Sociale druk op vrouwen om kinderen te krijgen

18 Jul 2016
1

Je moet er maar tegen kunnen. Continu in het nieuws staan en gespeculeer of je wel of niet zwanger bent. Jennifer Aniston is het spuugzat en heeft in een blog laten weten klaar te zijn met het beeld dat vrouwen pas compleet en gelukkig zijn op het moment dat ze getrouwd zijn en kinderen hebben. De sociale druk op kinderloze vrouwen is hoog. En daarover werd ik vorige week gebeld door RTL nieuws. Een redacteur wilde graag mijn mening hierover horen.

Wil je kinderen?
Op het moment dat je een relatie hebt volgt vanuit de omgeving bijna automatisch de vraag: Wil je kinderen? Of willen jullie kinderen? Of nog erger: wanneer komen er kinderen? Alsof het vanzelfsprekend is dat elk stel kinderen wil en dat je ze makkelijk kunt krijgen. Bijna net zoals je een pak melk in de supermarkt koopt. Want een pak melk. Dat moet je in huis hebben.

Ik kan me een gesprek herinneren van zo'n 10 jaar geleden waarin ik met een mannelijke collega hierover sprak. Zijn antwoord vond ik verrassend. Hij vond de vraag: Wil je kinderen? een brutale vraag. Want wat als iemand graag kinderen wil, maar geen kinderen kan krijgen? Of wat als een stel al jaren bezig is en hartstikke veel verdriet hierover heeft? Om over singles met een kinderwens niet te spreken.

Irritante vragen
Als aan mij deze vraag werd gesteld, dan vond ik dat vooral irritant. Ik had destijds een relatie, maar ik was helemaal niet bezig met kinderen. Kinderen vond ik vooral luidruchtig en vervelend. Daarnaast hield ik er niet van om in een huisje, boompje, beestje-hokje te worden gestopt. Mijn partner kreeg vaak dezelfde vraag. En als hij zei: Nee hoor, er komen voorlopig geen kinderen dan waren mensen verrast dat ik diegene was die geen kinderen wilde en niet hij. Alsof alle vrouwen kinderen willen en mannen niet per se.

Sociale druk om kinderen te krijgen

Sterk in je schoenen staan
Sociale druk kan irritant of pijnlijk zijn. Maar hoe irritant en pijnlijk het is, ligt vooral aan de manier waarop je met deze druk omgaat. Ja het is gangbaar om als vrouw kinderen te krijgen, dus wil je het niet-gangbare pad op, of ben je noodgedwongen op dit pad geduwd omdat je geen kinderen kunt krijgen, dan zul je sterk in je schoenen moeten staan.

Vraag is natuurlijk: hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat je weinig tot geen sociale druk ervaart? Je omgeving kun je niet veranderen. Wel jouw manier van reageren of jouw manier waarop je tegen sociale druk kijkt.

Een paar tips om sociale druk en een ongemakkelijk gevoel in gesprekken te minimaliseren:

1. Vergelijk vragen op dit gebied met: Hoe gaat het? Op het moment dat je de lading van de vragen neutraal maakt voel je minder druk.

2. Als je geen kinderen wilt dan hoef je jezelf niet te verantwoorden. De keuze is door jou gemaakt en als jou dat gelukkig maakt is dat een prima keuze.

3. Als je wel graag kinderen wilt en het is je helaas niet gegund, werk dan aan acceptatie. Zo worden vragen uit je omgeving minder pijnlijk.

4. Als jij en je partner met het krijgen van kinderen bezig zijn, dan kan een antwoord zoals: We zullen zien of er kinderen komen veel verlichting brengen. Daarmee kap je een verder (pijnlijk) gesprek makkelijker af. Tenzij je er natuurlijk wél over wilt praten.

5. Soms kan het prettig zijn om op de vraag: Wil je kinderen? Dat weet ik nog niet te zeggen. Op het moment dat je ja zegt, zal je omgeving geprikkeld worden om regelmatig te vragen: En? Ben je al zwanger?

6. Als je ouder dan 30 bent zit je niet te wachten op goedbedoelde adviezen zoals: Je mag wel opschieten, straks ben je te oud om kinderen te krijgen (Alsof je dat zelf niet weet). Hier kan het helpen om vragen en adviezen het ene oor in te laten en het andere oor uit te laten.

7. Meelevende gezichten, bloedserieuze blikken of wat voor gezicht iemand ook trekt als je vertelt dat je geen kinderen hebt (Ik heb weleens meegemaakt dat iemand een Ach gossie-gezicht trok en zei: Wat zielig!), zegt meer iets over de beleving van de ander dan hoe jij je zou moeten voelen. (Ik was vooral geamuseerd door haar reactie, ik voelde me zeker niet zielig)

8. Bedenk dat mensen dit soort vragen meestal uit interesse stellen. Maak de vragen dus niet te zwaar en serieus. Hoe zwaarder en serieuzer je ze maakt, hoe meer last en druk je ervaart.

Andere tips of opmerkingen zijn welkom!

Mentaal fitte mensen gaan op een gezonde manier met sociale druk om, zowel op werkgebied als privé.

Ervaar jij veel sociale druk en vind je het moeilijk om hier op een goede manier mee om te ga? Dan kan het zinvol zijn om jouw mentale fitheid te trainen. Daar kan ik bij ondersteunen. Ik geef lezingen, workshops en coachingstrajecten over onderwerpen die gerelateerd zijn aan mentale fitheid, ofwel jouw vermogen om tevreden en gelukkig te zijn. Stuur gerust een e-mail om de mogelijkheden te bespreken.


Margot  •  29-06-2021, 00:58

Bedankt voor de tips. Ik ben 23 en de eerste baby gesprekken in de vriendenkring beginnen op te komen. Eerlijk gezegd ben ik daar allemaal nog niet aan toe. Hoe ga ik hier mee om dat anderen al willen settelen en ik nadenk over welke mogelijke studie ik nog kan bijstuderen?

Reageer op dit artikel