Mannen, vrouwen en conflicten: een wereld van verschil

21 May 2012
2

Niet alleen fysiek verschillen mannen en vrouwen van elkaar. Juist op mentaal niveau kunnen de verschillen gigantisch zijn. Bestaat er binnen een heteroseksuele relatie een misverstand of conflict, dan is het wederzijdse begrip ver te zoeken.

Terugtrekken of praten
Spelen er heftige emoties een rol, dan is het feest compleet. Beide seksen hebben een andere strategie om te dealen met de heftigheid. Een man heeft meestal tijd voor zichzelf nodig, zodat hij niet overspoeld wordt door emoties. Een vrouw wil, tot overmaat van ramp voor de man, juist praten. En wel NU meteen.

Time out
Met tegengestelde strategieën en andere behoeftes wordt het lastig om direct het misverstand of het conflict op te lossen. Sterker nog, de kans is groot dat zowel de man als de vrouw gefrustreerder raakt. Een vrouw wil praten, het probleem direct oplossen en gehoord worden. Wil een man dat niet, dan voelt de vrouw zich 9 van de 10 keer niet serieus genomen, gefrustreerd en alleen. Een man raakt op zijn beurt hevig geïrriteerd als een vrouw aan hem blijft trekken.

Oude koeien
Om daar nog eens een schepje bovenop te doen... Vrouwen hebben het talent om, tijdens het misverstand of het conflict, oude koeien uit de sloot te halen. Meestal ziet hij die koeien niet aankomen. In sommige gevallen zitten die koeien alleen in het hoofd van de vrouw. In andere gevallen is de vrouw er zelf niet eens bewust van dat die koeien daar zitten. De frustratie knalt er gewoon dubbel zo hard uit. In dat geval snapt de man niet waarom een vrouw reageert zoals zij reageert. Een vrouw gaat er vanuit dat de man dat wel snapt. Logisch toch?

Van een afstand kijken
In het heetst van de strijd kan het juist goed zijn om even afstand te nemen. Een man kan daardoor bijkomen, de vrouw kan inzien dat een man haar onlogische en breed getrokken reactie niet begrijpt. Mannen begrijpen dan ook beter dat de heftigheid van de vrouw niet alleen met het conflict zelf te maken heeft, maar dat er vaak ook andere dingen een rol spelen.

Voorkom dat je in verwijten valt en dat je reageert vanuit je emoties. Woorden kunnen hard aankomen en zijn moeilijker terug te nemen. Houd het bij jezelf. Wat doet de situatie met je? En hoe kunnen jullie samen bijdragen aan de oplossing van het conflict?


joop  •  22-05-2012, 21:12

Ik kan hier uit ophalen dat vrijgezel zijn meer een zege is dan een last. ;)
En ik maar denken dat een relatie opbouwen de moeite waard is hahaha.

Louise Hildebrand  •  23-05-2012, 08:41

Het hebben van een relatie is geen garantie voor ultiem geluk. Dat geldt ook voor het vrijgezellenbestaan. Beide situaties kunnen leuke en minder leuke ervaringen met zich meebrengen. Het is belangrijker om hechte relaties in het algemeen te hebben. Of dat nou met een partner is, familieleden of met fijne vrienden om je heen.

Reageer op dit artikel