Ik weet niet wat ik wil

05 Feb 2015
0

Een van de meest frustrerende dingen is niet weten wat je wilt. En ook ik heb er jaren mee geworsteld. Wat vind ik nou echt leuk? Waar word ik nou blij van? Wat maakt mij gelukkig? Welke studie moet ik nou volgen? Welke baan is geschikt voor mij? Hoe moet ik zin geven aan mijn leven? En wat is überhaupt de zin van het leven?

Sinds de middelbare school werd ik geteisterd door deze gedachten. Hoe meer ik erover nadacht, hoe gefrusteerder ik erdoor raakte. Iets creatiefs? Dansacademie? Toneelschool? Nee. Doodeng. Talen. Daar ben ik goed in. Docente? Vertaler? Nee ook niet. Psychologie? Nee, te vaag. De heao. Omdat mijn ouders dit graag wilden. Ook niet. Lijkt me verschrikkelijk. Wat een herrie in mijn hoofd. Om uiteindelijk met blijvende twijfel toch maar te kiezen voor de studie psychologie.

Keuzestress
Het hebben van keuzes maakt het maken van een keuze niet altijd makkelijker. Je wilt het beste kiezen. De keuze die jou écht gelukkig maakt. Of het nou gaat om een studie, een partner of de plek waar je gaat wonen. Daarnaast is er een hoop ruis. Je ouders of opvoeders hebben een grote vinger in de pap. Ook je vrienden, collega's en kennissenkring beïnvloeden je, bewust of onbewust. En vergeet niet de tv, kranten, tijdschriften en social media.

Schoppen tegen normen en waarden
Tegen de sociaal gangbare normen ingaan is niet altijd even makkelijk. Tijdens een van mijn Mental Fitness 4U trainingen had ik twee dames van verschillende generaties in mijn groep. De ene vrouw was 65, de andere 45. De eerste vrouw moest zichzelf destijds verantwoorden omdat ze als getrouwde vrouw met twee kinderen buitenshuis wilde werken. (Schande, dat doe je toch niet als je kinderen hebt!) De tweede vrouw, een universitair geschoolde dame met drie kinderen, moest zichzelf verantwoorden omdat ze juist NIET buitenshuis wilde werken. (Vind je dat niet zonde van je kwaliteiten om alleen maar voor je kinderen te zorgen?)

Normen en waarden van de maatschappij veranderen. Maar wensen en verlangens zijn persoonlijk. De kunst is om vooral te kijken naar jouw eigen normen en waarden. Wat vind jij belangrijk? Wat vind jij leuk? Wat zijn jouw mogelijkheden? En dat is een blijvende ontdekkingstocht. Een ontdekkingstocht waarin je dingen probeert, kijkt of het werkt om vervolgens op basis van je ervaringen nieuwe keuzes en beslissingen te maken.

Mentaal fitte mensen onderzoeken wie ze zijn en wat ze kunnen. Ze weten ook ze hoe ze richting kunnen geven aan hun leven en onderzoeken wat hen gelukkig maakt. Tegelijkertijd levert deze zoektocht geen frustratie op. Niet weten wat je wilt biedt ook kansen om dingen te ontdekken. Lees ook het vervolgblog: Ik weet nog steeds niet wat ik wil...

Als psycholoog en coach geef ik presentaties, workshops en coachingstrajecten voor organisaties en medewerkers. Mijn expertise is mentale fitheid: het vermogen om tevreden, gelukkig en weerbaar te zijn. Mentale fitheid is net zoals een spier te trainen. Denk jij dat ik jou of jouw organisatie kan helpen? Stuur gerust een e-mail voor meer informatie of bekijk mijn dienstenaanbod.


Reageer op dit artikel