Tips om goede voornemens (NIET) vol te houden

29 Dec 2016
0

Het is alweer bijna 2017. Voor veel mensen het moment om goede voornemens te maken. Maar is het wel zinvol om elk jaar opnieuw jezelf te pijnigen met voornemens die, aan het einde van het jaar, niet worden gehaald? Dit zijn 3 redenen waarom goede voornemens (per 1 januari) niet altijd werken.

1. De datum is niet door jou gesteld maar door iedereen om je heen.

1 januari is dus DE datum. Tot die tijd heb je misschien stress (of niet want je vreet jezelf vol, giet er nog wat glazen wijn in of rookt je suf). Daarna gaat de STRAF beginnen. Die heerlijke chocolaatjes, wijn of sigaretten, daar MOET je afstand van doen. Stiekem wil je dat helemaal niet. Want het is zo lekker.

Lekker wordt verrukkelijk. Verrukkelijk wordt hemels. En als je iets niet mag, dan ga je eraan denken. De hele dag door. Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. Tot het obsessieve aan toe. Grote kans dat je in week 2 al terugvalt. Want ach, dat ene chocolaatje of sigaretje, wat maakt het uit?

2. Je hele leven omgooien is niet makkelijk (al denken we van wel).

Stoppen met roken, afvallen, meer sporten, meer tijd voor hobby's. En oh ja. Meer tijd doorbrengen met vrienden en familie. 1 januari gaat het gebeuren! Simpel toch? Iedereen kan zijn leven radicaal om gooien. En vooral jij. Want dit is de datum waarop grote veranderingen plaatsvinden.

Een plan? Nee hoor. Gewoon cold turkey alle sigaretten, suiker en vetten laten staan, 3 keer per week sporten en op bezoek gaan bij familie. Dat je vorig jaar dezelfde grote voornemens had, dat ben je voor het gemak even vergeten.

3. We doen aan symptoombestrijding en werken niet aan de oorzaak.

Jij wilt afvallen. En 1 januari is de startdatum. Een mooie datum om te beginnen. Jij weet precies welk dieet werkt. Je hebt op internet rondgesnuffeld, gelooft alle succesverhalen en je bent er klaar voor. Die 5, 10 of 20 kilo, die gaan er nu echt vanaf!

Hartstikke mooi. Maar heb je ook gekeken naar je achterliggende motivatie? Waarom heb je het overtollige gewicht al die jaren met je meegedragen? Wat denk je dat gewichtsverlies jou gaat opleveren? Is gewichtsverlies niet een symptoom dat je aan het bestrijden bent? Is er niet meer aan de hand waar je beter aan kunt werken? Een dieperliggende oorzaak van jouw ontevreden gevoel waardoor de kans op terugval groot is?

Waarom lukt het niet?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen hun goede voornemens niet volhouden. Voor een groot deel heeft het te maken met:

  1. te weinig voorbereiding
  2. te hoge verwachtingen
  3. verslaving
  4. gebrek aan kennis. (Met Google zijn we allemaal expert, tenminste, dat denken we ;-))

Het andere deel is misschien nog wel belangrijker. Jouw onderliggende overtuigingen. Ben jij ECHT klaar voor verandering? En dan bedoel ik ook ECHT ECHT ECHT. Tot helemaal in je tenen? Zonder enige twijfel?

Het gedrag dat je nu vertoont is namelijk bekend en vertrouwd. In je achterhoofd weet je dat jouw leven gezonder en prettiger wordt (want dat zegt de hele wereld). Maar je zult dat gevoel eerst langdurig moeten ervaren voordat je het diep van binnen gelooft.
Tips om goede voonemens vol te houden

Hoe moet het dan wel?

1. Onderzoek jouw overtuigingen, motivatie en onderliggende (negatieve) gevoel. Waarom heb jij behoefte aan die zak chips voor de buis? Wat geeft die sigaret jou precies? Waarom vind je dat verdovende gevoel van alcohol zo lekker?

Het kan helpen om een lijst te maken met voor- en nadelen van jouw huidige gedrag. Maak ook een lijst met voor- en nadelen van jouw nieuwe gedrag. Hoe ziet jouw leven er dan in uit? Als je meer inzicht hebt in jouw gedrag kun je beter jouw motivatie om te veranderen onderzoeken. Pas als jouw lijst van voordelen groter is dan nadelen, is de kans op succes groot.

2. Houd je niet vast aan een bepaalde datum. Een datum is maar een datum. Vooral wanneer het gaat om 1 januari. Als het voor jou werkt, prima! Maar een verandering, daar moet je mentaal klaar voor zijn.Misschienmoet je jouw gedrag wel spuugzat zijn. Niet een beetje, maar 100% spuugzat. En misschien is dat wel op 15 maart. Als je echt toe bent aan verandering, start dan de verandering. Wacht niet tot 1 januari 2018 voor het volgende moment om een voornemen te maken.

3. Begin klein. Kies eerst 1 concreet iets wat je wilt veranderen. Wil je meer tijd vrijmaken voor je familie of een hobby? Kijk dan in je agenda wanneer je tijd hiervoor kunt inplannen. Zet de afspraak vast. Probeer de afspraak niet te verplaatsen of af te zeggen (en zeker nietvanwege werk). Natuurlijk kan er altijd iets tussenkomen. Maar dit moet geen gewoonte worden.

4. Vergelijk alleen met jezelf. Als je 1 succes hebt behaald raak je gemotiveerd om door te gaan. Van een klein doel kun je naar een groter doel gaan of meerdere doelen nastreven. Belangrijk is dat de doelen voor JOU haalbaar zijn. Ga je niet vergelijken met vrienden, familie, collega's of BN'ers die geweldige doelen hebben behaald. Iedereen is anders en doet het op zijn of haar eigen manier, binnen zijn of haar mogelijkheden.

5. Veranderen kost tijd. Je bent er niet met een week of een maand en misschien niet eens met een half jaar. Terugval is niet erg. Sterker nog, heel menselijk. Pak gewoon je nieuwe gedrag op. En ga jezelf zeker niet af lopen te kraken dat het WEER niet is gelukt.

Als je vaak terugvalt is het nog belangrijker om te kijken naar punt 1. Misschien ligt je probleem niet bij je voornemen, maar op een heel ander vlak…

Als psycholoog, trainer en coach geef ik presentaties, workshops en incompany trainingen over onderwerpen gerelateerd aan mentale gezondheid. Denk hierbij aan e-mailstress, goed omgaan met hoge werkdruk, effectief communiceren of het bewaken van de werk-privébalans. Mijn uitgangspunt is mentale fitheid. Het vermogen om tevreden en gelukkig te zijn, zowel in je werk als privé. Bekijk ook dit YouTube-filmpje waarin ik uitleg wat mentale fitheid is.

Wil je weten of ik jou of jouw medewerkers verder kan helpen? Stuur gerust een e-mail. Je kunt ook mijn dienstenaanbod bekijken, een van mijn radio-uitzendingen terug beluisteren of een ander blog lezen.Bijvoorbeeld:

Coaching, workshop of training. Hoe maak je de juiste keuze?
Sociale druk op vrouwen om kinderen te krijgen
Van single naar samenwonen. Wat betekent twijfel?
Ik moet (NIET) weten wat ik wil

Aanstaande zondag in Mentaal Fit en Gezond heb ik als gast Ton Delisse. Ton is personal trainer en neemt mij mee in de wereld van de personal training. Wat werkt wel en wat werkt niet? Luister aanstaande zondag en maandag om 20 uur via Omroepcentraal.nl of via de app TuneIn Radio.


Reageer op dit artikel