Druk, moe en gestrest

14 Aug 2014
0

'Ik hoor al jaren hetzelfde van mensen om me heen. Dat ze het druk hebben en dat ze moe zijn. Ik snap niet waarom ze er niks aan doen.' Vanochtend na de yogales bij Achmea Oss sprak ik met enkele dames over van alles en nog wat. Daar rolde ook deze interessante vraag uit. Want inderdaad. Waarom doen mensen niks als ze signalen van hun lijf krijgen dat er iets aan de hand is?

Ik zie een aantal oorzaken:

1. Druk zijn is hip. Agenda's moeten vooral vol zijn. Rennen, vliegen en hollen is meer regel dan uitzondering. Hoe hip is het om te zeggen: 'Ik heb het niet druk, ik heb alle tijd van de wereld. Wanneer wil je afspreken?' Als je het druk hebt creëer de illusie dat je belangrijk bent. Mensen hebben je nodig en willen je graag zien. Daarnaast wil je voor jezelf ook nog dingen doen en bereiken. Jij kunt en wilt alles! Moeheid, stress en onrust neem je graag voor lief.

2. Mensen voelen signalen van stress en moeheid niet of nauwelijks. Drukte en stress is een 'way of life' geworden. De adrenaline giert continu door hun lijf en onrust drijft hen verder naar de volgende afspraak. Deze mensen weten niet beter dan dat hun manier van functioneren normaal is. Even rust nemen geeft alleen maar meer onrust. En heel irritant: als je rust ga je voelen hoe moe je bent. En daar heb je geen tijd voor. Dus ren je liever verder.

3. Mensen willen signalen van stress en moeheid niet accepteren. Ze weten donders goed dat ze niet goed bezig zijn, maar vinden het veel te eng om naar zichzelf te kijken en stil te staan bij hun eigen leven. Want stel je voor dat je erachter komt dat jouw werk je niet gelukkig maakt? Of dat jouw relatie is doodgebloed? Dan moet je misschien wel dingen doen die niet leuk zijn. Liever steek je je hoofd als een struisvogel in het zand. Hopende dat die onrust en stress vanzelf verdwijnt.

4. Mensen voelen de signalen, maar denken dat er geen oplossing is voor hun situatie. Ongelukkig in je baan? Een baan waarin je dagelijks stress en moeheid ervaart? Jammer dan. De hypotheek moet betaald worden en het is crisis. Dus is het in jouw beleving zinloos om je te oriënteren op wat anders of om te kijken hoe je jouw werk op een andere manier kunt inrichten. Je bent namelijk al moe genoeg. Moet je ook nog eens energie steken in een oplossing voor je situatie. Liever niet.

5. Mensen voelen de signalen, maar weten niet hoe ze hun situatie moeten veranderen. Dit is nog de meest frustrerende situatie. Drukke agenda's geven nauwelijks ruimte om stil te staan bij deze vraag. En als je moe bent kun je nauwelijks energie opbrengen om je leven onder de loep te nemen. Je weet ook niet waar je moet beginnen. Dus sukkel je verder. Morgen wordt volgende week. Volgende week wordt volgende maand. En volgende maand wordt volgend jaar.

Zie jij nog andere oorzaken? Ik hoor ze graag!

Mijn ervaring is dat mensen pas iets gaan veranderen als ze hun situatie spuugzat zijn of als hun lijf het opgeeft, bijvoorbeeld bij een burn-out. Voorkom deze situatie en durf te onderzoeken waar jouw stress en moeheid vandaan komt. Pas als je weet wat er aan hand is, kun je er iets aan doen!

Heb je hulp of een stok achter de deur nodig die jou helpt om stress en moeheid te bestrijden? Neem gerust contact op om te onderzoeken of ik iets voor je kan betekenen.

Luister ook naar Mentaal Fit en Gezond met als thema stress, overspannenheid en burn-out. Inclusief muziek van o.a. U2, INXS, Sam Smith, Anouk en The Script.


Reageer op dit artikel