Gek van je eigen gedachten
Nee. Het is niet hip om toe te geven dat je gek wordt van je eigen gedachten. Ze vliegen alle kanten op. De ene gedachte is nog niet weg, of de volgende gedachte staat voor de deur. Ze achtervolgen en stalken je. Het liefste schreeuwen ze om aandacht als het jou niet uitkomt. Als je lekker wilt gaan slapen bijvoorbeeld.
'Ik snap niet hoe jij dat doet. Je hebt een man, een kind van 6 jaar, werkt als docent gezondheid, hebt een eigen bedrijf en volgt meerdere opleidingen. Hoe doe jij dat?'
'Bijzonder hoeveel we van elkaar herkennen wat betreft het ervaren van werkstress.' 'Ik vond het fijn dat we dit met het hele team konden doen, ik heb veel geleerd.' 'Ik had niet verwacht dat ik zoveel zou vertellen, best persoonlijke dingen, maar het voelde gewoon goed.' Dit zijn enkele reacties van medewerkers van HWW zorg. Een van de teams van HWW Zorg had via Planetree Nederland, een 'Navigating Stress Teamexpeditie' gewonnen. Ik mocht deze afgelopen donderdag begeleiden.
Weinig docenten wilden de laptop in hun klaslokaal inzetten. IPads, nee hoor, niet voor ons. Ict-integratie in het onderwijs? Moeizaam. En diegenen die wél ict in het onderwijs integreerden liepen voorop. Dat was in de tijd dat ik hoofd- en eindredacteur was van het magazine Vives, 25 jaar geleden. Als broekie was ik super gedreven om samen met mijn collega's dit magazine succesvol te maken.
Jij bent de ideale ouder. Als je kind problemen heeft met vriendjes of vriendinnetjes, dan los jij die op. Problemen in de klas? Jij gaat zo snel mogelijk naar school voor een gesprek met de docent. Vindt je kind een sollicitatiegesprek spannend? Je gaat gewoon mee. Natuurlijk houd je niet zijn of haar hand vast, dat zou uiteraard te ver gaan. En ach, die inschrijving voor de hogeschool, die regel jij wel. Dan wordt het tenminste gedaan.
Werken aan een gezond lichaam is vanzelfsprekend. Werken aan een gezonde manier van denken, daar wordt minder aandacht aan besteed. Een gemiste kans! Want aandacht voor een positieve mindset en stressmanagement zorgt voor meer tevredenheid en geluk. Zowel in je werk als privé.
'Praktisch. Veilige sfeer. Goed verhaal.' Wat een fijne feedback kreeg ik gisteren na de workshop Mentaal Fit op een voortgezet onderwijsinstelling. De leukste feedback ooit was toch wel: 'geen gezweefteef'. Al jaren ben ik bezig om het onderwerp mentale fitheid laagdrempelig, duidelijk, hip en niet-zweverig over te brengen. Inmiddels doe ik dat via 6 concrete pijlers:
Ik had er lage verwachtingen van. Ik twijfelde, zal ik komen, wel of niet... Maar, de workshop was leuk, bedankt!' Zo bedankte een van de deelnemers mij met een grote glimlach na de workshop 'Zelfverzekerd en authentiek ondernemen' die ik 4 april jl. bij StartUp Meierijstad gaf.
Wat staat er op de planning?
In de pauze van de workshop Authentiek Krachtig die ik een paar weken geleden gaf, stelde een van de deelnemers mij de vraag of ik wel ECHT gelukkig was. Om eerlijk te zijn had ik deze vraag niet verwacht. Eerder in de workshop had ik al verteld over mijn zoektocht naar geluk. Nadat ik op mijn dieptepunt mijn mindset had veranderd, werd mijn ongelukkige periode mijn drijfveer en passie om andere mensen op mentaal gebied verder te helpen.
Wat een mooie expeditie-reis hebben Elroy Lemmens en ik namens Navigating Stress gemaakt met 15 medewerkers van Fontys Hogeschool Pedagogiek.
Tijdens de workshop die ik 2 november gaf bij in Between Café stelde ik de deelnemers deze vraag. Een greep uit de antwoorden:
Optimistisch. In balans. Zelfverzekerd. Authentiek. Krachtig. Gelukkig. Veerkrachtig. Wie wil dat niet zijn? Toch zijn er genoeg mensen die worstelen om daar te komen. Ze weten niet wat ze moeten DOEN. Bestaat er een 'one size fits all'?
Oké. Misschien heb ik als voormalig arbodienst-psycholoog een wat vertekend beeld van werkgeluk. Of juist niet 😉 Ik weet uit ervaring hoeveel mensen mentaal ziek worden als ze:
'Ik heb nog 7 jaar te gaan tot mijn pensioen. Ik moet een manier zien te vinden om dit vol houden.”
Moe en gestrest doet Jan zijn verhaal. De werkdruk is voor zijn gevoel groter geworden, er zijn een paar collega's ziek en Jan voelt enorme verantwoordelijkheid om dit werk op te pakken. Zelf staat hij op het punt om overbelast te raken.