Dankbaarheid is niet suf

14 Dec 2012
4

Wat ben ik toch een dankbaar mens. Ik heb de vrijheid en middelen om een maand naar India te gaan voor een yoga-opleiding. Al zou ik in India zijn geboren, dan zou ik die kans misschien nooit hebben gehad. Sterker nog, dan was ik wellicht niet eens geboren omdat de echo liet zien dat ik een meisje ben.

Schril contrast�
Ik ga naar een land waar enorm veel armoede heerst. Waar vrouwen een ondergeschikte rol spelen aan de man, iets waar mijn haren van overeind gaan staan. Een schril contrast. Ik heb alle kansen gekregen om me te ontwikkelen. Ik kon de studie volgen die ik wilde. Ik heb alle vrijheid om mijn eigen partner te kiezen. En om te gaan en staan waar ik wil.

Zonder donker geen licht
Zondag zag ik een documentaire over de huwelijksmarkt in India. Het raakte me diep. Baby-meisjes die worden vermoord omdat de bruidsschat voor gezinnen niet op te brengen is. Vrouwen die worden mishandeld omdat ze hun man geen jongetje schenken. Anderzijds Indiërs, zowel mannen als vrouwen, die vechten tegen dit soort wantoestanden. Gepassioneerde mensen. Mensen met een missie om de wereld beter te maken. Zonder zwart geen wit. En andersom.
 
Dubbel gevoel
Ergens voelt het dubbel. Ik ga een geweldige ervaring tegemoet in een land waar in mijn beleving veel mis gaat. Het laat me stilstaan. Maakt me bewust. En vooral dankbaar. Om die dankbaarheid te voelen hoef ik niet eens zo ver te kijken. Mijn eigen moeder heeft honger geleden. Mensen zijn voor haar ogen vermoord. Dus wat heb ik in godsnaam te klagen?
 
Dankbaarheid is mooi
Dus ja. Ik ben dankbaar. Voorheen zou ik het suf vinden. Dankbaar zijn. Het herinnerde me te veel aan mijn strakke katholieke opvoeding. Nu zie ik in dat dankbaarheid iets heel moois is. Je kunt dankbaar zijn voor alles. Juist kleine dingen. De zon die schijnt. Een lekkere kop koffie. Een compliment, knuffel, kaartje, een lief woord. Het zijn allemaal cadeautjes. Cadeautjes die licht werpen op de mooie dingen van het leven.
 
Sta stil bij jouw zegeningen
Dankbaarheid voelen hoort bij een mentaal fitte geest. Hoe meer dankbaarheid je voelt, hoe gelukkiger je bent. Sta ook eens stil bij dingen die voor jou heel vanzelfsprekend zijn. Een gezond lijf, een dak boven je hoofd, eten op tafel. Voor miljoenen mensen is dat niet vanzelfsprekend.
 

Maedy  •  14-12-2012, 23:55

"Hoe meer dankbaarheid je voelt, hoe gelukkiger je bent". En zo is het!

Louise Hildebrand  •  15-12-2012, 08:30

Zeker weten Maedy!

hilda eeman  •  17-12-2012, 08:20

hi louise ,
dat is india, het land blijft verbazen.
het is een land dat je moet ervaren en dan nog weet je vaak niet wat je met
al je gevoelens aan moet.
blijf vooral ook dicht bij jezelf.
keep strong
liefs hilda

Louise Hildebrand  •  21-12-2012, 05:26

Dank je wel, Hilde! Ik zal aan jou en de anderen denken vanmiddag :-) Tot snel!

Reageer op dit artikel