Kerst, singles, sociale druk en stress

26 Dec 2013
2

"Daar zitten we dan. Als twee zielenpietjes op eerste kerstdag zonder vent!" Lachend maakten ik en mijn vriendin er grapjes over. Kerst is niet onze meest favoriete periode en ik vermoed dat we niet de enige zijn. De nadruk op het familieleven, het perfecte plaatje van huisje boompje beestje, inclusief open haard, gelach, veel eten en perfectie staat in schril contract met ons dagelijks bestaan.

Je moet er maar bestand tegen zijn. De druk van het standaard plaatje. Want zo hoort het namelijk: je ontmoet een man of een vrouw. Je krijgt een stabiele relatie. Je gaat samenwonen. Je kijkt dit een paar jaar aan. Misschien koop je een huis. Doe je er een hond bij of een kat. En daarna wordt het natuurlijk tijd voor een kind. Dat uiteraard nog een broertje of zusje krijgt.

Buitenbeentje

Is het scenario anders, dan val je buiten de boot. Bijvoorbeeld als je al jaren single door het leven gaat. Alleenstaande moeder bent. Of als je als vruchtbare vrouw binnen een stabiele relatie geen kinderen wilt.

Heb je wel een partner, dan ben je er nog niet. Want je partner moet door de familie en buitenwereld ook nog goedgekeurd worden. Je omgeving geeft je graag advies als die vindt dat je partner niet geschikt is. "Als hij echt om je geeft, dan zou hij dat wel voor je doen." "Je kunt toch beter krijgen dan hem?" "Ik zou dat soort gedrag niet pikken. Dat zou jij ook niet moeten doen. "

Uit ervaring weet ik hoe irritant dit soort opmerkingen zijn. En hoe goedbedoeld ook, eerder geven dit soort opmerkingen je het gevoel dat je niet goed bezig bent, een verkeerd inschattingsvermogen hebt en dat je niet slim genoeg bent om eigen keuzes en beslissingen te maken.

Standaard: geen garantie voor geluk

Het ironische is dat het perfecte plaatje geen garantie is voor geluk. Ook dat weet ik uit ervaring. Ik had een man, een koophuis, twee honden en nog net geen kind. Redelijk standaard dus. Maar standaard werkt kennelijk niet voor mij. Hoeveel liefde er ook tussen mij en mijn partner was. Ga dat maar proberen uit te leggen aan je omgeving!

Dus heb ik tijdens kerst vaak een dubbel gevoel. Kennelijk word ik wel verleid door het standaard plaatje en heb ik er wel behoefte aan. Anderzijds weet ik donders goed dat dit plaatje geen garantie is voor een perfect, tevreden en gelukkig gevoel.

Speciaal aan alle mensen met een niet standaard situatie. Geniet van alle mooie, lieve mensen om je heen. Ga leuke dingen doen. Lach, dans, eet en drink! Laat je niet in negatieve zin beïnvloeden door de druk van standaard. Geluk is niet zozeer afhankelijk van je situatie of je omstandigheden, maar hoe jij er tegenaan kijkt en wat jij er van maakt!


joop  •  26-12-2013, 16:03

Louise,

Ik zou je wel kunnen zoenen, dit komt te bekend voor.
Vooral met kerst, echt zo'n dag die je het liefst wil negeren.
Gelukkig is het maar een keer lijden per jaar hahaha

Greetz

Louise Hildebrand  •  30-12-2013, 15:51

Niet standaard = bijzonder. En dat heeft ook z'n charmes!

Reageer op dit artikel