De weg van (werk)geluk is voor iedereen anders

23 Jan 2023
0

Al als een klein meisje vroeg ik me af wat ik op deze wereld deed. Ik keek om me heen en voelde me anders. Alleen. Onbegrepen. Enigszins somber. Toen ik tiener werd, was dat niet anders. Ik probeerde van alles en nog wat om mezelf gelukkig te maken. Daarbij luisterde ik vooral naar mijn ouders, mijn klasgenoten, vriendinnen en andere mensen om mij heen. Het recept voor geluk dacht ik te vinden in goed leren, hoge cijfers halen, studeren, uitgaan, een leuke vriend vinden en uiteindelijk een droombaan vinden. 

Helaas was dat niet mijn recept voor geluk. Vele jaren en hulpverleners later, want ik dacht echt dat er iets mis met me was, kreeg ik een briljant inzicht. Het lag niet aan mij, ik had een mismatch met het leven dat ik leidde! Ik probeerde dingen leuk te vinden die andere mensen leuk vonden. En ik was het leven aan het leiden van andere mensen. Met name het leven van mijn moeder. Een grote wens van mijn moeder was namelijk dat ik goed zou leren, een diploma haalde en dat ik nooit afhankelijk hoefde te zijn van een man. En hoewel ik mijn moeder dankbaar ben dat zij mij heeft gemotiveerd om onafhankelijk te zijn, was dat niet 100% mijn weg van geluk.

Maatschappelijke verwachtingen

Onze westerse maatschappij draagt ook bij aan een standaard pad van geluk. Zowel op werkgebied als privé. We moeten naar school waarbij we voorgeschotelde, niet altijd even interessante vakken krijgen. We moeten streven naar hoge cijfers, de beste school kiezen, de juiste studie, een goede baan vinden, een leuke partner, kinderen krijgen en uiteindelijk een huis kopen. En als we ergens op dit pad vastlopen, dan is er iets mis met dat individu.

De prestatiedruk lijkt op steeds jongere leeftijd te beginnen. Toen mijn dochtertje Emily 2 jaar oud was, en blijkbaar nog niet goed genoeg met twee woorden kon spreken, kreeg ik van het consultatiebureau als advies dat ik vaker boeken aan haar moest voorlezen. Anders zou ze achterlopen op haar ontwikkeling. Ik was verbijsterd. Emily was op die leeftijd helemaal niet geïnteresseerd in boeken. Ja, om ze uit mijn handen te pakken en ver weg te smijten!

Iedereen is uniek

Binnen onze westerse maatschappij wordt wel gezegd dat iedereen andere talenten, vaardigheden en wensen heeft, maar de praktijk werkt anders. Werkgerelateerd wordt van je verwacht dat je, na een x-aantal jaar promotie maakt. Als je dat zelf graag wilt, prima, maar niet omdat dit van je verwacht wordt. Dit erkennen en accepteren is niet altijd gemakkelijk. Zoals Peter dit heeft ervaren: "Ik heb me altijd goed gevoeld op de frontdesk waarbij ik direct contact had met klanten. Maar omdat ik er al jaren werk, kreeg ik de kans om promotie te maken. Mijn vrouw vond dit een fantastische kans. En ook mijn werkgever dacht mij er een plezier mee te doen. Ergens was ik wel vereerd. Maar eerlijk? Ik voel me als manager helemaal niet gelukkig. Ik wil liever terug naar mijn oorspronkelijke functie."

Belangrijkste stap: leer jezelf kennen

Als jij wilt weten wat jou op dit moment gelukkig maakt op werkgebied, dan is de eerste stap jezelf goed leren kennen. Wat zijn jouw overtuigingen over werk? En zijn deze overtuigingen helpend voor jou? Wat wil jij uit je werk halen? Waarom wil je dat? En hoe kun je dit realiseren? Hierbij is het vooral belangrijk om los te komen van overtuigingen, wensen en verwachtingen van jouw omgeving. Je moet 100% eerlijk durven zijn. En dat is niet altijd gemakkelijk.

Hoe je het ook noemt. De person-job (mis)fit. Niet gelukkig zijn met je werk. Niet lekker in je vel zitten. Met als risico dat je fysiek of mentaal ziek wordt. Grote kans dat je dingen doet die niet bij jou als uniek persoon passen. Of dat nou op werkgebied is of privé. Zelfkennis is de sleutel tot meer geluk. Start vandaag nog. Leer jezelf kennen. Weet wat je fijn vindt en wat niet. Accepteer jouw unieke voorkeuren en wensen. En maak keuzes op basis van deze voorkeuren en wensen. Ik weet zeker dat jouw leven daardoor steeds meer sprankeling gaat krijgen!

Op dit moment onderzoek ik mijn wensen als zelfstandig ondernemer. Hierbij ligt de nadruk op het aanbieden van diensten en producten waar ik superveel passie voor voel. Als ik gepassioneerd diensten aanbied, dan kan ik mijn klanten het beste van mezelf geven. Zodra ik meer weet, dan zal ik dit uiteraard in een blog communiceren.  


Reageer op dit artikel