Dat klopt, ik ben bijna 20 kilo zwaarder geweest dan dat ik nu ben', vertelde ik aan de eerstejaarstudenten Gezondheid van Fontys Paramedisch tijdens de les van afgelopen vrijdag. Vol ongeloof stelden de studenten mij allerlei vragen hierover. Casus Sarah was de aanleiding voor mijn persoonlijke verhaal.
2024. Hét jaar om het anders te doen. Beter. Gezonder. Rustiger. Inmiddels heb ik al veel goede voornemens in mijn omgeving gehoord zoals: 'En nu ga ik echt afvallen, gezonder eten, meer sporten, beter op m'n geld letten, meer zelfliefde geven, minder hard werken of een betere werk-privébalans houden.' Vaak blijft het bij niet-concrete uitspraken waardoor de kans op succes klein is. Wil jij ook dat jouw voornemen mislukt? Volg dan deze 8 tips. Succes gegarandeerd.
Toen en nu. Wat een verschil. Als tiener en jongvolwassene was ik onzeker, zoekende, somber en ongelukkig. Niemand die er iets van merkte, want voor de buitenwereld leek alles goed te gaan. Ik haalde goede cijfers, behaalde het vwo en ging studeren.
De afgelopen weken was ik snotterig, grieperig en moe. Kortom, ik was niet fit. Kwam dat uit? Nee, natuurlijk niet. Ziek zijn komt nooit uit. Ik wilde het niet eens 'ziek' noemen. Ik had fysieke klachten. Irritante klachten. Klachten die mij wat wilden vertellen, alleen had ik het vooral druk om deze klachten mentaal te bestrijden (Gewoon doorgaan, het is maar een verkoudheidje).
Iedereen wil gelukkig zijn. De manier waarop we dit geluk nastreven verschilt van mens tot mens. Niet iedereen slaagt hierin. In deze serie van blogs ga ik dieper op dit onderwerp in. Hierbij gebruik ik mijn persoonlijke ervaring en mijn praktijkervaring als psycholoog, trainer en coach. Heb jij suggesties voor een onderwerp? Stuur gerust een e-mail naar info@louisehildebrand.nl. Misschien kan ik er een blog over schrijven. Blog 6 gaat over je uiterlijk. Hoe je eruit ziet en hoe je overkomt op social media. Maakt een perfect uiterlijk gelukkig?
De 55-jarige Coen van Schijndel uit Gemert begeleidt al meer dan 20 jaar duursporters zoals wielrenners, hardlopers, triatleten en motorcrossers. Ook beginnende sporters kunnen bij Coen terecht om in vorm te komen. En met succes. Coen heeft op dit moment een wachtlijst. En dat puur op basis van mond-op-mond reclame en zonder social media. In deze aflevering van Mentaal Fit en Gezond praat ik met Coen over personal training, afvallen en topsport.
Wie is er tegenwoordig niet mee bezig? Afvallen, diëten en vooral lekker in je vel zitten. Ook ik heb me jarenlang hiermee bezig gehouden. Tot het obsessieve en ongezonde aan toe. Inmiddels hou ik me niet meer met diëten bezig. Ik eet gezond en zondig met mate. En dat voelt een stuk relaxter dan jaren geleden.
Slapen is sexy én kun je leren. Althans, volgens Jolanda Herngreen. Jolanda is slaapcoach en heeft het programma 'Doorbreek slapeloosheid snel en blijvend' ontwikkeld. Hiermee helpt ze particulieren en medewerkers van bedrijven om beter te slapen. Met als resultaat een betere gezondheid en meer energie voor werk en privé.
In deze aflevering praat ik met diëtiste Netty van Kaathoven. Wat werkt wel op gebied van afvallen en wat niet? Netty: "Er is zoveel informatie te vinden op internet. Ik merk dat mensen de weg kwijt zijn." Ook geeft Netty een paar praktische tips waar iedereen mee uit de voeten kan.
Moeheid kan ontzettend vervelend zijn en beïnvloedt je hele dag. Op je werk functioneer je minder goed en thuis beland je makkelijk uitgeput op de bank of zelfs in bed. Wat kunnen redenen zijn van je moeheid? En hoe kun je ervoor zorgen dat jij je minder moe voelt?
In sommige beroepen ligt de focus enorm op het uiterlijk. Denk aan de danswereld, de modellenwereld of de sportwereld. Een gram te veel vet is voor sommige mensen bijna een doodvonnis. Eindeloos diëten, continu op de weegschaal staan, jezelf vergelijken met anderen... Letten op je figuur kan een flinke obsessie worden. Hoe ga je hier op een gezonde manier mee om? Juist als je, vanwege je werk, in deze wereld leeft?
Goede voornemens. Wie maakt ze niet aan het begin van het jaar? Met stip op 1 staat afvallen, maar ook meer sporten, stoppen met roken, gezonder leven en meer genieten staan hoog op het verlanglijstje. Om vervolgens na een dag, een week of een maand teleurgesteld te merken dat het niet lukt. Hoe komt het dat we massaal falen om de goede voornemens vol te houden? En wat kun jij eraan doen om jouw goede voornemens wel te doen slagen...? Met muziek van Wild Cherry, Bon Jovi, David Guetta, Wes, Justin Timerberlake, Aaliyah en Kylie Minogue.
Welke vrouw, en tegenwoordig ook man, heeft niet aan de lijn gedaan? De diëten, pillen, shakes, thee, boeken, apps en vooral personal trainers zijn niet aan te slepen. Iedereen is op zoek naar het wondermiddel. Hoe kan een mentaal fitte geest helpen bij afvallen? Wat betekent dat eigenlijk? Mentaal fit zijn tijdens je afvalpoging? Hoe ga je om met moeilijke, sociale situaties? En bestaat het ideale dieet eigenlijk wel?
Drie maanden nadat mijn heup uit de kom lag. Als ik terugkijk is het een wonder hoe ik er nu bijzit. Ik kan fysiek alles wat ik wil doen. Lesgeven, lessen volgen. Voorzichtig ben ik nog wel. Ik voel nog een lichte tinteling aan de binnenkant van mijn been. Maar als ik medici mag geloven, dan ben ik er ongelooflijk goed vanaf gekomen.
2 weken en 3 dagen verder. Ik ben geen dieseltje meer dat langzaam op gang moet komen zodra ik opsta. Ik kan (bijna) weer normaal traplopen. Ik heb autogereden. En ik ben samen met een fysiotherapeut mijn besturingssysteem aan het resetten.
Een week en 2 dagen later. Het lijkt weken terug dat ik in het ziekenhuis belandde omdat mijn heup uit de kom lag. Wat een helse pijn had ik. Die pijn kan ik me nu nauwelijks meer herinneren. De rust is teruggekeerd.