Maak je kind sterk en minder onzeker: 8 tips om veerkracht te vergroten

17 Jun 2024
0

Jij bent de ideale ouder. Als je kind problemen heeft met vriendjes of vriendinnetjes, dan los jij die op. Problemen in de klas? Jij gaat zo snel mogelijk naar school voor een gesprek met de docent. Vindt je kind een sollicitatiegesprek spannend? Je gaat gewoon mee. Natuurlijk houd je niet zijn of haar hand vast, dat zou uiteraard te ver gaan. En ach, die inschrijving voor de hogeschool, die regel jij wel. Dan wordt het tenminste gedaan.

We noemen dit soort ouders pamperouders (daar val jij natuurlijk niet onder). Ouders of opvoeders die ongemerkt te veel voor hun kind doen waardoor kindlief moeilijker op eigen benen kan staan. Deze kids krijgen nauwelijks een NEE te horen en krijgen alles wat hun hartje begeert. Van speelgoed tot kleding tot de nieuwste digitale gadgets. Dit zijn de prinsjes en prinsesjes waar alles voor wordt gedaan.

Verwennen en problemen oplossen

En het gaat verder dan het kind verwennen op materieel gebied. Ook wanneer er problemen zijn, dan staat de opvoeder klaar om het probleem op te lossen. Of dit nou een probleem op school is, conflicten met broers of zussen of wat voor probleem dan ook. En ja, dat is voor het kind natuurlijk hartstikke fijn. En gemakkelijk. Dan hoeft het kind het probleem niet zelf op te lossen. Het kind heeft nauwelijks tegenslagen, want het leven tot en met 18 jaar is vooral erg leuk en fijn.  

Teveel pampers? Niet kunnen omgaan met shit

Inmiddels heb ik best wat volwassenen in de spreekkamer gehad die als kind gepamperd waren. Hun problematiek? Strak van de stress, teleurgesteld, niet wetende hoe ze met tegenslagen moeten omgaan, somber en/of depressief, angstig.

Ze hebben niet altijd een realistisch beeld van het leven. Ze weten niet HOE ze met tegenslagen moeten omgaan (want als het iets te spannend wordt, dan is er direct een vangnet om het kind op te vangen). Met als gevoel dat het kind als volwassene wordt overspoeld met emoties waar het niet mee weet om te gaan. Ze worden lamgeslagen.

Moet je dan als ouder of opvoeder met harde hand regeren en nooit meer problemen oplossen? Nee natuurlijk niet. Veiligheid en welzijn van het kind staat voorop. Maar er is ook een middenweg om je kind te helpen om als volwassene veerkrachtig te zijn. Ik geef hieronder 8 tips om daar vandaag nog mee beginnen. Maar allereerst moet je natuurlijk vaststellen of jij een pamperopvoeder bent 😉

HOE?

Krijg zelfinzicht

Een paar signalen: vind je het extreem vervelend als je kind huilt/verdrietig is/teleurgesteld is? Wil jij vervelende gevoelens bij je kind zo snel mogelijk weghalen? Wil jij problemen erg graag oplossen en doet je kind snel een beroep op je? Betaal jij alles voor je kind en koop je alles wat je kind vraagt? Vind je het moeilijk om NEE tegen je kind te zeggen? Voel jij je snel schuldig of dat je tekort schiet als opvoeder? Voel jij je mega verantwoordelijk voor je kind, ook al is je kind uit de pampers? Snak jij naar tijd voor jezelf omdat je het gevoel hebt dat je kind erg aan je hangt? Dit kunnen signalen zijn dat je te veel pampert.

Oké. Niet huilen nu 😉 Je kunt vandaag al starten om de veerkracht van je kind (en die van jezelf te versterken).    

1. Los niet elk probleem voor je kind op. Van veters strikken, een ruzie met broerlief, tot een klein conflict met een klasgenoot. Voor een kind is het superfijn als problemen door jou worden opgelost. Maar als jij alles oplost, dan leert het kind niet om zelf problemen op te lossen. Als het kind dan op latere leeftijd een probleem ervaart, dan weet het niet hoe hij/zij dit probleem moet aanpakken.

2. Speel veel spelletjes. Van monopolie tot kaarten en Yahtzee. In de meeste spelletjes zit een winelement. Als kinderen veel spelletjes spelen, dan leren ze niet alleen om te winnen, maar ook om te verliezen (tenzij je natuurlijk als ouder je kind altijd laat winnen. Dat is dus NIET de bedoeling). Door vaker te verliezen leren kinderen om met tegenslagen om te gaan.

