Blog 6: tips voor meer geluk. Focus minder op je uiterlijk

06 Nov 2017
0

Iedereen wil gelukkig zijn. De manier waarop we dit geluk nastreven verschilt van mens tot mens. Niet iedereen slaagt hierin. In deze serie van blogs ga ik dieper op dit onderwerp in. Hierbij gebruik ik mijn persoonlijke ervaring en mijn praktijkervaring als psycholoog, trainer en coach. Heb jij suggesties voor een onderwerp? Stuur gerust een e-mail naar info@louisehildebrand.nl. Misschien kan ik er een blog over schrijven. Blog 6 gaat over je uiterlijk. Hoe je eruit ziet en hoe je overkomt op social media. Maakt een perfect uiterlijk gelukkig? 

Ja en nee. Laat ik eerlijk zijn. Mensen die er fysiek goed uitzien zijn aantrekkelijker voor een potentiële partner. Ze komen over het algemeen makkelijker aan een baan. Ze krijgen waarschijnlijk meer en sneller wat gedaan. Maar is een goed uiterlijk garantie voor geluk? Nee.

Onzekere modellen

Een tijdje geleden zag ik een TED-talk van een supermodel. Modellen worden over het algemeen gewaardeerd vanwege hun perfecte uiterlijk. Maar was dit model gelukkig? Verre van. Ze voelde zich onzeker en wist te vertellen dat veel modellen zich onzeker en ongelukkig voelen.

Daarnaast ken ik een hoop mensen die voor de buitenwereld een perfect uiterlijk hebben, maar stiekem toegeven dat ze ontevreden zijn over hun uiterlijk. En dit zijn zowel collega's, kennissen, vrienden als klanten. Ook al hebben ze een sixpack of maatje 34/36. En ook ik heb tijden gehad waarin ik volgens de buitenwereld niks te klagen had, maar toch ontevreden en ongelukkig was.

Hoezo ben je ongelukkig?

Voor mensen die geen 'perfect' uiterlijk hebben is dit onbegrijpelijk. Hoe kan iemand die er zo goed uitziet toch ontevreden of zelfs ongelukkig zijn? Deze mensen hebben nog de illusie dat een perfect lijf het ultieme geluk gaat brengen. En zolang deze perfectie nog niet is bereikt hebben ze nog de hoop dat ze echt gelukkig kunnen worden. Via hun uiterlijk. 

De reclamewereld en commerciële partijen doen graag hieraan mee. Gebruik deze crème, probeer dit dieet, ga intensief sporten. Zodra je dat perfecte lijf hebt, dan ben je gelukkig. Oké. Oké. Het hebben van flink wat overgewicht geeft ook geen geluk. Maar in het westen slaan we in mijn ogen door. Sommige vrouwen (en mannen ook) kunnen zich druk maken over 1 of 2 kilo vet of spiermassa.

Druk van social media

Social media maakt deze druk om perfect te zijn nog groter. Een vetkwabbetje of rimpel wordt weggepoetst. Alleen mooie, perfecte foto's worden geplaatst. En hoe moeilijk is het om deze druk te weerstaan? En nee. Ik ben geen heilig boontje. Want ook ik gebruik weleens filters en zal echt geen lelijke foto's plaatsen.

Gelukkig laat ik me niet (ver)leiden door alle uiterlijke schijn. Ik weet dat echt geluk niet verscholen zit in een perfect lijf of in een perfect plaatje. Geluk zit in je hoofd. Geluk zit in tevreden zijn met wie je bent, wat je doet en hoe je eruit ziet. Jezelf kunnen accepteren op dit moment, ook al heb je misschien een doel waar je naartoe werkt. Geluk zit zeker niet in jezelf verafschuwen zoals je nu bent.

Hoe doe je dat? Tevreden zijn met wie je bent en hoe je eruit ziet? Een paar tips:

- Kijk naar de dingen waar je tevreden over bent. Je lach, je haar, je uitstraling, je houding, je persoonlijkheid. Door meer te focussen op de dingen waar je tevreden over bent zullen de 'minder mooie dingen' meer naar de achtergrond verschuiven.

- Beperk de tijd die je doorbrengt op social media. De meeste mensen plaatsen alleen de allermooiste foto's. Als je continu al deze perfecte beelden ziet zul je meer drang voelen om ook 'perfect' te zijn. Social media is geen reële wereld. Zie het meer als een theater waarin iedereen zijn of haar perfecte zelf laat zien.

- Doe aan zelfreflectie. Waarom voel je je onzeker terwijl je er misschien wel goed uitziet? Wat maakt dat je de behoefte hebt om jezelf continu te vergelijken met anderen? Waarom kun je niet tevreden zijn met hoe je eruit ziet? Onzekerheid over je uiterlijk wordt niet opgelost door nog meer aandacht te besteden aan je uiterlijk.

Lees ook deze blogs over geluk:

Blog 1. Tips voor meer geluk. Geld maakt (niet) gelukkig.

Blog 2. Tips voor meer geluk. Pak negatief denken aan 

Blog 3. Tips voor meer geluk. Doe meer leuke dingen (ja ja, makkelijk gezegd)

Blog 4. Tips voor meer geluk. Shit happens. Pijn hoort bij het leven 

Blog 5: Tips voor meer geluk. Laat emoties toe 

Of deze blogs: 

Shit happens: 8 tips voor meer geluk

De druk om slank te worden: hoe ga je ermee om?

Gezond afvallen: train je mentaal fit 

Moeite met afvallen: waar gaat het eigenlijk echt om?

Of deze radio-uitzending van Mentaal Fit en Gezond:

De zin en onzin van personal training


Als psycholoog en coach geef ik strategisch advies, presentaties, workshops en coachingstrajecten over onderwerpen die gerelateerd zijn aan gezondheid en welzijn. Denk aan werkstress, negatief denken, algehele onrust en de balans tussen werk en privé. Neem gerust contact op voor meer informatie. 


Reageer op dit artikel