Wat vind ik leuk? En waar word ik gelukkig van?

15 Feb 2017
1

Het lijkt vreemd. Niet weten wat je gelukkig maakt. Toch kom ik het vaak in mijn praktijk tegen.En zelf heb ik ook jaren hiermee geworsteld in mijn zoektocht naar geluk. Of simpeler gezegd. Ik was op zoek naar dingen die mij blij maakten. Of dingen die ik leuk vond om te doen. Gek genoeg wist ik het niet. Want ik was veel te druk met de MOET-dingen.

 

De to-do-lijst
Er is namelijk altijd wel iets dat gedaan moet worden. En dat begint al op jonge leeftijd. Je moet je speelgoed opruimen. Je moet lief en braaf zijn. Je moet je huiswerk maken. Je moet goede cijfers halen. Je moet een goede studie kiezen. Je moet een bijbaantje nemen. Je moet solliciteren. Je moet werken en geld verdienen. Je moet het huishouden doen en ga zo maar doen. Vaak was ik na al mijn MOET-dingen totaal uitgeblust. Onderaan mijn to-do-lijst noteerde ik dan braaf: iets leuks doen.

Wat voor leuks dan?
Duidelijker dan 'iets leuks doen', dat werd het niet. Want het gedeelte bovenaan mijn to-do-lijst werd altijd aangevuld. Daardoor hoefde ik niet na te denken over het onderste gedeelte. Ja, naar de bioscoop gaan, kletsen met vriendinnen of shoppen. Dat waren leuke dingen. Maar verder dan dat kwam ik niet. Totdat het ging knagen. Ik werd onrustig. Ik wist dat ik iets niet goed deed want ik was niet happy. Wie was ik nou eigenlijk? Wat vond ik leuk om te doen? Niet een beetje leuk, maar echt LEUK. Zo leuk dat ik de tijd vergat en dat ik een big smile op mijn gezicht kreeg. En waarom kon ik dat MOET-monster niet voorgoed uit mijn leven bannen? Is dit nou mijn leven?

Hallo, wie ben jij?
Ik besloot om mezelf beter te leren kennen. Ik startte met dingen herkennen die ik absoluut NIET leuk vond om te doen. Bijvoorbeeld vaak uitgaan. Ik deed dat soort dingen wel, maar meer omdat mijn vriendinnen dat deden. Een ander voorbeeld is mijn agenda propvol plannen. Elke avond van de week had ik wel wat. Het weekend was ook volgepland. Maar achteraf gezien vond ik dat helemaal niet fijn. Het voelde op momenten alsof ik geen controle had over mijn agenda. Dat zorgde natuurlijk ook voor een vervelend gevoel.

Sommige mensen weten precies wat ze leuk vinden om te doen. En dat is hartstikke fijn! Als dat niet zo is, dan wordt het de hoogte tijd om jezelf beter te leren kennen. De volgendevragen en tips helpen om meer zelfkennis te krijgen:

Wat zou je doen als geld geen belemmering was? Natuurlijk is dit niet voor iedereen een realistische situatie, maar het geeft wel inzicht in datgene wat je happy maakt. Denk je bijvoorbeeld aan reizen, of creatief bezig zijn? Kijk dan eens of je deze dingen in je dagelijkse leven kunt inpassen. Als je bijvoorbeeld van reizen houdt, dan houd je waarschijnlijk van nieuwe situaties. Kijk dan eens of je 1 of 2 keer per week een andere stad kunt bezoeken of een nieuwe plek in je woonplaats. Zo creëer je mini-vakanties en meerdere plezier-momenten.

Wat zou je doen als je geen rekening hoeft te houden met mensen om je heen? Deze vraag sluit aan op de vorige vraag. Vaak doen we dingen omdat mensen om ons heen dit van ons verwachten. Maar wat als al deze mensen zouden wegvallen? Wat zou je dan doen?

Breng tijd alleen door. Andere mensen kunnen je helpen om meer inzicht te krijgen in wat je echt leuk vindt. Maar, ze kunnen je ook afleiden en op een verkeerde manier beïnvloeden. Het helpt om periodes alleen te zijn. Dit kan gewoon een avond zijn, een dag of een weekend. Breng ook eens tijd doorbuiten je vertrouwde omgeving. Ook de natuur stimuleert om nieuwe inzichten te krijgen.

Houd een positiviteitsdagboek bij. Kijk of je dagelijks 5 positieve dingen in je leven kunt ontdekken en deze kunt opschrijven (of in een app kunt noteren).Dit kunnen momenten zijn waarop je blij bent met kleine dingen, de manier waarop je jouw leven leidt of de mensen om je heen. Veel van mijn klanten merken dat de positieve dingen juist dingen zijn waar ze in eerste instantie niet meteen aan denken. Bijvoorbeeld tijd alleen doorbrengen, lekker in bad gaan, onzin gesprekken in de supermarkt, of juist tijd doorbrengen met familieleden die je niet zo vaak ziet. Als je in je dagboek of app terugleest welke dingen je als positief ziet, vind je deze dingen waarschijnlijk ook leuk. Door meer van deze dingen te doen kun je jouw positieve gevoel versterken.

Weten wat je leuk vindt om te doen en tevreden zijn hoort bij een mentaal fit brein. Als psycholoog, trainer en coach geef ik presentaties, workshops, trainingen en coachingstrajecten op dit gebied. Denk jij dat ik jou verder kan helpen? Stuur dan gerust een e-mail naar: info@louisehildebrand.nl.

Lees ook een van de volgende blogs:
Ik weet niet wat ik wil
Ik weet nog steeds niet wat ik wil
Contract niet verlengd. Wat nu?
Tips om goede voornemens (niet) vol te houden
Zen-vrouw met stormachtige binnenwereld
Coaching, workshop of training. Hoe maak je de juiste keuze?


sanne  •  17-12-2017, 14:48

ik hou hier van wat een leuke website echt blijf dit doen echt waar louise i love you

Reageer op dit artikel