Die ziet er ongeveer als volgt uit:  

- Je moet een ondernemersplan hebben. 
- Je moet een duidelijke missie en visie hebben.
- Je diensten en producten moeten duidelijk zijn.  
- Je moet een elevatorpitch hebben.  
- Je moet je doelgroep helder hebben.  
- Je moet jezelf zichtbaar maken.  
- Je moet concrete doelen stellen.  
- Je moet weten waar je financieel naartoe werkt.  
- Je moet hard werken om succesvol te zijn.  
- Je moet als ondernemer groeien.  

En daar begint mijn weerstand. Want als starter kun je druk voelen om hier snel aan te voldoen. Want voldoe je niet aan dit plaatje, dan ben je voor de buitenwereld minder succesvol. En als je gevoelig bent voor de mening van de buitenwereld (en wie is dat niet?), dan kun je daar last van hebben.  

Mijn irritatie zegt natuurlijk meer iets over mezelf dan over een ander. Want vind ik onbewust ook niet dat ik aan het lanterfanten ben? En dat ik veel harder moet werken dan dat ik nu doe?  

Waarschijnlijk wel.  

En tegelijkertijd kies ik voor een ander patroon. Een ander kader. Een kader dat deels overeenkomt met het bovengenoemde kader, maar vooral ook is afgestemd op mijn persoonlijke wensen.  

- Ik mag de tijd nemen om te ontdekken op welke manier ik wil ondernemen. 
- Ik investeer in potentiële opdrachtgevers die qua missie en visie passen bij mijn eigen missie en visie. 
- Ik sta open voor vraagstukken die organisaties hebben op gebied van mentale gezondheid en het optimaliseren van deze mentale gezondheid.  
- Ik sta open om diensten aan te bieden die nog niet binnen mijn gezichtsveld vallen en die ik met mijn expertise uitstekend (en met plezier!) kan uitvoeren.
- Ik weet wat mijn kracht is en zet deze kracht niet zomaar in voor elke potentiële opdrachtgever die op mijn pad komt. Dit betekent dat ik streef naar wensklanten. 
- Ik ga voor minimaal 80% werkgeluk.  

Wie is koning?

Voor mij voelt dit bijna als de omgekeerde wereld. 'De klant is koning' wordt vaak gezegd. Maar ik zie mezelf ook als koning (of koningin 😊). Als ik namelijk blij ben, dan worden mijn klanten ook blij.

Tot slot. Het is tijd voor omdenken. Ik ben niet aan het lanterfanten, ik ben maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen. Ik draag op de eerste plaats zorg voor mijn eigen mentale gezondheid zodat ik uiteindelijk, maatschappelijk gezien, een grotere positieve impact kan maken. En van dat idee, daar word ik erg blij van.  

In Mental Health Empowerment: 'for more conscious and empowered human beings', wil ik meer bewustzijn creëren. Ik wil mensen inspireren om zelf verantwoordelijkheid te pakken voor hun mentale gezondheid.

Daarnaast ondersteun ik als psychologisch adviseur en facilitator maatschappelijk betrokken organisaties bij gezondheid, beleid en utivoering van dit beleid. Neem gerust contact op als je denkt dat ik jou of jouw organisatie verder kan helpen. 


Reageer op dit artikel