Decembermaand = stress en eenzaamheid?

30 Nov 2011
4

De maand december betekent voor veel mensen stress. Niet alleen vanwege de donkere dagen en het sombere weer, maar misschien juist vanwege de feestdagen. Je moet verplicht cadeautjes kopen (gezellig uren in de rij staan), de perfecte gastvrouw zijn (want stel je voor dat mensen je eten niet lekker vinden), alle feestjes aflopen (anders ben je saai) en gezellig zijn met je (schoon)familie (want zo hoort het).

Zielige singles?
Ben je single dan heb je goddank minder verplichtingen. Dan heb je veel meer de vrijheid om te doen en te laten wat je wilt. Toch worden singles, vooral als ze wat ouder zijn, in deze maand extra op de feiten gedrukt. Geen partner = zielig. Helemaal tijdens de feestdagen. Want een relatie brengt het ultieme geluk... Tenminste, zo denken veel mensen. Ook al denkt de single daar misschien totaal anders over.

Wat is de oorzaak?
Single of niet. De mate van stress die mensen in deze maand kunnen ervaren lijkt van hetzelfde niveau te zijn. Wat is de oorzaak daarvan? Komt het toch door het donkere, sombere weer? Alle verplichtingen? De druk van 'het MOET gezellig en leuk zijn?' De confrontatie met diepe eenzaamheid, ex'en of conflicten met familieleden? Het vooruitzicht op het nieuwe jaar? De spiegel van het afgelopen jaar? Zijn mensen deze maand extra bewust van zichzelf? Kan het zijn dat ze in het dagelijkse leven al veel stress ervaren en daarom de drukke feestdagen liever overslaan?

Of zie ik dingen wat somber in en valt de decemberstress best mee? (En vinden mensen het juist heerlijk met al dat eten, de drank, de drukte, het gefeest, familie en vrienden en is de enige zorg dat ze in januari voor de zoveelste keer aan de lijn moeten?!)


Joop Pols  •  01-12-2011, 09:06

Die december stress is denk voor heel veel mensen iets te bekend lijkt wel, voor al het samen zijn en die denkbeeldige verplichtingen om dat je niet snel een slecht figuur wil slaan bij anderen.

Ik hoorde het vaak en het lijkt er inderdaad ook wel op, dat december een stress maand lijkt te zijn, maar in die maand heb ik me voor genomen om eens te kijken wat ik al heb en lekker van deze maand genieten als je dat bij elke andere maand zou doen.

Sandra G.  •  01-12-2011, 10:39

Heel herkenbaar, voor mij zijn de drukte en alle (gewenste) contacten die je hebt energievretend. Naast de feestdagen hebben wij ook nog veel verjaardagen in de familie. Wat het nog drukker maakt.

Wat mij altijd helpt in de decembermaand is dicht bij mezelf te blijven, goed naar mijn eigen grenzen luisteren en de drukte zoveel als het kan te verdelen. En wat Joop zegt is ook een goede tip, lekker genieten van alle leuke dingen en lieve vrienden en familie die je hebt!

Louise Hildebrand  •  06-12-2011, 13:58

@Joop. Wat goed om te lezen dat je deze maand lekker gaat genieten en dat je vooral gaat kijken naar de dingen die je hebt. Heel positief! ;-) @Sandra. Dicht bij jezelf blijven is een goede tip, net als de drukte verdelen.

Bij mezelf blijven pas ik toe door me heel bewust af te vragen: wat wil ik zelf? Mijn automatische piloot is namelijk altijd ja zeggen (op bijvoorbeeld een uitnodiging voor een feestje). Dat ga ik deze maand dus niet standaard doen!

Desiree  •  01-12-2017, 13:59

All i want for december is to be happy.
Dat heb ik wel geleerd de afgelopen tijd!

Reageer op dit artikel