Zonder feedback geen groei

13 Jan 2011

Hoe makkelijk is het om in je eigen vertrouwde wereld te blijven. Om te blijven doen wat je dagelijks doet. Zonder dat je enig idee hebt of je ergens kunt verbeteren. Je functioneert op de automatische piloot en slaapt graag in je eigen gecreëerde berenhol.

Het kan ook anders. Wil je groeien, dan heb je mensen om je heen nodig die je confronteren. Of het nou gaat om je uitstraling, je gedrag of je vaardigheden. Nee. Dat is niet altijd leuk. Je zelfbeeld kan een flinke deuk oplopen. Je kunt bijvoorbeeld denken dat je ergens goed in bent, maar een ander kan daar heel anders over denken. Sterker nog, een heleboel anderen kunnen daar heel anders over denken.

Ik weet nog dat ik auditie deed voor nationaal trainer Bodybalance. Ik dacht dat ik best goed was en veel kennis had. Werd ik even met m'n neus op de feiten gedrukt. Met de hakken over sloot haalde ik de eerste auditie om vervolgens tijdens mijn traineetraject erachter te komen dat ik geen reet wist over het programma!

Anderzijds kan je zelfbeeld ook profiteren van de feedback van anderen. Jij kunt bijvoorbeeld denken dat je ergens niet goed in bent of dat je niet aantrekkelijk bent, maar grote kans dat de omgeving een andere mening heeft.

Zonder de feedback van anderen blijf je hangen een zelfgecreëerde illusie, of dat nou positief is of negatief. Maar is het niet spannender om jezelf steeds uit te dagen? Om alert te blijven en scherp? Om de juiste mensen te vragen hoe je presteert, hoe je je gedraagt of hoe je overkomt? Jij bent vervolgens zelf diegene die beslist of je wat met de feedback doet. Inmiddels weet ik dat bewustwording en persoonlijke groei leidt tot groei in mijn omgeving. En daar word ik weer blij van!


Maaike  •  13-01-2011, 23:21

Hij is weer mooi! Alleen moet je dan niet wel de juiste mensen tegen komen?? (mensen die oprecht en eerlijk zijn?) Als ik feedback vraag en krijg en dit is positief, denk ik altijd: ja zou ik ook zeggen, want mensen gaan toch niet zo snel iets negatiefs over je zeggen... Hmmm.. of zegt dit dan toch weer iets over mij?? ;-)

Angelique  •  14-01-2011, 16:05

Over het algemeen krijg je wel positieve feedback, omdat dat veel makkelijker is om tegen iemand te zeggen. Maar ik kreeg toch een keer negatieve feedback en ben daardoor gewoon een paar dagen van slag af geweest. Toevallig was daar een collega bij aanwezig die het voor mij opnam. Het rare was, dat deze man zei dat ik heel onduidelijk was in mijn cue's, terwijl het tegendeel juist als positieve feedback tegen me gezegd werd door verschillende andere leden. Tóch ben ik nog eens gaan kijken (nadat ik van de schrik was bekomen) of ik me daarin kon verbeteren en heb dat ook gedaan. Het heeft ertoe geleid dat ik nóg gemotiveerder ben om nóg meer mijn best te doen. En nu na bijna een jaar BB geven, ben ik pas in staat om echt te genieten van het lesgeven en dat merk ik dan ook weer aan de leden. Een nieuw lid vond mijn les dinsdag 'wonderbaarlijk'. Ik kreeg gewoon een brok in mijn keel toen ze dat zei, na de meditatie waar iedereen bij was. Ik zweef nog steeds, hihi.
Ik vind het trouwens heerlijk om steeds je blogs te lezen! Dankje daarvoor, ik vind het vaak leerzaam en herken heel veel van mezelf. Liefs, Ansj

Louise Hildebrand  •  14-01-2011, 16:46

@Maaike. Inderdaad zegt dat meer iets over jou ;-) Waarschijnlijk zeg jij nooit wat 'negatiefs' tegen een ander om te voorkomen dat deze ander zich gekwetst voelt. Maar diegene die iets positiefs zegt, kan dat ook uit de grond van zijn hart menen. Sterker nog, door het compliment van de ander niet te 'geloven' (meestal uit onzekerheid) neem je de ander niet serieus. Dus je kunt maar beter het compliment ontvangen en serieus nemen :-)

Anderzijds kun je nagaan of de ander ook weleens minder leuke dingen tegen je zegt. Dan kun je er helemaal vanuit gaan dat de ander het compliment echt meent!

