Wachten tot je met pensioen gaat. Serieus?

12 Sep 2023
0

'Ik heb nog 7 jaar te gaan tot mijn pensioen. Ik moet een manier zien te vinden om dit vol houden.”

Moe en gestrest doet Jan zijn verhaal. De werkdruk is voor zijn gevoel groter geworden, er zijn een paar collega's ziek en Jan voelt enorme verantwoordelijkheid om dit werk op te pakken. Zelf staat hij op het punt om overbelast te raken.

Het enige wat ik denk is: deze mindset is niet helpend. Nog 7 jaar te gaan? Wachten tot je pensioen? Doorploeteren zonder de garantie dat je überhaupt dit pensioen haalt?

Als ik deze boodschap met Jan deel en vraag wat hij ervan vindt, geeft hij me gelijk. Voor hem voelt het bijna alsof hij een gevangenisstraf uitziet.  

Toch blijft Jan graag op zijn plek.

Weggaan is geen optie. Hij verdient goed en denkt niet dat hij ergens anders gelukkiger wordt. Daarnaast denkt hij dat niemand hem vanwege zijn leeftijd wil aannemen.

Dan is de enige andere optie simpel: zijn mindset veranderen. En via veranderingen in en rondom zijn werk ervoor zorgen dat hij toch een bepaalde manier van tevredenheid bereikt.

Ik zou zeggen: tijd om je mentale fitheid te trainen!

Maar hoe doe je dat? Net zoals een spier is je mentale fitheid te trainen. Hieronder vind je 8 tips.

Tip 1: ontdek je niet-helpende gedachten. Bijvoorbeeld: ik moet nog 7 jaar tot mijn pensioen, ik hoop dat ik dat volhou. (Niet helpend en deprimerend. Ga naar tip 2.)

Tip 2: vervang deze niet-helpende gedachten door helpende gedachten. (Ho stop: ik kan nog 7 jaar waardevol werk doen, de manier waarop ik dat kan doen, dat ga ik verder onderzoeken).

Tip 3: blijf tip 1 en tip 2 herhalen. Een andere mindset is niet zomaar gerealiseerd. Je zult weerstand ondervinden.

Tip 4: ga actief met de helpende gedachte aan de gang. Is het nodig dat jij je werk inhoudelijk anders inricht? Ga in gesprek met diegene die dit kan faciliteren.

Tip 5: vind nieuwe zingeving in je werk, bijvoorbeeld door mentor te worden voor jongere collega's.

Tip 6: vind nieuwe zingeving buiten je werk. Nieuwe ervaringen opdoen zorgen voor een mentale oppepper.

Tip 7: train je dankbaarheid. Sta elke dag stil bij dingen waar je dankbaar voor bent. Je gezondheid, het feit dat je een baan hebt, je gezin of kleinkinderen.

Tip 8: leer om meer te genieten. Sta bewust stil bij leuke momenten, elke dag opnieuw. Jouw brein mag meer geprikkeld worden zodat je uit de wachtmodus komt!

Voorkom als organisatie dat jouw 'oudere' medewerkers in de wachtmodus terechtkomen. Zorg voor strategisch beleid en train medewerkers naar een vitale, optimistische mindset! Ondersteuning nodig? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.


Reageer op dit artikel