Het is maandagochtend. Je hebt net je eerste kop koffie van de dag gepakt en je zit klaar om aan je werk te beginnen. Je bekijkt je agenda van de dag. Volgepropt. Net als de rest van de week. Terwijl je zucht voel je een beklemmende druk op je borst. Je ademhaling wordt oppervlakkig en je voelt een knoop in je maag. Werkstress? Welnee. Gewoon een typische maandag toch?
Verkleinwoordjes gebruiken. Liedjes zingen. Praten in de derde persoon (Mama komt er zo aan!) Ik had niet gedacht dat ik dat ooit zou doen. En toch doe ik het. Alsof een totaal ander mens mij heeft overgenomen.
Iedereen wil gelukkig zijn. De manier waarop we dit geluk nastreven verschilt van mens tot mens. Niet iedereen slaagt hierin. In deze serie van blogs ga ik dieper op dit onderwerp in. Hierbij gebruik ik mijn persoonlijke ervaring en mijn praktijkervaring als psycholoog, trainer en coach. Heb jij suggesties voor een onderwerp? Stuur gerust een e-mail naar info@louisehildebrand.nl. Misschien kan ik er een blog over schrijven. Blog 5 gaat over emoties erkennen en toelaten. Durf jij emoties echt te voelen? Of moffel jij ze liever weg?
Shit happens. Pijn hoort bij het leven. Zo schreef ik in mijn vorige blog. Nu zit ik er middenin. Het ene moment zit ik met mijn moeder op een verjaardag. De volgende dag krijgt ze een hartinfarct en hartstilstand. Vijf dagen later sta ik bij haar graf.
Iedereen wil gelukkig zijn. De manier waarop we dit geluk nastreven verschilt van mens tot mens. Niet iedereen slaagt hierin. In deze serie van blogs ga ik dieper op dit onderwerp in. Hierbij gebruik ik mijn persoonlijke ervaring en mijn praktijkervaring als psycholoog, trainer en coach. Heb jij ideeën voor een onderwerp? Stuur gerust een e-mail naar info@louisehildebrand.nl. Misschien kan ik er een blog over schrijven. Blog 4 gaat over de druk om altijd gelukkig te zijn. Is dat wel realistisch? En maakt deze druk ons juist niet ongelukkig?
'Jij bent zeker altijd zen? Of, jij voelt je vast altijd relaxt?' Ik hoor het vaak van mensen uit mijn omgeving. Als ik dan een keer toegeef dat ik chagrijnig of geïrriteerd ben, dan zeggen ze: 'Echt? Jij? Dat geloof ik niet!'
Boosheid. Verdriet. Angst. Bijna iedereen vindt heftige negatieve gevoelens vervelend. Sommige mensen hebben er geen enkel probleem mee om hun emoties te tonen, andere mensen slikken hun emoties makkelijk in. Hoe dan ook, emoties kunnen flink lastig zijn, helemaal als deze emoties niet over lijken te gaan of stiekem op de achtergrond door blijven sudderen. Samen met Arno Maas ga ik in deze uitzending van Mentaal Fit en Gezond dit onderwerp uitdiepen. Inclusief tips om goed met heftige emoties om te gaan!
Jij en je partner zijn uit elkaar. Hoe kort of lang je relatie ook heeft geduurd, meestal doet het pijn. Misschien ben je verdrietig, boos, teleurgesteld of juist opgelucht. Je besteedt uren, dagen, weken of maanden aan het analyseren van de relatie. Misschien wil je dat het goedkomt. Misschien ook niet. En misschien komt er een moment waarop je denkt: ik wil loslaten. Het is tijd om verder te gaan met mijn leven. Maar hoe doe je dat? In dit blog geef ik 6 tips.
Liefdesverdriet doet verschrikkelijk veel pijn. Als de liefde van je leven je ook nog eens dumpt voor een 'beter' exemplaar, dan breekt je hart letterlijk in tweeën.
'Het gaat niet goed met Pepper. We moeten haar laten inslapen.' Toen mijn ex-partner me belde en ik deze woorden te horen kreeg brak m'n hart. Al jaren woont Pepper niet meer bij me, maar ze was mijn kindje. Mijn dochter. Mijn liefste hond waar ik voor mijn gevoel jaren geleden ook al afscheid van heb moeten nemen.
Daar lag ik dan. Volledig overgeleverd aan de zorg van medici en verpleegkundigen. Ik dacht dat ik alleen de afdeling spoedeisende hulp zou bezoeken. Niet dus. Noodgedwongen moest ik afgelopen zondag in het ziekenhuis blijven.
Als mens heb je de gave om na te denken. Voordeel is dat je dingen kunt plannen en kunt nadenken over keuzes en beslissingen. Nadeel is dat je gedachten een loopje met je kunnen nemen. Ze verleiden, dringen zich op, schreeuwen naar je of dragen allerlei argumenten aan om jou van iets te overtuigen.
Niet alleen fysiek verschillen mannen en vrouwen van elkaar. Juist op mentaal niveau kunnen de verschillen gigantisch zijn. Bestaat er binnen een heteroseksuele relatie een misverstand of conflict, dan is het wederzijdse begrip ver te zoeken.
Verlangen naar iets of iemand kan ontzettend pijn doen. Op alle mogelijke manieren probeer je die ander ervan te overtuigen dat jij de ware bent. Vaak gebeurt dat onbewust. Alle manipulatietechnieken worden uit de kast getrokken. Je laat jezelf van je beste kant zien. Je maakt jezelf vooral wijs dat het geen trucs zijn. Maar als je terugkijkt, met een minder roze bril, dan zie je vaak dat de realiteit een stuk objectiever en harder is.
Als je een leven leidt zonder uitdagingen, obstakels, problemen en dilemma's val je langzaamaan in een levende slaap. Wat ben ik blij dat ik zo nu en dan rotmomenten of -dagen heb. Want zonder dalen kun je geen pieken ervaren.
Het verleden is niet meer. De toekomst moet nog komen. Er is alleen het nu. Tja, makkelijker gezegd dan gedaan. Weten en daadwerkelijk voelen, dat is een wereld van verschil.