Dat klopt, ik ben bijna 20 kilo zwaarder geweest dan dat ik nu ben', vertelde ik aan de eerstejaarstudenten Gezondheid van Fontys Paramedisch tijdens de les van afgelopen vrijdag. Vol ongeloof stelden de studenten mij allerlei vragen hierover. Casus Sarah was de aanleiding voor mijn persoonlijke verhaal.
Een jaar ondernemer: mijn eerste ton is binnen! Grapje. Ja, ik ben een jaar verder als zelfstandig ondernemer, maar ik heb nog geen ton op mijn bankrekening. Verre van dat.
'Ik heb nog 7 jaar te gaan tot mijn pensioen. Ik moet een manier zien te vinden om dit vol houden.”
Moe en gestrest doet Jan zijn verhaal. De werkdruk is voor zijn gevoel groter geworden, er zijn een paar collega's ziek en Jan voelt enorme verantwoordelijkheid om dit werk op te pakken. Zelf staat hij op het punt om overbelast te raken.
Huh. Wat zeg je nou? Klopt de titel wel?
Zeker wel! Hieronder vind je 10 tips om personeel weg te jagen, te demotiveren, of zelfs in de ziektewet te krijgen. Gewoon voor de grap. Omdat het gemakkelijker te begrijpen is wat leidinggevenden dan WEL kunnen doen om medewerkers te motiveren en tevreden te houden. Ben je er klaar voor?
Door de jaren heen heb ik 6 richtlijnen voor een optimale mentale gezondheid vastgesteld. 1. Ken jezelf. 2. Heel jezelf. 3. Zorg (fysiek) voor jezelf. 4. Accepteer jezelf. 5. Verbind jezelf. En 6. Versterk jezelf. In deel 1 maakte je kennis met de eerste 3 pijlers. In dit blog lees je meer over pijlers 4 tot en met 6.
Voordat ik naar pijlers 4 tot en met 6 ga wil ik nogmaals vertellen waarom ik deze pijlers heb vastgesteld. De WHY.
Al sinds mijn tienerjaren ben ik gefascineerd door mentale gezondheid en mentale fitheid. Als psycholoog heb ik misschien wel een paar duizend mensen een training, presentatie of masterclass gegeven, gecoacht, begeleid en behandeld. Steeds heb ik mijn inzichten bijgeschaafd. Op dit moment heb ik 6 pijlers vastgesteld voor een optimale mentale fitheid. Want je goed voelen, daar heb je voor een groot deel zelf invloed op! In dit blog maak je kennis met de 3 eerste pijlers.
De afgelopen periode ben ik meer dan normaal geïnteresseerd in het onderwerp geld. Waarom? Omdat de kosten in Nederland voor veel mensen zijn gestegen, er meer mensen zijn met geldproblemen en omdat het een trend is om meer overvloed en dus meer geld te manifesteren. Maar maakt (meer) geld wel zo gelukkig?
Ik kan me het gesprek met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau nog goed herinneren. Emily was 2 jaar, nog een peuter. Volgens de jeugdverpleegkundige kon Emily nog niet goed genoeg met 2 woorden praten. Ik kreeg als advies: "Misschien kunt u wat vaker een boekje met haar lezen? Dat is goed voor haar ontwikkeling." Ik was lichtelijk geïrriteerd. De prestatiemaatschappij begint tegenwoordig steeds vroeger.
Al als een klein meisje vroeg ik me af wat ik op deze wereld deed. Ik keek om me heen en voelde me anders. Alleen. Onbegrepen. Enigszins somber. Toen ik tiener werd, was dat niet anders. Ik probeerde van alles en nog wat om mezelf gelukkig te maken. Daarbij luisterde ik vooral naar mijn ouders, mijn klasgenoten, vriendinnen en andere mensen om mij heen. Het recept voor geluk dacht ik te vinden in goed leren, hoge cijfers halen, studeren, uitgaan, een leuke vriend vinden en uiteindelijk een droombaan vinden.
Laatst gaf iemand mij feedback. "Ik resoneerde niet met jouw laatste blog. Je vertelde dat je ons mee zou nemen in jouw eigen proces, maar eigenlijk gaf je tips. Ik zou liever meer over jouw persoonlijke zoektocht willen lezen."
Afvallen. Stoppen met roken. Meer bewegen of sporten. Het zijn bekende goede voornemens. Grote kans dat mensen inmiddels weer kilo's aankomen, opnieuw beginnen met roken of de rest van het jaar sponsor zijn van hun sportschool. Waarom mislukken goede voornemens? En hoe kun je dit voortaan voorkomen?
Afvallen. Stoppen met roken. Sporten. Het zijn bekende goede voornemens. Grote kans dat mensen in februari/maart toch weer kilo's aankomen, opnieuw beginnen met roken of de rest van het jaar sponsor zijn van hun sportschool. Waarom mislukken goede voornemens? En hoe kun je dit voorkomen?
Gemotiveerde medewerkers presteren beter, verzuimen minder en gaan minder snel weg. Kortom: gemotiveerde medewerkers zorgen voor een goed draaiend bedrijf. Toch is het motiveren van medewerkers niet altijd even makkelijk. In dit blog geef ik 8 tips om medewerkers te motiveren. Het uitgangspunt: waardering. Hoe meer medewerkers zich gewaardeerd voelen, hoe gemotiveerder ze zijn.
Iedereen wil gelukkig zijn. De manier waarop we dit geluk nastreven verschilt van mens tot mens. Niet iedereen slaagt hierin. In deze serie van blogs ga ik dieper op dit onderwerp in. Hierbij gebruik ik mijn praktijkervaring en kennis als psycholoog en coach. Blog 8 gaat over serieus en kritisch zijn. Dit kunnen mooie eigenschappen zijn, behalve als je erin doorschiet.
Mannen, vrouwen, single zijn en relaties. We raken er niet over uitgepraat. Ook in mijn praktijk komen genoeg problemen op dit gebied aan bod. Daarom heb ik besloten om een blogserie hierover te starten. In blog 2 ga ik in op zwanger raken na je 40ste. Iets waar je als vrouw misschien niet voor kiest. En iets wat ik zelf heb mogen ervaren.
20 november 2017 ben ik bevallen van een prachtige, gezonde dochter: Emily Jeane Dapperen. Aan de ene kant is het ontzettend kort geleden. Aan de andere kant lijkt het ook alsof ze er altijd is geweest. Bijzonder om te merken hoe snel je aan een nieuwe situatie went. Hoewel er natuurlijk ook genoeg uitdagingen zijn geweest.