Ik MOET helemaal niks!

17 Sep 2015
0

Het is nu ruim twee weken na mijn retraite bij Mooji. Eerlijk is eerlijk. Ik zit nog steeds in de zen-modus. Nu sterker dan ooit. Voorheen zou ik mezelf allang bij de kraag hebben gepakt om flink te presteren. Actie. Doen. Niet stilzitten en vooral nuttig zijn. Terug in de mallemolen van deze westerse maatschappij van agendabeheer, haast, groei, prestatie en druk. Grappig genoeg voel ik nu vooral weerstand om mee te gaan in deze gekte. De moet-stemmetjes zijn getemperd. Wat ik nu vooral van mezelf MOET is rustig aan doen.

Wat moet jij allemaal van jezelf?
En wat een contrast met mijn diepgewortelde overtuigingen dat ik van alles en nog wat MOET. Dat ik aan marketing MOET doen, dat ik naast mijn lessen ook zelf MOET sporten, dat ik nuttig MOET zijn, dat ik aardig MOET worden gevonden, dat ik aan mijn toekomst MOET werken, Dat ik mijn opdrachten perfect MOET uitvoeren, dat ik precies MOET weten waar ik naartoe ga met mijn business en mijn privéleven. Al dat GEMOET, het is te gek voor woorden dat ik me laat leiden door deze hardnekkige gedachten.

Niet dat ik continu van deze overtuigingen bewust was, maar ze waren er wel. Soms op de achtergrond, soms schreeuwend op de voorgrond, als ik van mezelf vond dat ik niet hard genoeg werkte.

Moeten zorgt voor druk
Nu weet ik: ik MOET helemaal niks. Tenminste, 9 van de 10 dingen die ik van mezelf moet doen. Natuurlijk zijn er taken die verricht moeten worden, maar veel van de dingen die ik mezelf oplegde, zorgden vooral voor een sluimerende druk. Druk die ik kan missen als kiespijn.

Het leuke is dat ik me relaxter en productiever voel dan voor mijn retraite. Zo startte ik afgelopen dinsdag een nieuwe module voor NCOI op gebied van Organisatiegedrag. Normaal gesproken zou ik verschillende MOET-overtuigingen meeslepen:

Ik MOET goed presteren.

De studenten MOETEN me aardig vinden.

Ik MOET op alle vragen een goed antwoord hebben.

Ik MOET de perfecte psychologiedocente zijn (wat dat ook betekent ;-))

Nu kon ik deze overtuigingen loslaten en vertrouwen op mijn capaciteiten. Het resultaat was een veel relaxtere voorbereiding en een veel relaxtere eerste sessie. Het komt namelijk altijd goed! En al zou ik een fout maken, dan leer ik daarvan en doe ik het de volgende keer anders. What's the big deal?

Mentaal fitte mensen zijn zich bewust van hun overtuigingen en gedachten. Gedachten en overtuigingen die zorgen voor druk en stress pakken ze aan. Wat de situatie ook is, je hebt zelf een grote invloed over jouw gedachten en gevoelens. Wil jij mentaal fit zijn? Of wil jij binnen jouw organisatie medewerkers stimuleren en inspireren om mentaal sterk te zijn? Dan is een workshop, training, leergang of coachingstraject wellicht interessant. Neem dan geheel vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek via info@louisehildebrand.nl


Reageer op dit artikel