Hoge verwachtingen van vrouwen en mama's

06 Jul 2018
0

Het huishouden. Zorgen voor de kinderen.  Dingen organiseren en regelen. Werken. Aandacht geven aan je partner. Tijd besteden aan je vrienden. En oh ja. Eigenlijk moet je ook tijd inplannen voor jezelf. Als mama heb je een hoop dingen te doen. Dingen die perfect afgehandeld moeten worden.

Mama's kunnen (niet) alles

Zelf ben ik er ook in meegegaan. Het idee dat mama's (of eigenlijk vrouwen!) alles moeten kunnen. Dat je altijd en overal voor iedereen moet klaarstaan. Dat je alle ballen hoog moet houden. En dat je op elke terrein 100% goed functioneert. Want dat doet elke mama. Toch?

Na de geboorte van mijn dochtertje Emily verwachtte ik dat ik snel weer de oude was. Na een paar maanden gaf ik weer les op de sportschool, nam ik grote opdrachten aan en was ik gewend aan de nieuwe situatie met Emily erbij. Ik ging als een speer, ook al was ik vermoeid van de bevalling, de gebroken nachten en het geven van borstvoeding.  

Te snel te veel willen

Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik de afgelopen maanden iets te hard van stapel ben gelopen. Ik verwachtte te veel van mezelf. Daarnaast stond ik te veel in dienst van anderen. Emily, mijn partner, familieleden, opdrachtgevers en cliënten. Met als gevolg dat mijn energievoorraad bijna op was.

Als je energievoorraad opraakt, dan heb je dat niet altijd in de gaten. Je volgt je agenda, werkt je to-do-lijst af en doet wat er gedaan moet worden. Misschien voel je je wat vermoeid, maar eraan toegeven is moeilijk. Als mama moet je altijd door. Je vindt ook van jezelf dat je door MOET gaan. Elke mama doet het toch?  

Diegenen die het wél merken zijn de mensen met wie je veel tijd doorbrengt. Je partner, kinderen, of collega's. In mijn geval moest mijn partner eronder lijden. Energie om samen leuke dingen te doen had ik niet. Daarnaast raakte ik om de kleinste dingen geïrriteerd. Kortom: ik was thuis niet te genieten.

Actieplan

Inmiddels grijp ik sneller in dan voorheen. Een kort lontje hebben en moeheid zijn voor mij duidelijke signalen. Kennelijk heb ik te weinig dingen gedaan die mij energie geven. En heb ik te weinig IK- tijd genomen. Tijd voor een actieplan!

Ik heb meteen een schilderworkshop geboekt, dagen vrij gepland en bekeken welke andere dingen mij energie geven. En het werkt! Na een week voel ik me een stuk beter en ben ik weer een stuk vrolijker naar mijn partner toe.

Een paar tips voor vrouwen en mama's die hoge verwachtingen van zichzelf hebben:

1. Verwacht minder perfectie  van jezelf. Natuurlijk is het fijn om te zeggen dat je alles kunt managen. Maar ik ken geen enkele vrouw die:

- perfect voor de kinderen zorgt
- perfect haar werk doet
- een perfecte partner is
- altijd lief is voor iedereen (Kortom, mama's geven ook weleens een flinke snauw!)

Grote kans dat er op 1 of meerdere gebieden minder perfectie is. En dat is heel normaal.

2. Geef jezelf voldoende prioriteit. Zorgzame types denken vaak eerst aan anderen en dan pas aan zichzelf. Dat is heel mooi, behalve als dit zorgzame gedrag je uitput. Hoe meer energie jij hebt (en dus voor jezelf zorgt), hoe meer je voor anderen kunt zorgen.

3. Sta tenminste 1 keer per week stil bij hoe je je voelt. Voel je energie? Tevredenheid? Geluk? Of heb je het gevoel dat je grip verliest? Dit uit zich vaak in moeheid, irritatie en huilerigheid. Merk je dit laatste op? Maak zo snel mogelijk een actieplan om je energievoorraad te vergroten.

4. Doe voldoende leuke dingen. Dit zijn dingen die jou energie geven en waar je blij van wordt. Heb je moeite om te ontdekken wat je leuk vindt? Lees dan dit blog.

5. Zorg voor een goede basis om je fysiek sterk te voelen. (en krijg juiste, betrouwbare informatie hierover). Dit zijn:

- voldoende slaap
- voldoende ontspanning en
- voldoende en gezond eten.

Daarmee versterk je naast je fysieke veerkracht ook je mentale veerkracht en verklein je de kans op een kort lontje.

Naast bloggen over uiteenlopende onderwerpen zoals Goed in je vel zitten en geluk werk ik als psycholoog, coach en hbo-docent. Mijn expertise is mentale fitheid en alle onderwerpen die hier binnen vallen. Denk aan het aanpakken van negatief denken of (werk)stress. Wil je meer informatie of wil je weten of ik jou of jouw organisatie verder kan helpen? Stuur gerust een e-mail naar info@louisehildebrand.nl
Lees ook deze blogs:
De keerzijde van perfectionisme
Hoge verwachtingen nekken je
Wees minder serieus en kritisch
Werk, gebroken nachten en de mama-rol. 4,5 maand later


Reageer op dit artikel