Te hoge verwachtingen nekken je

21 Jul 2014
6

Drie maanden nadat mijn heup uit de kom lag. Als ik terugkijk is het een wonder hoe ik er nu bijzit. Ik kan fysiek alles wat ik wil doen. Lesgeven, lessen volgen. Voorzichtig ben ik nog wel. Ik voel nog een lichte tinteling aan de binnenkant van mijn been. Maar als ik medici mag geloven, dan ben ik er ongelooflijk goed vanaf gekomen.

Het had veel erger kunnen aflopen. Botbreuken. Beschadigde zenuwen. Verlamming. Vervanging van mijn heupkop. Het is maar goed dat ik nu pas alle doemscenario's hoor. Anders was ik tijdens mijn herstel misschien veel minder positief geweest.

Mjjn mindset was zo ontzettend sterk en krachtig. Ik wilde genezen. Ik wilde 6 weken later op het podium staan tijdens het ONE event in de Ziggodome. Ik wilde een persoonlijke overwinning behalen en mensen laten zien dat de juiste mentale instelling voor wonderen zorgt. Niks hield me tegen. En zeker geen heup die toevallig besloot om uit de kom te gaan. Ik was, ondanks de pijn en beperkingen supertrots op mezelf.

Totdat ik op het podium stond. Niet helemaal genezen, maar wel podiumwaardig. Ik zou nog trotser moeten zijn. Blij. Intens gelukkig. Want ik had het gered. Ik had iets wonderbaarlijks gepresteerd. Mijn wilskracht en motivatie hadden me daar gebracht. Naar dat moment.

Tegenvaller

En god wat viel dat moment tegen. Zes weken lang had ik ernaartoe gewerkt. Met bloed zweet en tranen had ik me daarop gefocust. En eindelijk stond ik daar. In de spotlights. En wat ik voelde was... een ienie minie momentje van trots. Maar vooral verdriet en teleurstelling dat dit moment mij niet het mega trotse gevoel gaf waar ik op hoopte.

Sterker nog: oude strenge, overtuigingen en gedachten kwamen naar boven.

Natuurlijk sta je daar op het podium. Ja het is erg wat er is gebeurd, maar zo erg was het nou ook weer niet. Kijk maar, je staat er weer. Je hoeft echt niet zo trots te zijn dat het is gelukt. Iedereen zou dit kunnen, dus jij ook.

Wat een helse en onaardige gedachten had ik. Waarom dacht ik zo? Waarom was ik zo streng voor mezelf? Waarom kon ik niet wat meer trotsheid en geluk voelen?

Omdat mijn verwachtingen te hoog waren. Ik dacht dat lesgeven op ONE mij 'het' geluksgevoel zou geven waar ik al die weken naartoe had geleefd. Maar zo werkt het niet. Het waren juist de momenten op weg naar dat doel die belangrijk waren. De momenten van groei, van vooruitgang, dat ik elke dag weer sterker was, meer kon, minder pijn voelde en minder beperkingen ervaarde. Die momenten zorgden voor geluk en tevredenheid. Niet het einddoel.

Verstandelijk wist ik dat allang. Om het vervolgens zo bewust te ervaren, dat is een ander verhaal. Wat kunnen hoge verwachtingen toch zorgen voor teleurstelling!

Werken naar een doel geeft zingeving. Verwacht alleen niet dat het behalen van dat doel het ultieme geluk geeft. Doe je dat wel, dan raak je teleurgesteld. Geniet van het proces, de weg naar je doel toe. Het zijn juist de kleine dagelijkse momenten van overwinning die zorgen voor een tevreden gevoel en geluk. 


Odi  •  21-07-2014, 15:04

Dank je wel, Louise. Die had ik even nodig. Na twee moeilijke jaren en nog eens twee jaar knokken om overeind te komen, te blijven staan en weer vooruit te komen gaat het zo goed met me. Ben ik precies op het punt dat ik voor ogen had. En dan toch niet dat geluksgevoel ... Wat is er mis met mij? Is dit dan niet wat ik wil? Die vragen spoken door m'n hoofd. Tot deze blog. De weg er naartoe zorgden voor de ultieme geluksmomenten. Nu niet op m'n lauweren gaan rusten, maar verder gaan. Er zijn nog zoveel mooie dingen te doen in dit leven.

Louise Hildebrand  •  21-07-2014, 16:46

Mooi om te lezen Odi! En er zijn zeker nog zoveel mooie dingen te doen en te ervaren in het leven. Vooral op dit moment. Vooruit kijken is prima, streven naar doelen is ook prima, maar zodra je krampachtig denkt dat iets (of iemand!) in de toekomst het ultieme geluk gaat opleveren, dan raak je gefrustreerd. Die situatie valt dan namelijk 9 van de 10 keer tegen. Ik moet nu denken aan de volgende spreuk: het hebben van de zaak is het einde van het vermaak. ;-)

Cromwell Cuvalay  •  22-07-2014, 08:27

Wow Louise, wat een wilskracht en doorzettingsvermogen. Je mag zeker trots zijn op jezelf. Dit dient zeker als voorbeeld voor andere mensen die min of meer in dezelfde situatie zitten. De uitdrukking: alles komt goed is uiteraard een feit!

Joop  •  22-07-2014, 09:36

Ironisch eigenlijk, al je energie gaat naar dat eind doel terwijl de weg er naar toe meestal belangrijker is. Grappig hoe dingen uitpakken.

Denise  •  22-07-2014, 11:02

Mooi geschreven Louise! En ook weer een goede eye opener. Geniet van het proces, want het einddoel is niet wat je dat geluk brengt, maar het proces. Dankjewel dat je me daar weer even van bewust maakt.

Louise Hildebrand  •  23-07-2014, 09:33

Dank jullie wel voor de reacties! Inderdaad bijzonder hoe dingen lopen, wat je verwachtingen zijn en hoe deze verwachtingen kunnen tegenvallen. Ergens gek om te zeggen, maar ik ben blij dat dit me is overkomen. Anders had ik dit proces niet zo kunnen ervaren. Ik heb tijdens het revalidatieproces zoveel mooie momenten gevoeld, dankbaarheid, trots en vooral kracht. Die ervaring kan me niet meer worden ontnomen! En ik kan mijn ervaring en inzichten delen met andere mensen ;-)

Reageer op dit artikel