Ik zie veel mensen om me heen die vooral erg druk bezig zijn met hun leven. Hun to-do-lijst. Studie. Werk. Kinderen. Het huishouden. Hun sociale leven. Oh ja, er moet ook nog tijd voor jezelf worden ingepland. Er moeten veel ballen hoog worden gehouden. De boog staat kortom altijd gespannen. Tijd voor niks doen, écht ontspannen of herstellen, die is er niet of weinig.
Ze leven op de automatische piloot en worden in het slechtste geval geleefd. Ze zijn speelbal van hun omgeving. Roept je kind? Dan sta je klaar. Vraagt je collega om hulp? Ook dan sta je klaar. Appt een vriend of vriendin om wat leuks te doen? Natuurlijk ga je dan mee!
En ach, die moeheid. Die gaat wel voorbij. Koffie erin, klaar. Een beetje onrust? Dan ga je een keer extra naar yoga. Plotseling in huilen uitbarsten? Niks aan de hand, je bent gewoon een gevoelig type. Nekpijn of rugpijn? Tja, hoort erbij. Je wordt weer een jaartje ouder, hè? Dan begint het aftakelingsproces.
Mensen zijn er goed in om signalen van hun lichaam te negeren. Met als gevaar overspannenheid en burn-outklachten. Vooral mensen met een dienstverlenend beroep zijn hier waanzinnig goed in.
👉 Misschien weet je al donders goed wat je moet doen om klachten te voorkomen.
👉 Misschien ben je al dagelijks aan het worstelen om de balans goed te houden.
👉 Misschien wil je ook echt uit dat hamsterrad springen omdat je beseft:
Waar ben ik in godsnaam mee bezig?!
Wat kun je vandaag nog doen om klachten te voorkomen en de juiste balans te bewaren?
1. Onderzoek wat jij écht belangrijk vind. Stap 1 is ontdekken wat je écht belangrijk vindt in het leven. Is dat geld verdienen? Tijd met je kinderen doorbrengen? Een opgeruimd en schoon huis? Alle werktaken afgerond hebben voordat je naar huis gaat? Tijd voor jezelf? Onderzoek jouw normen en waarden in deze periode van je leven (want deze normen en waarden verschillen per leeftijd en levensfase). Als je glashelder hebt wat je in welk levensgebied wilt, dus in je werk, prive, gezin, sociaal leven en qua tijd voor jezelf, dan kun je betere keuzes maken.
2. Prioriteer je taken en besteed tijd aan de voor jou belangrijke dingen. Dit punt vloeit voort uit punt 1. Als je weet wat je écht belangrijk vindt, dan kun je daarop actie ondernemen. Leer om onderscheid te maken tussen wat echt belangrijk is en wat kan wachten. Niet alles op je to-do-lijst heeft dezelfde urgentie of is belangrijk.
3. Stel grenzen. Het is prima om ook weleens 'nee' te zeggen. Vind je dat moeilijk? Bouw dan bedenktijd in. Zeg dan: ik denk er nog even over na en kom er graag bij je op terug. Na een (korte) bedenktijdperiode kun je vaak beter inschatten of je wél of niet ruimte hebt om de extra taak op te pakken. En bedenk: een onoprecht JA is een NEE tegen jezelf.
4. Neem klachten serieus. Zie klachten als signalen om jou te helpen om de juiste keuzes te maken. Ben je moe? Dan is het misschien tijd om te herstellen. Heb je ergens pijn? Dan ben je jezelf misschien aan het overbelasten. Zie een klacht als een prikkel om even stil te staan. Hoe gaat het met je? Ben je nog blij met jezelf en de dingen die je doet? Of is het tijd om andere keuzes te maken?
5. Sta stil bij hoe jij wakker wordt. Moet jij 10 keer snoozen? Draai jij jezelf liever nog een keer om, en dat elke dag? Word je moe wakker en heb je geen zin in de dag? Of stap je vrolijk en vol energie uit je bed en heb je boordevol zin om de dag te starten?
Klachten voorkomen én alle ballen hoog houden is verdomd moeilijk. Helemaal als je hoge verwachtingen hebt van jezelf en graag anderen van dienst bent. Ben jij al tijden hiermee aan het worstelen en ben je er écht klaar mee? Heb jij behoefte aan een coach die jou hierbij helpt? Een coach die er niet omheen draait en die jou ondersteunt bij het sneller bereiken van balans en rust in je leven? Neem gerust vrijblijvend contact op om te onderzoeken of ik de juiste coach ben voor jou! Stuur een e-mail naar info@louisehildebrand.nl of bel naar 06 48 27 12 19. Ik maak graag kennis met je!