In een vorige mama-blog schreef ik het al. Wat gaat de tijd toch snel! Zo loop je rond met een dikke buik en zo stapt je kindje vrolijk de kamer rond en is ze officieel een dreumes.
Emily is namelijk 1 jaar oud. 14 maanden oud om precies te zijn. Ze loopt apetrots rond, kijkt helder de wereld in en brabbelt er vrolijk op los. Nog steeds geniet ik elke dag van haar. Wat is ze toch een heerlijk meisje!
Hoofd- en bijzaken
'Opvoeden is niet makkelijk he?', zo zei laatst een kennis tegen me. Op dat moment was ik het daar niet mee eens. Opvoeden, of beter gezegd: zorgen voor, gaat best makkelijk zolang ik me niet met allerlei bijzaken bezighoud.
Een van die bijzaken zijn andere mensen. Kennissen, vrienden, familie. Iedereen heeft wel een mening over de opvoeding van je kind. Lees je ook nog eens allerlei bladen, dan weet je van gekheid niet meer wat goed is en wat fout.
En welke mama herkent niet een van de volgende uitspraken:
'Ik wil me er niet mee bemoeien hoor, maar...'
'Oh doe jij dat zo? Is dat wel veilig?'
'Kun je dat niet beter op een andere manier doen?'
'Moet ze nu geen sokjes aan? Dat is toch koud op de vloer?'
Irritant
Allemaal goedbedoeld hoor. Maar vaak kan het ook ontzettend irritant zijn. Vooral als je zelf weleens twijfelt, eventjes niet lekker in je vel zit of gewoon niet zit te wachten op betuttelende uitspraken.
Soms lijkt het wel alsof mensen hun mening willen opdringen. Alsof je niet slim genoeg bent om de beste keuzes te maken. En ik ben zeker niet de enige. Ik hoor van meerdere mama's om me heen dat ze last hebben van betwetergedrag.
(Geen) perfecte mama
Ik kan me een uitspraak herinneren van een verloskundige. 'Mama's onderling zijn het ergst. Er is een hoop competitie en elke mama lijkt het beter te willen doen dan andere mama's.'
In de psychologie bestaat hier een mooie term voor: neerwaartse vergelijking. Op het moment dat je jezelf als mama vergelijkt met iemand die in jouw ogen een minder goede mama is, dan voel je je beter. Kortom: jouw zelfwaardering stijgt door de kwaliteiten van andere mama's in twijfel te trekken.
Neerwaartse vergelijking is niet nodig
Gelukkig heb ik goed nieuws. Geen enkele mama is namelijk perfect en elke mama maakt fouten of let eventjes niet goed genoeg op. Zo heb ik al een ruit moeten inslaan omdat Emily mij per ongeluk had buitengesloten. Ook is ze weleens van de bank gevallen terwijl ik naast haar zat. Dat was flink schrikken natuurlijk, maar als mama heb ik gemerkt dat er ook een oerinstinct bestaat waardoor je meteen op de juiste manier handelt.
We kunnen als mama onze kindjes niet altijd 100% beschermen tegen ongelukken en narigheid. Veiligheid is natuurlijk van essentieel belang. Je doet je uiterste best. Altijd. Maar als mama zal er zeker een moment komen dat je even niet goed oplet of een verkeerde keus maakt. Dat is gewoon de realiteit. Wat overigens niet betekent dat je laks moet worden.
Jij bepaalt zelf
En wat andere mama's betreft. Natuurlijk mogen deze mama's adviezen geven. Onthoud dat je altijd zelf bepaalt of je deze adviezen opvolgt. Zo kan ik me een moment herinneren dat mensen helemaal in paniek reageerden omdat ik sambal at. 'Jij geeft toch borstvoeding??!!' (Ja. En? Dat heb ik ook gegeten toen ik zwanger was. Emily heeft daar helemaal geen last van. En hoe denk je dat mama's in Azië dit doen?)
Zorg voor de juiste weerbaarheid
Tja. Mama's en betwetergedrag. Zolang Emily gezond is en zich vrolijk en gelukkig gedraagt, zie ik geen reden om mijn opvoeding aan te passen. Dan gaan goedbedoelde adviezen het ene oor in en het andere oor uit. En als ik wel een goede tip hoor, dan neem ik die mee. Als ik irritatie voel, dan kijk ik in eerste instantie naar mezelf. Heb ik genoeg geslapen? Heb ik genoeg gegeten? Voel ik me opgejaagd of voel ik onrust? En zo ja, waardoor? Door hierop te letten ben ik weerbaarder voor goedbedoelde adviezen en ben ik minder snel geïrriteerd.
Naast bloggen over onderwerpen gerelateerd aan mentale gezondheid werk ik als freelance psycholoog, coach en trainer in het bedrijfsleven. Ik geef presentaties en ondersteun organisaties om de mentale weerbaarheid van medewerkers te versterken.
Denk jij dat ik jouw organisatie met mijn diensten kan ondersteunen? Stuur dan gerust een e-mail naar info@louisehildebrand.nl of bel naar 06 52 33 68 90.
Misschien vind je onderstaande blogs ook interessant:
Bijna 9 maanden verder. Update van mijn mama-rol
Werk, gebroken nachten en de mama-rol. 4,5 maand later.
Hoge verwachtingen van vrouwen en mama's
Zwanger na je 40ste. Nou en?
Mijn partner moet me geven wat ik wil (toch?)