“Ik weet nog steeds niet wat ik wil op werkgebied. Waarom lukt het me niet om antwoord hierop te krijgen?”

06 Mar 2023
0

"Geld verdienen is het probleem niet. Maar ik zou zo graag meer werkplezier willen ervaren. Ik wil antwoord hebben op de vraag welke opdrachten mij echt gelukkig maken. Waarom lukt dat niet?" Deze vraag kreeg ik onlangs van een zelfstandig ondernemer die geïnteresseerd was in een coachingstraject. Een simpel antwoord is er niet. Er zijn talloze redenen waarom mensen niet goed weten wat bij ze past. Grote vraag is vooral: hoe kom je er wél achter?

Het zijn vooral de rationeel ingestelde mensen die het moeilijk vinden om antwoord te krijgen op deze vraag. Deze mensen maken meestal keuzes op basis van hun verstand. Zij hebben door de jaren heen een hele hoop overtuigingen opgepakt op basis waarvan ze keuzes maken. Deze keuzes staan niet altijd in dienst van hun gevoel. Het zijn overtuigingen zoals:

Ik moet geld verdienen dus ik moet werk doen of opdrachten uitvoeren die geld opleveren.

Ik ben goed in wat ik doe, ik mag mijn vaardigheden en kennis niet onbenut laten.

Ik heb niet voor niks al mijn studies gedaan, dus ik moet ook leuk werk vinden in deze branche.

Ruis

Dit zijn slecht een aantal overtuigingen die mensen kunnen hebben. In feite gaat het om ruis. Ruis vanuit conditioneringen die op de oppervlakte sterk aanwezig zijn, waardoor je niet goed bij je gevoel kunt komen. Misschien heb je een groot deel van al je keuzes gemaakt vanuit je ratio. Altijd overwegende of besluit A jou het beste resultaat oplevert of besluit B.

Een besluit nemen op basis van gevoel, zonder dat je goed kunt onderbouwen waarom je voor dat besluit kiest, dat is voor jou bijna niet voor te stellen.

Vragen zoals: wat vond je leuk toen je kind was, wat vind je leuk om te doen in je vrije tijd, hoe zou jouw ideale werkdag eruit zien, kunnen helpen om antwoord te krijgen op de vraag wat jou echt werkplezier oplevert. Het vervelende is dat vragen in eerste instantie een beroep doen op je ratio, en daar zitten nou juist niet de gevoelsmatige antwoorden als je met de vraag worstelt: wat vind ik echt leuk! Immers, als het antwoord daar zat, dan had je het antwoord allang gevonden. En als het antwoord daar wel zit, dan is dat antwoord bedekt met allerlei belemmerende overtuigingen waardoor je nog steeds niet goed weet wat je leuk vindt.

Bewust worden van overtuigingen

Allereerste stap is om bewust te worden van al jouw overtuigingen en conditioneringen die ervoor zorgen dat je in de war raakt. Je mag jezelf en jouw leven gaan 'uitpakken'. Je mag je gaan ontdoen van jouw opgebouwd zelfbeeld, want grote kans dat dit zelfbeeld niet (meer) past. Vervolgens mag je gaan trainen hoe je van je hoofd naar je buik en/of naar je hart kunt gaan. Door uit je hoofd te gaan, kun je belemmerende overtuigingen omzeilen. En ja, dit is makkelijker gezegd dat gedaan. Als je vanaf kind al vanuit ratio hebt geleefd, dan is informatie verwerken vanuit je gevoelsleven een hele klus. Mensen die op wilskracht functioneren kunnen er zelfs ontzettend gefrustreerd van raken.

Kun jij loslaten?

Het is het ultieme loslaten. Want functioneren vanuit je verstand is ook ultieme controle. Je denkt dat je daardoor het leven kan sturen, misschien zelfs vanuit perfectionisme. En dan heb je er nog een probleem bij, want het leven is niet altijd te sturen zoals jij dat wilt.

Loslaten is een vak apart. En soms verdomd moeilijk. Zo had ik afgelopen week besloten om een nieuw telefoonnummer aan te schaffen, aangezien ik nu ook een nieuw leven ben ingestapt. Ik wilde ervaren hoe het was om zeker 20 jaar geschiedenis gekoppeld aan dat telefoonnummer los te laten. (En misschien wel langer, volgens mij heb ik nooit een ander telefoonnummer gehad!) Uiteindelijk was het makkelijker dan ik dacht. En ik voelde een enorme opluchting. In een flits zag ik mijn geschiedenis voorbij gaan. En ik voelde me lichter dan ooit, klaar voor mijn nieuwe leven!

Ontvankelijkheid in plaats van wilskracht

Een andere manier van kijken naar de vraag: Wat gaat mij werkplezier opleveren? is om niet vanuit ego en wilskracht te onderzoeken wat écht bij je past. De vraag wordt dan: wat wil het leven via jou op deze aarde neerzetten? Wat kan jij betekenen voor deze wereld? En hoe kan jij gezien vanuit het leven het beste tot bloei komen? Voor rationeel ingestelde mensen kunnen deze vragen erg 'out of the box' zijn. Wat ik zelf heb gemerkt is dat deze vragen juist zorgen voor meer rust. Het doet minder een beroep op mijn wilskracht en human DOING. Het doet meer een beroep op mij als human BEING.

Al met al kan het voor rationeel ingestelde mensen erg moeilijk zijn om tot de kern te komen. Bedenk vooral: hoe rationeler je bent ingesteld, hoe langer het kan duren voordat je écht voelt wat je wilt, diep van binnen. En dan zal een nieuw hoofdstuk voor de deur staan. Namelijk de stap durven zetten om deze wens of dit doel te gaan realiseren.

Op dit moment onderzoek ik mijn wensen als zelfstandig ondernemer. Welke diensten wil ik aanbieden? Waar word ik écht blij van? Hoe kan ik mijn talenten en kennis op de juiste manier inzetten, waarbij ik volledig mezelf kan zijn? Hoe ga ik deze business integreren in alle facetten van mijn leven?

Zeker is het volgende: de onderwerpen waar ik een passie voor voel zijn: mentale gezondheid, persoonlijke ontwikkeling en bewust leven. Ik wil mensen inspireren om hun mentale gezondheid te optimaliseren. En ik wil mensen inspireren om het leven te leiden waarin ze het gelukkigste zijn. Hoe beter de mentale gezondheid, hoe gelukkiger mensen zijn, hoe minder snel (frequent) ziek ze worden. Stuur gerust een e-mail naar info@louisehildebrand.nl als je denkt dat ik iets voor jouw organisatie kan betekenen.  


Reageer op dit artikel