Wat is de zin van het leven?

29 Mar 2017
0

O jee. Wordt dit een zwaar en deprimerend blog? Een blog vol filosofische vragen en moeilijke antwoorden? Nee, juist niet. Eigenlijk wordt het een simpel blog. Een blog met een duidelijk een makkelijk antwoord.

Bijzondere missie?
Al sinds mijn kinderjaren heb ik me afgevraagd wat de zin is het van leven. Waarom ben ik op deze aardbol geschopt? Heb ik een bijzondere missie? En wat is deze missie dan? Hoe meer ik erover nadacht, hoe gefrustreerder ik raakte. Ik kreeg namelijk geen antwoord. En daar werd ik ongelukkig van.

Door levenservaring, mijn eigen persoonlijke ontwikkeling, lezen, de dingen die ik meemaakte, de mensen die ik ontmoette en mijn werk ben ik erachter gekomen dat het antwoord veel simpeler is dan ik dacht. Misschien wel een beetje teleurstellend. De zin van het leven is: (over)leven en gelukkig zijn!

Is dat alles?
Ja, ik vrees van wel. En ja. Er zullen vast mensen zijn die het niet met me eens zijn (reageer gerust onder dit blog), maar hierna zal ik mijn mening toelichten.

Alle dingen die we doen. En alle doelen die we nastreven. Bijvoorbeeld het behalen van je studie, het vinden van een leuke baan, daten, het vinden van een partner, trouwen, de keuze voor kinderen, verhuizen, uitgaan, naar een sauna of noem het maar op. Alles heeft als ultiem doel om jouw leven leuker en aangenamer te maken. En dus om gelukkig te zijn.

Maak een ander blij en word zelf blij
Zijn we dan uiteindelijk puur egoïstische wezens die alleen maar denken aan ons eigenbelang? Nee. Dat is iets te simpel gedacht. Veel dingen die ons gelukkig maken hebben juist te maken met andere mensen. Het maakt een mens bijvoorbeeld happy wanneer je iets kan betekenen voor een ander.

Zo was ik laatst op bezoek bij mijn ouders. Mijn vader wilde graag een tweede e-mailadres. Ook al had ik geen zin om dit voor hem uit te zoeken (ik ben totaal geen held met technische dingen en raak snel gefrustreerd als iets niet meteen lukt), ik wilde toch een poging wagen. Ik wist namelijk dat dit tweede e-mailadres mijn vader erg blij zou maken. Twee uur later (inclusief telefonische hulp van KPN), was het me gelukt. Mijn vader blij, ik blij!

Juiste balans
Natuurlijk moet je hierin wel een balans vinden. Als je alleen maar dingen doet voor een ander terwijl je er zelf geen zin in hebt, dan word je een voetveeg van een ander. En daar word je weer ongelukkig van.

Niet iedereen vindt het gemakkelijk om gelukkig te zijn. Hieronder vind je nog een paar andere tips om jouw gevoel van geluk te vergroten.

- Durf ongelukkig te zijn. Dit lijkt een beetje vreemd. Maar als je nu van jezelf verwacht dat je altijd gelukkig bent, dan kom je bedrogen uit. Het leven bestaat namelijk ook uit tegenslagen. Ruzie met een vriend, het overlijden van een dierbare, een tegenvaller op je werk. Om dit soort dingen mag je best ongelukkig zijn. Zolang je maar niet langdurig blijft hangen in deze ongelukkige gevoelens.

- Laat hoge verwachtingen los. Het leven is jou niks verplicht. Natuurlijk kun je wensen hebben en verlangens. Het stellen van doelen is ook prima. Maar wees daarin wel realistisch. Niet alles uit het leven is maakbaar. Ook al lijkt dat tegenwoordig wel zo.

- Plan minder. Vaak moet je dingen plannen. Voor je gezin, je studie of je werk. Maar ik heb het gevoel dat we zijn doorgeslagen met plannen. Zelf was ik ook iemand die tot in de minuut alles wilde plannen. Nu is dat een stuk minder. En dat voelt veel relaxter! Kijk eens of je in je vrije tijd wat minder kunt plannen. Laat de dag eens komen zoals deze komt. En laat je aangenaam verrassen!

Lees ook deze blogs:

Ik weet niet wat ik wil

Ik weet nog steeds niet wat ik wil

Ik moet niet weten wat ik wil

Als psycholoog, trainer en coach ben ik gespecialiseerd in mentale gezondheid. Ik geef presentaties, workshops, trainingen en coachingstrajecten op gebied van o.a. afvallen, hoge werkdruk, e-mailstress, onrust en/of ongelukkige gevoelens. Kijk gerust in mijn dienstenaanbod om te kijken of ik jou of jouw bedrijf verder kan helpen. Je kunt ook een e-mail sturen naar: info@louisehildebrand.nl of bellen naar 06 52 33 68 90.


Reageer op dit artikel