Leiderschap: Freudiaanse coaching

13 Apr 2007
2

Gisteren was ik heel de dag op RINO Noord-Holland. Reden: de workshop management en persoonlijkheid waarin het ontwikkelingsprofiel prominent aan bod kwam. Dit profiel onderscheidt tien niveaus van menselijk functioneren en kan ingezet tijdens een coachingstraject.

Hoewel ik ontzettend veel zin had in de workshop was ik ook enigszins huiverig. Wie zit er tegenwoordig nog te wachten op freudiaanse duidingen en termen zoals regressie en onrijp gedrag? Coaching is natuurlijk iets heel anders dan psychotherapie (en dan met name psychoanalytische therapie), dus was ik ontzettend benieuwd naar het hoe en wat van dit ontwikkelingsprofiel.

Opvallend vond ik de manier waarop het profiel naar de praktijk kan worden vertaald. Plotselinge woede-uitbarstingen, niet kunnen delegeren, continu bevestiging zoeken, anderen gebruiken om er zelf beter van te worden... Al deze gedragingen zijn zeer concreet, maar worden in het ontwikkelingsprofiel binnen een van de tien ontwikkelingsniveaus geplaatst. Inzicht in deze niveaus biedt extra handvatten om een gecoachte goed van dienst te zijn.

Kortom, het was een leerzame dag. Hoewel ik slechts kennis heb genomen van het topje van de ijsberg - een dag is veel te kort om het profiel helemaal te leren kennen - ben ik er wél van overtuigd dat ik dit profiel kan gebruiken in de praktijk. Niet zozeer als instrument, maar als referentiekader voor mezelf. Zo kan ik de gecoachte - daar waar nodig - nog sneller inzicht bieden of doorverwijzen wanneer ik dat nodig vind.

Meer weten over het ontwikkelingsprofiel? Meer informatie vind je op: www.ontwikkelingsprofiel.nl


Hein Lautenbag  •  13-04-2007, 12:24

Beste Louise,

We zijn blij dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan een leerzame dag.
Wij hebben het ook ervaren als een zeer nuttige workshop, vandaar dat we meteen met de docenten een dag in het najaar hebben gepland: www.rino.nl

Met vriendelijke groet,
Hein Lautenbag, secretariaat nascholing RINO Noord-Holland

Quin van Dam  •  13-04-2007, 13:40

Beste Louise,
Heel hartelijk bedankt voor je enthousiaste reactie. Ik heb de cursus met veel plezier gegeven. De cursus, het Ontwikkelingsprofiel als referentiekader, die ik in het najaar vanaf 15 november geef is een mooie aanvulling op deze dag en kan helpen het profiel te gebruiken. Ook in mijn werk als psychoanalyticus helpt het profiel helder en concreet te blijven.

Hartelijke groeten,

Quin

Reageer op dit artikel