Waarom ben ik nog steeds single?

12 Apr 2017
0

Vandaag moest ik denken aan een opmerking van een man met wie ik jaren geleden een date had. 'Waarom ben jij nog steeds single? Je bent zo'n leuke vrouw. Of is er iets mis met je?' Deze opmerking stoorde me enorm. Waarom zou ik niet single zijn? Kan ik niet beide zijn: leuk en single? Of is er echt iets mis met mensen die single zijn?

Ik kan best meepraten over single zijn. Sterker nog: na een lange relatie van 10 jaar ben ik 8 jaar single geweest. En ik heb niet het idee dat er iets mis met me was. Of toch wel?

In dit blog geef ik 7 mogelijke redenen waarom jij, als je graag een partner wilt, nog niet de ware tegen bent gekomen.

1. Je bent er niet aan toe. Misschien heb je net een relatie achter de rug. Of misschien ben je al een tijdje single. Vraag jezelf eens eerlijk af. Ben je wel toe aan een nieuwe relatie? Dur f je de stap aan om je opnieuw open te stellen? Niet alleen met je hoofd, maar vooral ook met je hart? Of heb je nog wat af te sluiten met je ex?

2. Je bent bang dat je (opnieuw) gekwetst wordt. Liefde kan wreed zijn. Gedumpt worden of iemands hart moeten breken doet pijn. Misschien wil je onbewust jezelf voor deze pijn beschermen. Dus houd je mogelijke leuke partners veilig op een afstand. Daten vind je prima, maar als de ander te dichtbij komt, dan haak je af. En besluit je: dit is niet iemand met wie ik een relatie wil. Maar is dat wel echt zo? Of heeft je twijfel vooral te maken met angst?

3. Je zit niet lekker in je vel. Als je niet lekker in je vel zit, dan straal je dat uit. Ook al zie je er goddelijk uit, heb je een fantastische baan en leuke vrienden. Als je niet lekker in je vel zit zul je niet makkelijk de juiste partner aantrekken. Focus eerder op jezelf dan op de jacht naar een partner. Hoe lekkerder jij je voelt, in je uppie, hoe groter de kans dat je iemand tegenkomt die bij je past.

4. Je bent te kritisch. Misschien heb jij een uitgebreid eisenpakket waar jouw partner aan moet voldoen. Leeftijd, achtergrond, opleidingsniveau, werk, uiterlijk, karakter. Maar het kan goed zijn dat iemand met deze kenmerken jou niet gelukkig maakt. Door te focussen op jouw eisenpakket mis je misschien wel die leuke man of vrouw die niet binnen dit eisenpakket valt. Als ik aan mijn eisenpakket had vastgehouden, dan was mijn huidige partner aan mijn neus voorbijgegaan.

5. Je doet dingen die niet bij je passen of waar je niet in gelooft. Ik kan me een date herinneren met een man die zei: 'Ik geloof niet dat ik via Tinder de ware ga vinden.' Daar zat ik dan. Koffie te drinken met deze man die ik via Tinder had ontmoet. En nee. Ik was niet uit op een seksdate. Ik wilde juist onderzoeken of ik op deze manier een leuke man voor een langdurige relatie zou ontmoeten. Niet dus.

6. Je gelooft gedachten die jou beperken. 'Ik kom in het dagelijkse leven geen leuke man tegen.' Ik ontmoet de ware niet op mijn werk, de sportschool of via een datingsite.' 'Alle leuke vrouwen zijn bezet.' Het zijn allemaal overtuigingen die makkelijk realiteit worden als je erin gelooft. De waarheid is: je weet niet waar jouw ware rondloopt. Sluit niks uit. Misschien is diegene juist te vinden op een plek waar je hem of haar niet verwacht.

7. Je wil te graag. Daardoor ben je teveel met een partner bezig. En vooral met het ontmoeten van de ware. Tot het wanhopige aan toe. En zeg nou zelf: niemand zit te wachten op een wanhopige partner. Een partner kan zeker fijn zijn. Maar verwacht niet dat je dan pas gelukkig bent. Single zijn is geen tussenstation. Geniet ook nu, zonder partner.

Lees ook deze blogs:
Single? Verspil geen tijd aan de verkeerde man of vrouw.
Van single naar samenwonen: wat betekent twijfel?
8 tips om de ware liefde te ontmoeten.

Jan Geurtz is schrijver en expert op gebied van liefdesrelaties. Luister hier naar het interview dat ik met hem heb gehouden voor Mentaal Fit en Gezond.

Als psycholoog, trainer en coach geef ik presentaties, trainingen en coachingstrajecten. Wil jij weten waarom jij nog steeds single bent? Misschien kan ik je via een coachingstraject verder helpen. Na 6 sessies zul jij meer plezier en geluk voelen. En is de kans dat je een leuke partner ontmoet groter. Stuur gerust een e-mail naar: info@louisehildebrand.nl. Woon je niet in de buurt van Veghel? Ik bied ook coaching via Skype aan. Klik hier voor mijn volledige dienstenaanbod.


Reageer op dit artikel