Mindfulness, pijn, revalidatie en dankbaarheid

06 May 2014
2

Een week en 2 dagen later. Het lijkt weken terug dat ik in het ziekenhuis belandde omdat mijn heup uit de kom lag. Wat een helse pijn had ik. Die pijn kan ik me nu nauwelijks meer herinneren. De rust is teruggekeerd.

Succes en vooruitgang
Als ik terugkijk dan kan ik me vooral de momenten van succes en vooruitgang herinneren. De momenten waarop ik minder pijn had. Dat ik mijn been weer kon bewegen en minder tinteling voelde. De fijne momenten waarop mensen interesse toonden, betrokken waren, berichten stuurden, me een hart onder de riem staken. De momenten waarop ik dankbaar was dat ik zo snel herstelde. En dat ik geen botbreuken had, geen doorgesneden zenuwen of ernstig beschadigde spieren.

Mindful pijn ervaren op de eerste hulp? Liever niet!
De pijnlijke momenten, daar wilde ik van ontsnappen. Op die momenten was ik verre van mindful. In de visie van mindfulness accepteer je alles wat er is en ontsnap je niet met je gedachten naar de toekomst of naar het verleden. Je accepteert de situatie zoals hij is. En je voelt en ervaart wat er is. Dat zorgt ervoor dat je minder in je hoofd zit en meer rust en ontspannenheid voelt.

Vaak lukt het me aardig om mindful te zijn. Maar probeer maar eens mindful te zijn als je op de eerste hulp ligt met gruwelijke pijn die erger en erger wordt. Wachtende op het besluit van medici of mijn heup ter plekke, of in de operatiekamer wordt teruggezet. Dat is bijna een onmogelijke taak! Je wilt namelijk van alles, maar zeker niet accepteren dat je daar ligt te creperen van de pijn. Je wilt dat er iets gedaan wordt, dat je duidelijkheid krijgt over wat er gaat gebeuren, of het liefste nog: je wilt platgespoten worden en zeker GEEN pijn voelen.

Dankbaar
Boven alles voel ik dankbaarheid. En daar ben ik blij om. Want dankbaarheid voelen is een krachtige manier om tevreden en gelukkig te zijn. Dit weten is 1 ding. Dit voelen is iets heel anders. Het is misschien gek om te zeggen, maar zo vreselijk was afgelopen week niet.

Ja, het was een zeer pijnlijk ongeluk. Ja, ik ben voorlopig fysiek beperkt. Ja, er vallen misschien leuke events voor me weg en ik ben er nog lang niet. Maar tegelijkertijd heb ik binnen een week zoveel momenten van dankbaarheid gevoeld. Elke dag was gevuld met lichtpunten. Al vaker heb ik gevoeld dat negatieve situaties ook positief kunnen zijn, maar nu ervaarde ik dat heel intens.

Wonder?
Het schijnt een hele prestatie te zijn om je heup uit de kom te krijgen. Normaalgesproken gebeurt zoiets alleen met een kunstheup of met brute kracht zoals een auto-ongeluk. Daarnaast is mijn heup er naar voren uit geschoten. Dat komt kennelijk in slechts 5 tot 10 % van de gevallen voor en alleen bij een botbreuk. Ook daar was geen sprake van.

Dat ik vervolgens na 3 dagen op beide benen kan staan en pijnloos zonder krukken kan lopen is bizar en wonderbaarlijk. Elke dag opnieuw ben ik blij dat ik geen pijn meer heb en hooguit wat druk en tinteling voel in mijn been. Prognoses over mijn verdere herstel zijn moeilijk te maken, juist omdat dit soort letsels weinig voorkomen. Wel vertrouw ik erop dat ik volledig herstel en blijf ik positief, wat ik ook denk en hoe ik me ook voel.

Ik zie het als een uitdaging om snel weer helemaal de oude te zijn. Wat lijkt het mij geweldig om op 7 juni tijdens het ONE-event op het podium te staan en Bodybalance te kunnen geven. Dit is het moment waarop mijn sportmentaliteit naar boven komt. Hoe sneller hoe beter. Het zal erom spannen. Maar, ik blijf wijs. Liever iets langer herstellen en helemaal de oude worden, dan te hard van stapel lopen en blijvend last houden van dit letsel.

Lees ook:
Heup uit de kom: wat een hel! (1)
De kracht van positief denken: tijd voor een mindgame (3)

Te hoge verwachtingen nekken je (4)

Mentaal fitte mensen gaan goed met tegenslagen om. Tijdens dit soort situaties is het belangrijk om het hoofd koel te houden, positief te blijven en alert te blijven op doemscenario's die het genezingsproces belemmeren. Een positieve mindset helpt echt!

Ik geef workshops en coachingstrajecten 'Mentaal Fit' om jouw mentale weerbaarheid te versterken. Wil jij meer informatie hierover? Stuur gerust een e-mail om te onderzoeken of ik wat voor jou, of jouw organisatie kan betekenen.


Linda  •  06-05-2014, 23:13

Wat een mooie blog, Louise, super geschreven weer!

Louise Hildebrand  •  09-05-2014, 11:51

Dank je wel! Leuk om te horen :-)

Reageer op dit artikel