Kun je succesvol zijn en spiritueel?

01 Mar 2024
0

In een wereld waarin de ratrace naar succes en materiële welvaart vaak de boventoon voert, lijkt het idee van het combineren van ambitie met spiritualiteit tegenstrijdig. Toch denk ik dat deze twee aspecten best te combineren zijn. Sterker nog: hoe spiritueler je bent, hoe meer succes je zult behalen. In dit blog vind je 10 tips om jouw zakelijke kant te combineren met jouw ZEN- en zingeving kant.

1. Krijg zicht op je ware doelen

Je ware doelen gaan verder dan de omzet die je per jaar wilt behalen, het huis dat je wilt bemachtigen of de goede status van je LinkedIn-profielschets. Er is absoluut niks mis met deze dingen, maar wel als deze zaken slechts korte voldoening geven. Want: welke footprint wil jij op deze wereld achterlaten? Hoe wil jij als persoon herinnerd worden? Wat wil jij voor andere mensen betekenen? Neem de tijd om los van externe verwachtingen of maatschappelijke normen antwoord te krijgen op deze vragen.

2. Leef in het nu

Ben je ambitieus en wil je doelen behalen? Dan bestaat de valkuil dat je continu met deze doelen en dus de toekomst bezig bent. Spirituele praktijken zoals mindfulness en meditatie kunnen je helpen om in het moment te leven en te genieten van het proces van groei en ontwikkeling. Straks is mooi. Nu is beter.

3. Werk aan dankbaarheid

Dankbaarheid is een breed begrip. Gerelateerd aan ambitie gaat dankbaarheid erom dat je dankbaar bent voor het leven dat je nu leidt en de successen die je hebt behaald. Ontevredenheid over doelen die je nog niet hebt bereikt staat dankbaarheid in de weg. Sta dagelijks stil bij al je successen, klein of groot. Juist dit laatste wordt door ambitieuze en zelfkritische mensen vaak vergeten.

4. Werk vanuit je passie

Dit punt is verbonden met punt 1. Op het moment dat je jouw energie richt op maatschappelijke richtlijnen van succes zoals een goede baan, veel omzet draaien en het imago naar de buitenwereld, dan ben je minder met passie bezig. Durf echt eerlijk te zijn naar jezelf. Doe je de dagelijkse dingen vanuit passie, jouw innerlijke drijfveer en motor? Of puur en alleen om de kachel te laten branden of om jouw luxe leefstijl te onderhouden?

5. Wees dienstbaar

Je bent niet op deze wereld gekomen om persoonlijke successen te behalen die alleen jou en jouw naaste omgeving dienen. Zoek manieren om anderen te helpen en bij te dragen aan het welzijn van de gehele maatschappij. Deel je talenten, wensen, verlangens en middelen met de maatschappij. Zo vergroot je niet alleen jouw positieve impact en footprint, maar ook je spirituele groei.

6. Luister naar je gevoel en intuïtie

Ons ratio geeft mensen de mogelijkheid om kritisch na te denken. Tegelijkertijd kan dit ratio mensen ontzettend in de war brengen. Juist omdat elk mens vanaf de geboorte overtuigingen meekrijgt van opvoeders en de maatschappij. Deze overtuigingen kunnen in de weg staan van authentieke antwoorden, antwoorden die uniek zijn voor jou. Durf ook jouw gevoel en intuïtie een sterke stem te geven in je dagelijkse ambitieuze leven. Vaak weet ons hart en onze onderbuik meer dan ons hoofd.

7. Zorg voor balans en rust

Actief werken aan jouw gestelde doelen is prima. Tegelijkertijd is het goed om voldoende momenten in te lassen om te bezinnen. In deze rustmomenten kun je bijvoorbeeld aan zelfreflectie doen, mediteren  of in de natuur te wandelen. Niet alleen zijn deze momenten heerlijk om te herstellen, ook helpen deze doelen om dicht bij jouw authentieke zelf te blijven. Doe je nog steeds de dingen die bij je passen? Of ben je misschien afgeleid door de waan van de dag of je omgeving?

8. Sta open voor leermomenten

Zie uitdagingen en tegenslagen als kansen voor persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling. Wees bereid om te leren van elke ervaring, of het nu positief of negatief lijkt. Wat heeft dit leermoment jou te vertellen? Hoe kan je dingen anders doen? Of misschien zijn deze tegenslagen wel signalen dat je niet het juiste pad bewandeld? Durf altijd eerlijk, kritisch én MILD te zijn.

9. Sta open voor groei

Blijf jezelf op een positieve manier uitdagen en streven naar persoonlijke groei, zowel op professioneel als op spiritueel niveau. Dwing dit niet af, je bent namelijk geen sneltrein 😉, maar laat deze groei ook flexibel ontstaan. In de ene periode kun je er meer tijd voor vrijmaken dan in een andere periode. Ook hierin mag je MILD zijn, jouw gevoel laten spreken en jouw intuïtie.

10. Vertrouw op het universum

Of als je dit te vaag vindt: vertrouw op het leven en jouw omgeving. In het leven krijg je dagelijks signalen om jou te helpen om een authentiek leven te leiden. Vraag gerust om deze signalen. Signalen kunnen zijn dat dingen niet gaan zoals je wilt, mensen die je ontmoet, of boodschappen uit een willekeurig gesprek waardoor je plotseling mooie inzichten krijgt.

Ben jij een ambitieus persoon die nog sterker en authentieker in het leven wil staan? Wil jij minder energie weglekken, beter alle ballen hooghouden, beter in je vel zitten en nog succesvoller worden? Wil jij hier via een uniek coachingstraject aan werken? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via info@louisehildebrand.nl.


Reageer op dit artikel