Kijk eens verder dan je neus lang is

12 Jan 2011
2

Mensen zijn gewoontedieren en houden niet van verandering. Zodra ze een beeld van een situatie hebben gevormd blijft dat beeld als een kras op een steen in het geheugen gegrift. Dat geldt ook voor meningen over mensen. Al bij het eerste contact krijgen mensen een stempel. Aardig. Niet aardig. Arrogant. Open. Vriendelijk. Luidruchtig. Introvert. Suf... Dat helpt om de wereld overzichtelijk te houden.

De sportschool is een prachtige plek om je eigen overtuigingen en vooroordelen te testen. Ik vind het elke keer weer verrassend hoe ik mensen een stempel geef, ze een beroep of werkzaamheden toeschrijf, om vervolgens volledig verrast te worden door de realiteit. De ongemakkelijk bewegende man rechtsachter in de zaal blijkt directeur te zijn van een succesvol bedrijf. De stille dame die altijd aan de linkerkant van de zaal staat is kleuterjuf. De jongeman die trouw mijn Bodybalancelessen bezoekt is timmerman.

Natuurlijk werkt het ook andersom. Gisteren vertelde een van mijn deelnemers dat ze per toeval op mijn website is gekomen en verrast was door de dingen die ik doe. Deelnemers zien een instructeur voor de les en gaan er voor het gemak vanuit dat ik alleen maar lesgeef. Logisch, maar voor mij niet de realiteit. Dit geldt ook voor bezoekers van verschillende groepslessen die ik geef. Zijn ze mij gewend in de ene les (bijvoorbeeld Bodybalance), dan kan een andere les ze volledig verrassen (bijvoorbeeld Bodypump). De les die ze als eerste hebben gevolgd vinden ze vaak beter bij me passen.

Het is zelfs voorgekomen dat trouwe leden mij op straat niet herkennen. Waarschijnlijk omdat ik geen sportkleding droeg en niet in de sportschool was. Is het niet grappig hoe het menselijk brein snakt naar eenvoud en overzicht?


Sherida Djasimin  •  16-01-2011, 19:59

En die jongedame die helemaal achterin staat?

Louise Hildebrand  •  17-01-2011, 00:12

Dat vind ik zo'n mooie vrouw! Hart op de goede plek, maar zij is soms te goed voor haar omgeving, waardoor ze zichzelf wegcijfert. Zij mag zelf weleens in de spotlights staan en alle goede dingen van het leven ontvangen!

Reageer op dit artikel