Iedereen wil gelukkig zijn. De manier waarop we dit geluk nastreven verschilt van mens tot mens. Niet iedereen slaagt hierin. In deze serie van blogs ga ik dieper op dit onderwerp in. Hierbij gebruik ik mijn praktijkervaring en kennis als psycholoog en coach. Blog 8 gaat over serieus en kritisch zijn. Dit kunnen mooie eigenschappen zijn, behalve als je erin doorschiet.
Ik kom ze vaak in mijn werk tegen. Bloedserieuze mensen. De mensen die altijd met hun werk en 'moet-dingen' bezig zijn, streven naar perfectie, een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en van kleine dingen een groot drama maken.
Geen tijd voor plezier
Problemen worden urenlang geanalyseerd en besproken, misverstanden worden rampen en tijd voor een grapje is er niet. Vooral op werkgebied is er weinig lol te beleven met deze mensen. Daar hebben ze namelijk geen tijd voor. Met als gevolg dat ze steeds minder plezier beleven in datgene wat ze doen, onrust ervaren, een kort lontje hebben en weinig collegiaal zijn.
In dit blog geef ik 5 tips om minder serieus te zijn. De kans is groot dat je daardoor meer plezier en geluk zult ervaren, zowel op je werk als privé.
1. Beperk je neiging om te analyseren
Bloedserieuze mensen zijn vaak denkers. Over alles wordt nagedacht. Vooral problemen worden uitgebreid geanalyseerd. 'Toen gebeurde er dit, daarna werd er dat gezegd, vervolgens reageerde hij/zij zo...'
Het is doodvermoeiend, en niet te vergeten, humeurverpestend om al het negatieve tot in de details te willen begrijpen. Natuurlijk moet je soms dingen analyseren en evalueren. Maar overdrijf het niet! Focus bij problemen vooral op een praktische oplossing. Blijf niet hangen in negatieve gedachten waar je niks aan hebt.
2. Vergelijk jezelf minder met anderen
Hij/zij is mooier, sneller, beter, succesvoller, slimmer, gelukkiger of wat dan ook. Zodra je op de vergelijkbutton klikt, breng je kritiek in je leven. Vooral kritiek op jezelf. De realiteit is dat er altijd iemand beter presteert, slimmer is of meer succes heeft. Dus wat een oneerlijke wedstrijd: je verliest altijd! Kijk minder naar anderen en meer naar jezelf. De enige eerlijke vergelijking is namelijk de vergelijking met jezelf. Wees trots op je eigen ontwikkeling en je eigen successen. Hoe groot of klein deze ook zijn.
3. Iedereen maakt fouten, ook jij!
Niemand is perfect en iedereen maakt fouten. Als je steeds bang bent om een fout te maken, dan ervaar je waarschijnlijk vaak onrust. Je bent geen fijn persoon voor jezelf en voor je omgeving al helemaal niet. Want, perfectionistische mensen verwachten stiekem ook van hun omgeving dat ze geen fouten maken. Vooral wanneer het werkgerelateerd is. Genadeloos geef je kritiek of erger je je suf aan die collega die niet zo goed is als jij.
Maak geen drama van een fout. Los de fout op en doe het de volgende keer anders. Accepteer van je collega dat deze ook niet perfect is. Geef opbouwende feedback, bespreek het eventueel met je leidinggevende, onderzoek wat je verder aan dit probleem kunt doen en laat het daarna los.
4. Waardeer koetjes en kalfjes
Diepgang kan fijn zijn. Een filosofisch gesprek ook. Maar hoe prettig kan het soms zijn om nietszeggende gesprekken te hebben? Gesprekken die wat meer speelsheid in je leven brengen? Niet alles hoeft serieus te zijn! Zo gun je jouw denkvermogen een beetje rust en luchtigheid. Waardeer de lolbroeken in je omgeving en maak onderscheid tussen wat je doet en wie je bent. Een serieuze baan hoeft niet te betekenen dat jij ook altijd serieus moet zijn.
5. Doe eens iets geks
Serieuze mensen vinden het vaak lastig om uit hun comfortzone te stappen. Vaste patronen voelen vertrouwd aan. Deze verkleinen namelijk de kans om een fout te maken of om jezelf voor schut te zetten. Doe af en toe iets anders dan je gewend bent om te doen. Laat jezelf verrassen door wat je dan voelt. Je zult merken dat spontaniteit best leuk kan zijn. Sta open voor nieuwe ervaringen en nieuwe (luchtige) mensen. En heel belangrijk: lach wat meer. Het leven is om te genieten, niet om altijd serieus te zijn!
Mentaal fitte mensen weten wanneer ze serieus moeten zijn en wanneer er ruimte is voor speelsheid. Ze hebben een goede balans tussen presteren en rust nemen.
Mentaal fitte werknemers zijn productief, collegiaal en tevreden. Mentale fitheid is te trainen. Net zoals je een lichaam fit kunt trainen, zo kun je ook je brein trainen om fit te zijn. Hoe? Daar kan ik als psycholoog bij helpen via presentaties, 'Mentaal Fit' workshops, (incompany)trainingstrajecten en organisatieadvies. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken. Je kunt mailen naar info@louisehildebrand.nl of een bericht inspreken op 06 52 33 68 90.
Lees ook deze blogs over geluk:
Blog 1. Geld maakt (niet) gelukkig.
Blog 2. Pak negatief denken aan
Blog 3. Doe meer leuke dingen (ja ja, makkelijk gezegd)
Blog 4. Shit happens. Pijn hoort bij het leven
Blog 5: Laat emoties toe
Blog 6: Focus minder op je uiterlijk