Dating en liefdesrelaties: 8 tips om foute mannen of vrouwen te herkennen

29 Nov 2015
0

Daten kan ongelooflijk leuk zijn. Het spel van elkaar leren kennen brengt spanning en plezier met zich mee. Voor je het weet ben je maanden of misschien wel jaren verder. Snel genoeg leer je ook de minder leuke kanten kennen. En dat is oké, iedereen heeft goede en minder goede kanten. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je geen tijd verspilt aan ongeschikte partners? Partners die totaal niet bij je passen of waar je echt doodongelukkig van wordt? Lees in dit blog waar jij allemaal op kunt letten tijdens de datingfase!

1. Hoe open en eerlijk is je date?

We willen allemaal open en eerlijk zijn. Tenminste. Als je niks te verbergen hebt. Merk je aan je date dat hij of zij leugens vertelt? Of dat je date heel subtiel niet ingaat op bepaalde vragen? Wees hier dan alert op! Natuurlijk hoef je tijdens de eerste afspraak niet alles op tafel te leggen, maar als je merkt dat je date vaag doet over bepaalde onderwerpen of onderwerpen vermijdt, dan is de kans groot dat hij of zij iets belangrijks te verbergen heeft.

2. Hoe bereikbaar is je date?

Laat je date dagen of weken niks van zich horen? Of krijg je nauwelijks respons op jouw berichten? Of dat nou via Whatsapp, Facebook, e-mail of telefonisch is? Dan wordt het de hoogste tijd om achter je oren te krabben. Natuurlijk hoeft je date niet à la minute te reageren, dat zou bijna eng zijn, maar een bericht binnen 24 uur terugsturen is wel zo netjes en geeft aan dat je date jou ook belangrijk vindt. Krijg je wekenlang nauwelijks respons, of neemt je date nooit initiatief tot contact? Dan heb ik 1 advies. Wegwezen! Het zou zonde zijn om tijd te investeren in iemand die uiteindelijk niet in jou is geïnteresseerd.

3. Voel je je zeker of onzeker?

Een klein beetje onzekerheid in het begin is logisch en hoort erbij. Maar ben je inmiddels een paar maanden verder, dan is onzekerheid een teken dat er iets niet goed zit. Misschien loop je op je tenen, houd je continu rekening met de ander en voel je je niet op je gemak. Soms wordt onzekerheid nog weleens verward met verliefdheid omdat je in gedachten continu met de ander bezig bent. Maar als deze gedachten voornamelijk negatief zijn (vindt hij/zij mij wel leuk genoeg, waarom deed hij/zij zo, waarom zei hij/zij dit…) dan wordt het tijd voor een goed gesprek. Niet alleen met de ander, maar vooral met jezelf. Word je wel zo gelukkig van je date?

Foute mannen en foute vrouwen herkennen

4. Worden mooie woorden gevolgd door daden?

Juist in het begin kunnen mooie woorden je hart doen smelten. Maar woorden krijgen pas betekenis als ze worden gevolgd door gedrag. Belooft je date dat hij meer tijd voor je zal vrijmaken, maar blijft zijn agenda volgeboekt met andere afspraken? Of zegt zij dat ze graag een weekendje weg wil, maar heeft ze de komende weken of maanden geen tijd om dit te plannen? Sta dan echt even bij jezelf stil. Hoe leuk je deze persoon ook vindt, kennelijk heeft je date andere prioriteiten dan tijd met jou doorbrengen.

5. Hoe staat je date tegenover ex'en?

Het onderwerp komt vroeg of laat op tafel: ex'en! Hoe je date over ex'en praat zegt veel over zijn of haar persoonlijkheid. Praat hij/zij redelijk neutraal of misschien zelfs positief over ex'en? Of zijn de ex'en enorme secreten of eikels die het leven van je date zuur hebben gemaakt? Natuurlijk kun je weleens een slechte partner treffen, maar als ALLE ex'en slecht zijn… Dan is er misschien wel iets mis met jouw date… Het aantal ex'en en de duur van relaties kan ook veel zeggen over je date. Vraag ook eens naar de reden waarom relaties uit zijn gegaan.

6. Is je date jaloers?

Enige jaloezie kan in het begin je ego enorm strelen. Kennelijk vindt je date jou ontzettend leuk en wil hij/zij jou niet delen met een ander! Let erop dat de jaloezie niet groter en groter wordt. Misschien wil je date jou dingen gaan verbieden, of laat diegene duidelijk merken dat stappen met vrienden hem of haar niet zo blij maakt. Let er ook op dat je geen belangrijke dingen laat om jouw date te pleasen. Anders word je een verslechterde versie van jezelf waar je op den duur niet gelukkig van wordt.

7. Wat zegt je date?

Luister naar je date! Zegt je date dat hij of zij niet op zoek is naar een vaste relatie? Ga er dan vanuit dat diegene dat ook echt niet wil! Tenminste, voor nu. Of in ieder geval NIET met jou.

Soms hebben we de illusie dat een leuke tijd samen altijd betekent dat er toekomstperspectief is. Je gaat enorm je best doen om hem of haar ervan te overtuigen dat je relatiemateriaal bent. Verspil je energie hier niet mee! Je streelt alleen maar het ego van je date en jij wordt er doodongelukkig van. Als jij ook geen relatie wil, prima. Maar als jij diep van binnen wél graag een langdurige relatie wil, loop dan zo snel mogelijk weg.

8. Samen iets opbouwen of toch liever je eigen leven leiden?

Iedereen verschilt in de mate waarin hij of zij tijd wil doorbrengen met een date. Misschien wil jij 1 keer per week afspreken of misschien wel 3 keer per week. Als je date 1 keer per 2 weken kan en wil afspreken, dan is er een mismatch. Diegene die vaker wil afspreken zal zich moeten aanpassen. Voor beide partijen is dat niet leuk. Diegene die meer behoefte heeft aan alleen zijn kan zich schuldig voelen, diegene die meer samen wil zijn, voelt zich misschien niet belangrijk genoeg.

Ga eerlijk voor jezelf na wat jouw behoefte is en wat jij graag wilt op gebied van samen zijn. Merk je in het begin al een enorme mismatch? Ga niet worstelen en trekken, dat gaat je op de langere termijn problemen opleveren.

Lees ook:
Dating en liefdesrelaties: 8 tips om de ware liefde te ontmoeten

Mentaal fitte mensen weten wat ze willen in een date of (toekomstige) partner. Ze zijn alert op signalen die vertellen of iemand geschikt voor ze is. Daarnaast zijn mentaal fitte mensen trouw aan zichzelf. Ze respecteren hun date, maar respecteren vooral zichzelf en hun eigen wensen en verlangens. Een partner moet iets positiefs toevoegen aan jouw leven, en je zeker niet onzeker of ongelukkig maken.

Wil je meer weten over mentale fitheid en een idee krijgen hoe mentaal fit jij bent?Lees dan dit blog,luister naar dit radio-interviewvan10 minuten, of luisternaaronderstaande radio-uitzending van Mentaal Fit en Gezond:


Reageer op dit artikel