@Angelique. Wat een mooi verhaal. En leuk om te horen dat je mijn blogs graag leest!

Juist van 'negatieve' feedback kun je groeien. En geloof me, na jaren lesgeven kun je nog steeds groeien en jezelf verbeteren. Zolang je kritiek op je vaardigheden niet persoonlijk neemt, kun je alle kritiek goed ontvangen. Zo ben ik onlangs begonnen met pilates- en yoga-lessen. Ik heb bij de eerste les bij verschillende deelnemers navraag gedaan wat ze van de les vonden. Het leuke was dat mensen wel 'negatieve' feedback durfden te geven waarbij woorden als saai en traag vielen. Ik vond het voor mezelf verrassend dat ik niet aangeslagen was, maar juist ging kijken waar ik kon verbeteren. Met als gevolg dat ik nu hele blije deelnemers heb. Zij zijn blij met de fijnere lessen en dat hun feedback serieus wordt genomen, ik vind het prettig dat ik mezelf heb kunnen verbeteren.

Joop  •  14-01-2011, 17:04

Heel mooi beschreven

Louise Hildebrand  •  14-01-2011, 17:08

@Joop. Dank je :-). Had je vandaag en gisteravond zin om te spijbelen? ;-)

Joop  •  17-01-2011, 00:37

Hahaha nee ik had ochtend dienst die dagen.
Wel geinig eigenlijk, ik heb altijd geloofd dat ik niet zo op viel in de lessen als er veel mensen zijn, en nu ben ik er de laatste week minder dan normaal, en dan krijg ik Karen, jennifer en jou die vragen waar ik was hahaha

Louise Hildebrand  •  17-01-2011, 12:05

@Joop. Dus jij denkt dat je onopvallend bent? Dus niet ;-) Sterker nog, je bent juist iemand die, door de 'onopvallendheid' opvalt. Daarnaast weet ik meestal wel wie niet, en wie wel in mijn lessen zijn geweest. Dat geldt voor Karen en Jennifer waarschijnlijk ook.

Dus Maaike, wanneer kom jij weer eens balancen op dinsdagavond? ;-)

Maaike  •  18-01-2011, 15:50

Nou, vanavond!! En ik neem 2 nieuwe mensen mee :-) Nl. onze supergemotiveerde Steph en mn moeder :-) Die wil het ook eens proberen... dus we komen vanavond gezellig met z'n drieeen... Gister ook braaf geweest en toen ik zaterdag voor de balance kwam en die was uitgevallen, hebben we een kleine introductie Pump gehad van P-S en ik moet zeggen.. i like!

Tot vanavond!

Louise Hildebrand  •  18-01-2011, 17:44

Superleuk Maaike! Ik ben benieuwd wat Steph en je moeder van de les vinden. Ennuh, als je pump leuk vindt en je voelt je fit, probeer dan eens om pump en balance achter elkaar te volgen ;-) Dat is namelijk ook erg lekker! Tot vanavond :-)

Joop  •  19-01-2011, 07:26

@Louise,

Wat bedoel je daar mee eigenlijk? Iemand die door de onopvallendheid opvalt.

Louise Hildebrand  •  19-01-2011, 10:21

Het valt mij altijd op als iemand niet wil opvallen. Diegene zoekt dan nauwelijks oogcontact, stelt zich wat verdekt op en gaat meestal aan de zijkant of achterkant van de zaal staan.

Angelique  •  19-01-2011, 16:50

Whahaha, en daardoor vallen ze dan juist op. Wat zijn we toch ook eigenlijk rare wezens, niet? Zo heeft iedereen zijn (rare) gewoontes.

Jes  •  19-09-2013, 22:00

Dat een mens kan veranderen in een paar jaar heeft Joop wel bewezen. Als er iemand niet onopvallend in de les staat dan is hij het wel. Staat vooraan en doet vol enthousiasme mee. Iedereen kent hem inmiddels ook. Grappig om dit dan terug te lezen.

Louise Hildebrand  •  24-09-2013, 16:39

@Jes. Ik heb bij Joop inderdaad ook een omslag gezien. Een mens kan zeker veranderen, vooral qua mening. Zo dacht ik ooit eens dat lesgeven helemaal niets voor mij was! Moet je me nu zien ;-)

Reageer op dit artikel