Euthanasie is (niet) eng

09 Jul 2015
3

Gisteren en eergisteren heb ik een dame geïnterviewd die morgen sterft. Een interview dat via mijn radioprogramma Mentaal Fit en Gezond in september wordt uitgezonden. Zwaar ademend, liggend in bed, maar met een lichte sprankeling in haar ogen en een geamuseerde lach vertelt de 60-jarige Lucia de Boer haar verhaal. "Er zijn zoveel mensen in deze wereld met pijn en die langdurig lijden, ik wil de dood en euthanasie bespreekbaar maken."

Sinds 2012 vecht Lucia tegen kanker. "In eerste instantie ging het goed, ik kon de kanker bestrijden. Maar sinds vorig jaar ging het weer bergafwaarts. Inmiddels zit de kanker door heel mijn lichaam, inclusief mijn longen. Ik wil niet dat ik stikkend doodga, vandaar dat ik heb gekozen voor euthanasie. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn omgeving. Het is geen pretje om iemand te zien die zoveel pijn heeft en nauwelijks meer iets kan."

Klaar met vechten
Niet iedereen krijgt zomaar euthanasie. Er moet sprake zijn van ernstig lijden en een uitzichtloze situatie. Nadat Lucia haar huisarts op de hoogte stelde van haar wens kwam er een zogenaamde SCEN-arts (Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland) op bezoek. "Deze man wilde vooral weten of dit mijn eigen beslissing is. En dat is het zeker. Ik ben het vechten beu, de pijn, de chemo's. Het is goed zo. De dood beangstigt me niet. Om eerlijk te zijn ben ik zelfs nieuwsgierig naar wat me te wachten staat!"

Thuis sterven
Lucia kiest er bewust voor om thuis te sterven. "Om 09.55 uur krijg ik twee spuitjes. De procedure wordt door mijn huisarts uitgevoerd en het gaat allemaal heel snel. Ik wilde ook zeker niet in het ziekenhuis sterven. Ik heb namelijk slechte ervaringen met de zorg in het ziekenhuis. Het personeel heeft niet de tijd om iedereen de zorg te geven die ze nodig hebben. En dat is jammer. De regering zou zelf eens op de werkvloer moeten meedraaien om te ervaren wat er allemaal speelt. Bezuinigingen doen de zorg geen goed! De dames van de thuiszorg hebben me juist alle aandacht gegeven waar ik behoefte aan heb. En dat is in deze laatste fase ontzettend fijn!"

Andere keuzes?
Terugkijkend op haar leven zijn er zeker dingen die ze anders zou hebben gedaan. "Ik heb keuzes gemaakt die achteraf niet goed waren voor mijn kinderen. Daarom heb ik mijn kinderen gevraagd om alles uit te spreken wat ze willen uitspreken. Ik wil schoon schip maken. Nu kan het nog! En daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Want niet iedereen krijgt die kans. Denk maar aan mensen die plotseling van het leven worden beroofd. Daarnaast ben ik vooral trots op mijn kinderen. Ondanks alles wat ze hebben meegemaakt zijn ze goed terechtgekomen. Ik kan met een gerust hart gaan."

De laatste dagen
Deze laatste dagen voor haar dood geniet ze intens van alle momenten die ze nog heeft met de mensen om haar heen. "En het is echt niet alleen maar kommer en kwel. Natuurlijk is het verdrietig dat mijn lichaam zo ziek is en dat ik vrijdag sterf, maar er zijn genoeg momenten waarop ik kan lachen samen met mijn kinderen, mijn zussen, andere familieleden en vrienden. Tijdens het regelen van mijn begrafenis heb ik ook zo'n ontzettende lol gehad. Bijvoorbeeld toen ik een crematorium belde en er een doodse stilte volgde toen bleek dat ik diegene ben die gecremeerd gaat worden. Blijkbaar is het niet gebruikelijk dat diegene die sterft zelf z'n crematie regelt."

Tips
Welke tips kan Lucia geven aan iedereen die nog volop in het leven staat? Daar is Lucia kort en krachtig in: "Wees lief voor elkaar! En wees ook lief voor jezelf. Leer jezelf kennen, pas als je weet wie je bent en van jezelf houdt, kun je oprecht een ander liefhebben."

Gelukkig vindt Lucia het niet erg dat haar interview pas wordt uitgezonden na haar dood, op zondag 6 september om 20 uur via www.omroepcentraal.nl. Daarna kan het worden beluisterd via Radio gemist of via mijn eigen website.

Met dit interview wil ze mensen inspireren om de dood en euthanasie bespreekbaar te maken. Ook een van haar dochters komt even aan het woord. Treurige muziek, dat wil ze zeker niet, dus alle nummers die in dit programma worden gedraaid zijn van Tiësto, haar favoriete artiest om kracht uit te putten!


sylvia  •  09-07-2015, 16:21

Prachtig neergezet!!!! x

Silvia G  •  09-07-2015, 19:27

Nu al een mooi en ontroerend verhaal! Ben zeer benieuwd naar het interview!

Wendy  •  09-07-2015, 23:12

Heel mooi Louise 

Reageer op dit artikel