Afvallen: start met de juiste mindset

11 Mar 2024
0

Dat klopt, ik ben bijna 20 kilo zwaarder geweest dan dat ik nu ben', vertelde ik aan de eerstejaarstudenten Gezondheid van Fontys Paramedisch tijdens de les van afgelopen vrijdag. Vol ongeloof stelden de studenten mij allerlei vragen hierover. Casus Sarah was de aanleiding voor mijn persoonlijke verhaal.

 

In deze casus kampt Sarah met overgewicht. Zelf snapt ze niet waarom ze niet afvalt. Ze is namelijk al een jaar bezig met een gezonde leefstijl. Inmiddels is Sarah flink gefrustreerd. Wat is er aan de hand?

Onderwerp van de les was praktijktheorieën. Kort samengevat komt dit erop neer dat jouw kijk op de wereld en jouw overtuigingen niet altijd kloppen met de werkelijkheid en het gedrag dat je vertoont.

Sarah kan denken dat ze een gezonde leefstijl heeft. Maar klopt dat wel?

Uit mijn praktijkervaring weet ik dat dit meestal niet zo is. Zelfs mensen die trouw de sportschool bezoeken kunnen minder gezond bezig zijn dan dat ze zelf denken.

Wat heb ik vaak sportende dames gesproken die wilden afvallen. Meestal waren ze er stellig van overtuigd dat ze gezond aten. Om er na een aantal vragen achter te komen dat ze toch niet zo gezond aten als ze dachten. Tenminste, als ze wilden afvallen.

Wil jij afvallen en begrijp je niet waarom je blijft worstelen met jouw overgewicht? Durf dan kritisch te kijken naar jouw overtuigingen en jouw gedrag. Klopt het wel dat je zo gezond bezig ben? Heb jij wel de juiste kennis voorhanden? Gebruik jij wel de juiste strategieën?

Probeer andere dingen te doen dan die je tot nu toe hebt gedaan. Praat met verschillende mensen. En misschien nog veel interessanter en uitdagender: durf jij eerst te werken aan jouw mentale fitheid voordat je focust op de kilo's? Ofwel: durf jij een goed gevoel, een gevoel van zelfvertrouwen en lekker in je vel zitten los te koppelen van gewicht?

Huh? Maar die kilo's zijn toch het probleem? Ik zie overtollige kilo's eerder als een gevolg van een probleem. Basisinformatie over voeding is zeker vereist. Maar blijf altijd open voor andere informatie. Vervolgens zou ik gaan werken aan je mindset. Als jij mentaal lekker in je vel zit, dan ga je meer luisteren naar de behoefte van jouw lichaam. Je zult minder obsessief bezig zijn met eten, stoppen met eten als je vol zit en minder de behoefte hebben aan troosteten.

Plus: je maakt jezelf minder afhankelijk van het einddoel: als ik 5 kilo (of 10, 20 kilo) ben afgevallen, dan ben ik gelukkig. Start vandaag met gelukkig zijn, verdiep jezelf in gezonde voeding, ga bewust met voeding om, voel wat jouw lichaam nodig heeft en kijk wat er met de weegschaal gebeurt.  

Heb jij de wens om af te vallen en wil je de juiste positieve mindset ontwikkelen? Kijk dan of ik je met een van mijn Mentaal Fit BOOST sessies verder kan helpen. Klik hier voor meer informatie.


Reageer op dit artikel