Hartverscheurende liefdesperikelen

21 Jun 2011
1

Verlangen naar iets of iemand kan ontzettend pijn doen. Op alle mogelijke manieren probeer je die ander ervan te overtuigen dat jij de ware bent. Vaak gebeurt dat onbewust. Alle manipulatietechnieken worden uit de kast getrokken. Je laat jezelf van je beste kant zien. Je maakt jezelf vooral wijs dat het geen trucs zijn. Maar als je terugkijkt, met een minder roze bril, dan zie je vaak dat de realiteit een stuk objectiever en harder is.

Ergens is het logisch. Op de markt van de liefde is de prijs die je moet betalen hoog. Je speelt met je eigen levensgeluk, met jouw overtuigingen. Jouw overtuiging dat de ander dé ware is voor jou. Dat jullie zo goed bij elkaar passen. Dat jouw liefde echt is en oprecht. Je wilt de ander dichtbij je hebben. Van hem of haar houden. Onvoorwaardelijk.

Maar stiekem heb je wel voorwaarden gesteld aan jouw liefde en is jouw liefde helemaal niet onvoorwaardelijk. Doet de ander niet wat jij wil, dan ben je teleurgesteld, boos of verdrietig. Misschien vind je hem stom. Of haat je hem. Misschien ga je een gesprek aan. Om de lieve vrede. En voor de duidelijkheid. Als de liefde niet gelijk opgaat, dan is de machtstrijd begonnen. De machtstrijd van de overtuigingen.

Diegene die meer liefde voelt wurmt zich in allerlei bochten om nóg geliefder te worden. Die ander moet en zal van jou houden op de manier die jij wil. Wat die ander zelf ook vindt!

Je wordt kleiner en kleiner. Steeds onzekerder. Je eigenwaarde hangt aan een zijden draadje. Sms't of belt de ander niet terug wanneer jij dat verwacht, dan val je in een donker gat. Misschien zelfs in een afgrond. Blijkt het allemaal een misverstand te zijn, dan ben je weer dolgelukkig. Er is een sprankje hoop dat de ander meer van je gaat houden. En nu ècht!

Dit is een pijnlijke vorm van liefde. Hartverscheurend. En zeker niet liefdevol. Want hoe liefdevol ben je naar jezelf toe als je continu snakt naar de liefde van deze ander? Tot het moment dat je wakker wordt en denkt aan de woorden van Jan Geurtz uit zijn boek Verslaafd aan liefde. 'Er komt een moment dat je je gewoon te waardevol voelt om nog langer te wachten en te hopen op de liefde van die ander.'

Wat een bevrijding!

Do you want to meet the love of your life? Look in the mirror. (Byron Katie)

(Bron: www.sxc.hu)

Lees ook: Liefde maakt afhankelijk


Joop  •  21-06-2011, 18:01

Ik ben het er helemaal mee eens, mooi beschreven.

Reageer op dit artikel