Rituelen en intense yoga

31 Dec 2012
4

Week 2 dag 2. De dagen flitsen voorbij. Ik heb geen enkel benul welke dag het is of welke datum. Bijzonder om te merken hoe snel een mens zich aanpast aan nieuwe omstandigheden en nieuwe rituelen.

Mindful zijn
Een van de rituelen is je mond houden. Tenminste. Tot 10.00 uur. Aangezien we al om 05.20 worden gewekt is dat ongeveer 4,5 uur. Gezamenlijk gemberthee drinken, mediteren, yogales volgen en brunchen. Al deze dingen doen we in stilte. Het laat je meer bij jezelf stilstaan. Wat je voelt. Wat je denkt. Zonder direct afleiding te zoeken bij een ander. Tijdens een gesprek bijvoorbeeld. Of via oogcontact en non-verbale communicatie.
 
Als je eet proef je het eten beter. De hardheid, de zachtheid, de verschillende smaken. Je herkent nog sneller welke dingen je lekker vindt, welke niet en welke wel oké zijn. Ook voel je beter wanneer je vol zit. Af en toe mis ik het praten wel. Juist omdat we direct na de eerste yogales brunchen en ik soms behoefte heb om ervaringen uit te wisselen.

Reinigingsritueel
Een ander ritueel dat we dagelijks doen is Jala Neti. Met een soort mini-bloemgieter gieten we 100 ml warm water (vermengd met wat zout) het ene neusgat in, waarna het water door het andere neusgat naar buiten stroomt. Ja, het kan. Maar geloof me, 100ml is dan best veel. Voor mijn gevoel ben ik minutenlang bezig om dat kleine beetje water door mijn neus te gieten.
 
Maar waarom dit ritueel? Jala Neti heeft kennelijk verschillende voordelen. Niet alleen reinigt het je neus. Het heeft ook positieve effecten op de ogen, oren en keel. Daarnaast heeft het een kalmerend en verzorgend effect op de hersenen. Het vermindert angst, woede en depressie en zorgt voor een licht en fris hoofd. Persoonlijk merk ik nog weinig voordelen, behalve mijn frisse neus. Maar misschien ben ik voor de andere voordelen nog te kort bezig.

Week 2 dag 5, doorbikkelen
Naast deze rituelen doen we twee keer per dag aan fysieke yoga. Twee uur 's ochtends en twee uur 's middags. Wat een verademing om de rol in te nemen van student in plaats van docent! Ik hoef niet op anderen te letten, voel me niet verantwoordelijk voor de les en heel fijn, ik kan smokkelen, of positiever gezegd, mijn grenzen beter bewaken.
 
Het fysieke gedeelte van de opleiding valt me tegen. Tenminste, het deel dat 's middags wordt gegeven. De ochtendles gaat het nog goed. De middagles is een ander verhaal. De hitte, het volle dagprogramma en mijn gevecht met de beknelde zenuw in mijn schouder vallen zwaar. Helemaal als ik minutenlang in bepaalde houdingen moet blijven staan, zitten op liggen. Om het feest compleet te maken word ik dagelijks gestoken door muggen. Zelfs met anti-muggenspul en door mijn kleding heen. De jeuk maakt me gek. Mij kun je niet geïrriteerder krijgen!
 
Dus schommelt mijn humeur en energielevel op en neer. Het ene moment ben ik energiek, vrolijk en blij, het volgende moment vervloek ik de muggen, wil ik wegkruipen in mijn hut en vooral andere dingen doen dan yoga.
 
Mijn vrije dag is in zicht. Dan kan ik bijtanken en me mentaal voorbereiden op week 3. Ongelooflijk dat ik dan al op de helft ben!

(Het lukt me helaas niet om via de iPad foto's te uploaden, tips zijn welkom!)


Corrie glas  •  04-01-2013, 11:02

Ik vindt het geweldig om op deze wijze van je avonturen te lezen zie ook dat je het toch ook wel een beetje moeilijk hebt soms .Maar deze ervaring is voor de rest van je leven geweldig lieve groetjes van de 55plus club Middenbeemster

Louise Hildebrand  •  06-01-2013, 09:06

Wat lief dank je! Groetjes terug aan alle fiftyfitters! Over een paar dagen hoop ik mijn volgende blog te plaatsen over week 3. Het dagprogramma is namelijk zo vol dat ik nauwelijks tijd heb om te schrijven. Gisteren bijvoorbeeld waren we pas om 21.30 uur klaar terwijl we al om 5.20 worden gewekt. En ja, deze ervaring zal de rest van mijn leven bij me blijven. Ik heb inderdaad een aantal uitdagingen, maar die lijken minder groot te worden. Ik begin me zelfs fysiek sterker te voelen. Over een paar dagen meer!

Elles  •  06-01-2013, 21:09

Hee Louise,
Wat een ervaringen doe jij op zeg, fantastisch! Je hebt het over het zoute water en neus maar ik hoor je niet over het slangetje, hoef je dat gelukkig niet? Met pumpen gaat het prima, Elie doet het prima, leuke bevallings verhalen, zeker als je daar zo'n stoere kerel bij ziet. Nou nog veel succes en plezier de laatste week en tot gauw!
Kus en de groetjes van ons allen, Elles

Louise Hildebrand  •  10-01-2013, 17:14

Goed om te horen dat Eli het prima doet, ik had niet anders verwacht. Ja, het slangetje is wel door m'n neus gegaan en ook door mijn keel. Ik zal je de kokhalsneigingen besparen! Bijzonder om ook dit reinigingsritueel te ondergaan. De laatste week is inmiddels ingegaan. De tijd hier gaat belachelijk snel en het liefst plak ik er nog een paar weken achteraan. Maar dan graag zonder mieren, vliegen en stekende muggen. Ik word er niet mooier op ;-) Groeten terug aan iedereen bij de Kloek en tot snel!

Reageer op dit artikel