Blog 7: Tips voor meer geluk. Doe minder en neem rust (juist als je het druk hebt).

29 Jan 2018
0

Iedereen wil gelukkig zijn. De manier waarop we dit geluk nastreven verschilt van mens tot mens. Niet iedereen slaagt hierin. In deze serie van blogs ga ik dieper op dit onderwerp in. Hierbij gebruik ik mijn praktijkervaring en kennis als psycholoog, trainer en coach. Blog 7 gaat over onze maatschappij. Druk zijn is hip. Maar zorgt dat wel voor meer geluk?

Druk druk druk

Veel mensen hebben het druk. We studeren of werken fulltime, hebben misschien een partner of gezin. Een huishouden. Vrienden. We moeten social media bijhouden. En natuurlijk ook een hoop leuke dingen doen.

Onze agenda's zitten bomvol. Vijf minuten op de bank zitten om bij te tanken zit er niet in. Er is namelijk altijd wel wat te doen op onze to-to-lijst. En anders schreeuwt een van je kinderen wel om aandacht. Wie heeft het tegenwoordig niet druk? En goh, wat fijn. Druk zijn is stiekem ook hip.

Drukke agenda = onrust

Maar word je daar nou echt gelukkig van? Ik denk van niet. Hoe drukker je het hebt, hoe groter de kans dat je heel onrustig bent. Vooral in je hoofd. Allerlei gedachten schreeuwen om aandacht. Vooral je dag- of weekplanning krijgt prioriteit. Wat moet je nog doen? En ga je dat allemaal redden? Staat een afspraak eenmaal gepland, dan is afzeggen geen optie meer.

Misschien voel je je wel gevangen door je agenda en je thuissituatie. En heb je het idee dat je er geen invloed op hebt.

Wat praat jij jezelf aan?

Ja, we hebben verplichtingen. Ja er zullen een hoop dingen gedaan moeten worden. Maar heel veel zogenaamde moet-dingen of verplichtingen praten we onszelf aan.

Direct reageren op een appje of e-mail bijvoorbeeld (want een dag later of zelfs 2 dagen later reageren kan echt niet). Of NU die klus doen (morgenochtend vind je te laat terwijl dat makkelijk kan). Toch met die vriend of vriendin afspreken (ook al ben je doodmoe en lig je liever thuis op de bank. Je kunt het niet maken om af te zeggen).

Welke stappen kun jij nemen om meer rust te voelen?

1. Krijg inzicht in de echte moet-dingen en de dingen die je jezelf oplegt.
Kan het kwaad als je die huishoudelijke klus morgen doet in plaats van vandaag? En moet je diegene die jou appt of belt meteen terug appen of bellen?

2. Plan meer tijd tussen afspraken. Ik herinner me een cliënte die haar afspraken superstrak achter elkaar plande. Daardoor voelde ze tijdens, en na elke afspraak stress om op tijd bij de volgende afspraak te zijn. Door meer tijd tussen afspraken te plannen voelde ze zich veel rustiger en gelukkiger.

3. Plan meer tijd voor jezelf. Vooral als je werkt in een dienstverlenend beroep en de zorg hebt voor kinderen. Tijd voor jezelf is zorg voor jezelf. Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe beter je ook voor anderen kunt zorgen.

4. Zeg vaker nee. Je hoeft niet aan alles mee te doen. Zeker in het weekend niet. Op zaterdagavond lekker op de bank hangen, daar is niks mis mee.

5. Beperk de inname van koffie en energiedrankjes. Dit soort drankjes zijn oppeppers en erg verleidelijk als je moe bent en nog veel te doen hebt. Misschien krijg je er (tijdelijk) meer energie van, maar tegelijkertijd kun je er ook drukker van worden in je hoofd of geïrriteerd raken.

Naast bloggen over uiteenlopende onderwerpen zoals (werk)stress, relaties en geluk werk ik als psycholoog, trainer, docent en coach. Ik geef presentaties, trainingen en coachingstrajecten voor bedrijven en particulieren. Mijn expertise is mentale fitheid en alle onderwerpen die hier binnen vallen. Denk aan het aanpakken van negatief denken of (werk)stress.

Wil je meer informatie of wil je weten of ik jou of jouw organisatie verder kan helpen? Stuur gerust een e-mail naar info@louisehildebrand.nl


Lees ook deze blogs over geluk:

 Blog 1. Geld maakt (niet) gelukkig.

Blog 2. Pak negatief denken aan 

Blog 3. Doe meer leuke dingen (ja ja, makkelijk gezegd)

Blog 4. Shit happens. Pijn hoort bij het leven 

Blog 5: Laat emoties toe

Blog 6: Focus minder op je uiterlijk


Reageer op dit artikel