Zweverig? Nee hoor. Inmiddels is mentale fitheid geaccepteerd als een belangrijk onderdeel van gezondheid. Door de jaren heen krijg ik vaak vragen als: 'Wat is mentale fitheid?' en 'Hoe kan ik mijn mentale veerkracht versterken?' In dit blog geef ik antwoord op de meestgestelde vragen over mentale fitheid en krijg je praktische tips om vandaag nog aan de slag te gaan met mentale fitheid en dus jouw veerkracht.
Deze week staat in het teken van vitaliteit, een week waarop gezondheid en welzijn volop aandacht krijgen. Misschien heeft jouw organisatie wel leuke activiteiten gepland zoals yogales, stoelmassages, sportmomenten of mindset workshops. Misschien staat er zelfs een extra schaal fruit in de kantine ;-)
💥 LEF: het is de krachtige tegenhanger van ANGST. Angst om je mening te zeggen. Angst voor kritiek. Angst voor afwijzing.
Veel mensen worstelen met het tonen van LEF. Want LEF, dat is spannend. Je staat op. Je toont jezelf. In al je kleuren, imperfecties en onzekerheden. En jouw mening: die kan snoeihard worden bekritiseerd.
'Bijzonder hoeveel we van elkaar herkennen wat betreft het ervaren van werkstress.' 'Ik vond het fijn dat we dit met het hele team konden doen, ik heb veel geleerd.' 'Ik had niet verwacht dat ik zoveel zou vertellen, best persoonlijke dingen, maar het voelde gewoon goed.' Dit zijn enkele reacties van medewerkers van HWW zorg. Een van de teams van HWW Zorg had via Planetree Nederland, een 'Navigating Stress Teamexpeditie' gewonnen. Ik mocht deze afgelopen donderdag begeleiden.
'Hoe kun je ziekmakende stress onderscheiden van goede, activerende stress, de stress die mensen gefocust en scherp houdt?', vroeg een hbo-docent tijdens een Navigating Stress Expeditie workshop die ik gaf.
'Praktisch. Veilige sfeer. Goed verhaal.' Wat een fijne feedback kreeg ik gisteren na de workshop Mentaal Fit op een voortgezet onderwijsinstelling. De leukste feedback ooit was toch wel: 'geen gezweefteef'. Al jaren ben ik bezig om het onderwerp mentale fitheid laagdrempelig, duidelijk, hip en niet-zweverig over te brengen. Inmiddels doe ik dat via 6 concrete pijlers:
In een wereld waarin de ratrace naar succes en materiële welvaart vaak de boventoon voert, lijkt het idee van het combineren van ambitie met spiritualiteit tegenstrijdig. Toch denk ik dat deze twee aspecten best te combineren zijn. Sterker nog: hoe spiritueler je bent, hoe meer succes je zult behalen. In dit blog vind je 10 tips om jouw zakelijke kant te combineren met jouw ZEN- en zingeving kant.
Het is maandagochtend. Je hebt net je eerste kop koffie van de dag gepakt en je zit klaar om aan je werk te beginnen. Je bekijkt je agenda van de dag. Volgepropt. Net als de rest van de week. Terwijl je zucht voel je een beklemmende druk op je borst. Je ademhaling wordt oppervlakkig en je voelt een knoop in je maag. Werkstress? Welnee. Gewoon een typische maandag toch?
2024. Hét jaar om het anders te doen. Beter. Gezonder. Rustiger. Inmiddels heb ik al veel goede voornemens in mijn omgeving gehoord zoals: 'En nu ga ik echt afvallen, gezonder eten, meer sporten, beter op m'n geld letten, meer zelfliefde geven, minder hard werken of een betere werk-privébalans houden.' Vaak blijft het bij niet-concrete uitspraken waardoor de kans op succes klein is. Wil jij ook dat jouw voornemen mislukt? Volg dan deze 8 tips. Succes gegarandeerd.
Bij mijn kapper Liza heb ik altijd de leukste gesprekken. Zo sprak ik afgelopen woensdag met haar over jongvolwassenen en de ervaring die zij met deze doelgroep heeft, aangezien zij ook werkgever is van deze doelgroep.
Oké. Misschien heb ik als voormalig arbodienst-psycholoog een wat vertekend beeld van werkgeluk. Of juist niet 😉 Ik weet uit ervaring hoeveel mensen mentaal ziek worden als ze:
“Mijn medewerkers zijn negatief. Ik ben er inmiddels helemaal klaar mee. Kun jij misschien helpen?”
Een directeur van een gezondheidsorganisatie met 15 medewerkers benaderde mij om dit probleem aan te pakken.
'Ik heb nog 7 jaar te gaan tot mijn pensioen. Ik moet een manier zien te vinden om dit vol houden.”
Moe en gestrest doet Jan zijn verhaal. De werkdruk is voor zijn gevoel groter geworden, er zijn een paar collega's ziek en Jan voelt enorme verantwoordelijkheid om dit werk op te pakken. Zelf staat hij op het punt om overbelast te raken.
Huh. Wat zeg je nou? Klopt de titel wel?
Zeker wel! Hieronder vind je 10 tips om personeel weg te jagen, te demotiveren, of zelfs in de ziektewet te krijgen. Gewoon voor de grap. Omdat het gemakkelijker te begrijpen is wat leidinggevenden dan WEL kunnen doen om medewerkers te motiveren en tevreden te houden. Ben je er klaar voor?
'Mama, ik wil met jou spelen.'
'Ik ben nog even bezig met werken. Als ik klaar ben kom ik spelen.'
'Maar mama, ik wil ook werken!'
'Uh. Je bent 5 jaar. Je hoeft nog niet te werken.'
'Maar mama. Bij ons op school is werken spelen.'
'Ga het goede gesprek aan.' Ik kom deze zin regelmatig tegen als tip om bijvoorbeeld stressfactoren bespreekbaar te maken. Leuk zo'n tip, en zeker nuttig. Tegelijkertijd vind ik de tip vaag. Want, hoe doe je dat, het goede gesprek aangaan? Juist als manager? In dit artikel geef ik 10 tips gericht op managers en leidinggevenden om stressfactoren op tijd te signaleren en de kansen op een goed gesprek te vergroten. De nadruk ligt hierbij op het creëren van een veilige omgeving en een mensgerichte benadering.