Happy single (slot)

27 May 2010
2

Betekent dit dat ik voor altijd single zal blijven? Misschien. Misschien niet. En dat is beide prima. Ik kan niet in de toekomst kijken en morgen kan alles anders zijn. Wat ik wel merk is dat mijn eisen steeds hoger worden. Ik zal niet de eerste de beste man die zich aandient in mijn hart sluiten.

Dat is positief omdat ik niet meer van een man afhankelijk wil zijn om mij te geven wat ik mezelf kan geven. Een fantastisch boek over dit onderwerp is geschreven door Jan Geurtz, Verslaafd aan liefde. Daarin stelt hij dat de gemiddelde liefdesrelatie is gebouwd op wederzijdse afhankelijkheid. Als jij mij geeft wat ik nodig heb, dan geef ik jou wat jij nodig hebt. Tijdens dit proces worden er steeds meer delen van jezelf geamputeerd. Waarom? Omdat je steeds meer gaat inschikken om te voorkomen dat je de liefde van de ander verliest.

Misschien wat vaag, vandaar wat concrete voorbeelden. Op een gegeven moment nodig je niet meer die vrienden uit van wie je weet dat je partner een bloedhekel aan ze heeft. Je behoefte om een week alleen op vakantie te gaan hou je wijselijk stil (want dat doe je toch niet als je ècht van elkaar houdt?). En, bepaalde onderwerpen snijd je niet meer aan om ruzie te voorkomen.

Alles heeft voor- en nadelen. Zo ook het hebben van een relatie of niet. Voor je persoonlijke ontwikkeling is het single bestaan een eyeopener. Voor mij tenminste wel. Ik ben delen van mezelf tegengekomen die voorheen diep verborgen waren. Ik kan me volledig om mezelf focussen, mijn wensen en mijn eigen verlangens. Want uiteindelijk ben ik diegene met wie ik de meest intieme en liefdevolle relatie heb.


Bernice  •  14-07-2010, 14:00

I'm feeling you...Wel moet ik zeggen dat ik erg veel over mezelf en mijn karaktereigenschappen te weten ben gekomen sindsdat ik een relatie heb. Doordat ik -zoals jij het mooi verwoord- een ander in mijn hart sluit laat je iemand heel dicht bij je komen en merk ik dat de relatie voor situaties en reacties zorgt die ik toen ik alleen was (en met niemand rekening hoefde te houden) niet kende; eye openers... Zeker ben ik het ermee eens dat er veel relaties zijn die continu consessies vragen en beperken in vrijheid. Gelukkig kan ik zeggen dat ik me 'mijzelf' en 'vrij' voel in die van mij.

Louise Hildebrand  •  14-07-2010, 14:41

Fijn dat je een relatie hebt waarin je volledig jezelf kunt zijn en waarin je kanten van jezelf bent tegengekomen die je voorheen niet kende! Dat is inderdaad het mooie van een relatie. Nieuwsgierig zijn naar elkaar, leren van elkaar, samen groeien maar vooral ook een individu blijven. Als je concessies doet, dan doe je dat uit liefde voor jezelf. Niet puur en alleen voor de ander of om de lieve vrede te houden.

Reageer op dit artikel