3. Wees eerlijk in je feedback. Complimenten geven is goed, maar overdrijf niet. Niet alles is namelijk goed of mooi. Als er verbetering mogelijk is, geef deze verbetering dan ook. Je hoeft je kind niet te beschermen tegen opbouwende feedback! Vind je iets niet mooi, vertel dat dan ook. Je hoeft natuurlijk niet te zeggen dat je iets spuuglelijk vindt. Je kunt wel zeggen: dat is niet helemaal mijn smaak, of ik vind die kleuren niet zo mooi. Hoe eerlijker je bent, juist met opbouwende feedback, hoe meer je de veerkracht-spier van je kind aanspreekt.

4. Doe mee aan wedstrijden. Of dat nou een tekenwedstrijd is of een sportwedstrijd. Grote kans dat je kind ook weleens verliest. Leren omgaan met verlies is te leren. Als ouder hoef je de teleurstelling niet weg te halen. Op latere leeftijd zullen ze genoeg tegenslagen ervaren. Als je als ouder je kind op jonge leeftijd tegenslagen laat ervaren, dan zullen ze daar op latere leeftijd van profiteren.    

5. Laat je kind niet snel opgeven. Opgeven is gemakkelijk, veilig en vaak ook fijn. Het ongemakkelijke gevoel dat iets niet lukt wordt daardoor vermeden. (plus voor jou handig, want dan heb je geen gefrustreerd kind). Op korte termijn wordt de angst/frustratie verminderd, op lange termijn ontwikkelt het kind geen doorzettingsvermogen. Geen doorzettingsvermogen betekent minder veerkracht. De kans dat je kind als volwassene snel opgeeft wordt dan groot.

6. Geef je kind steeds meer eigen verantwoordelijkheid. Begin met kleine taken zoals het opruimen van speelgoed, het kiezen van kleding voor de volgende dag of het doen van huiswerk. Geleidelijk aan kun je de verantwoordelijkheden uitbreiden naar het beheren van een weekbudget of het zelfstandig maken van afspraken. Door verantwoordelijkheid te geven, leert je kind om meer zelfvertrouwen en dus meer veerkracht te krijgen. 

7. Leer je kind dat niet alles LEUK hoeft te zijn. Het leven bestaat uit leuke en minder leuke momenten. Maak je kind hiervan bewust. Leer ze om door te zetten, ook als ze iets moeten doen wat ze niet leuk vinden. Denk aan huishoudelijke klusjes, huiswerk of het bereiken van een doel. Dit versterkt hun karakter en leert je kind dat voldoening ook kan komen uit het afronden van noodzakelijke taken.

8. 100% van de tijd jouw kind vermaken? Niet nodig! Het is niet jouw taak om jouw kind 24/7 te entertainen. Kinderen moeten ook leren om zichzelf te vermaken en hun eigen interesses te ontdekken.

Moedig ze aan om zelf spelletjes te bedenken, buiten te spelen of een hobby te vinden waar ze gepassioneerd over zijn. En nee. Dit betekent niet dat je kind urenlang op een telefoon of iPad kan spelen. Juist niet! Laat kinderen ontdekken wat ze nog meer interessant vinden om te doen. Laat ze gerust vervelen.  Dat is ook hartstikke goed voor hun veerkrachtontwikkeling.

Tot slot: laat vooral het goede voorbeeld zien. Laat zien dat jij als opvoeder je hoofd koel houdt, ook al gaan dingen niet zoals jij wilt. 

🌱 Heb jij als opvoeder extra hulp nodig bij het ontwikkelen van veerkracht bij je kind? Bijvoorbeeld omdat je het moeilijk vindt om NEE te zeggen? Of omdat je kind erg onzeker is?Misschien kan ik je helpen via een eenmalig adviesgesprek van 1 uur, een 3-sessies BOOST traject of een BOOST intensief traject. Wil jij gratis 10 minuten kennismaken? Stuur dan een e-mail naar info@louisehildebrand.nl

🌟 Naast coaching geef ik advies, workshops, trainingen en maak ik content zoals dit artikel voor welzijnsorganisaties zoals scholen. Wil jij welzijn en welbevinden binnen jouw organisatie versterken? Voor personeel of leerlingen? Neem contact op voor het maken van een vrijblijvend kennismakingsgesprek.  


Reageer op dit artikel