In de afgelopen periode heb ik een aantal mensen met onrust gecoacht. Het is een vervelend en irritant gevoel dat op verschillende manieren tot uiting komt. De een noemt het een zeurend onderbuikgevoel. Weer een ander voelt zich opgejaagd. De volgende denkt dat er iets ontbreekt in zijn leven, maar heeft geen idee wat dit is. Zodra je onrust voelt wordt het tijd om eerlijk naar jezelf te kijken. Wat is er aan de hand?
Onrust is een signaal dat je iets doet in je leven dat niet bij je past. Het is ook een teken dat je (bewust of onbewust) negatieve gedachten hebt. En het is misschien een signaal dat je een te gejaagd leven leidt. Net zoals je hartslag hoger wordt als je gaat sporten, zo reageert je lijf met onrust als er iets niet klopt in je leven. Een mooi signaal dus!
De volgende tips kunnen helpen bij het bestrijden van onrust:
1. Vraag jezelf af: doe jij dingen die horen bij jouw normen en waarden?
Denk bijvoorbeeld aan normen en waarden zoals het voelen van vrijheid, het hebben van voldoende rust, het beleven van plezier of genoeg tijd doorbrengen met je familie.
Stel dat je het erg belangrijk vindt om tijd door te brengen met je familie. Maar je werkt 60 uur per week, hebt een druk sociaal leven en een paar hobby's. Dan is de kans groot dat jij onrust voelt omdat je niet of nauwelijks tegemoet komt aan jouw wens, namelijk tijd doorbrengen met je familie. Of je vindt het erg belangrijk om vrijheid en creativiteit te voelen in je werk. Helaas moet je precies doen wat jouw baas zegt. Er is sprake van een conflict want iets wat jij belangrijk vindt ontbreekt. Ook in deze situatie kun je onrust ervaren.
2. Kijk eens naar je agenda. Plan jij je agenda goed in?
Ik heb ooit eens een cursiste gehad die erachter kwam dat ze haar afspraken te kort achter elkaar plande. Tijdens elke afspraak maakte ze zich al zorgen over de volgende afspraak: als ze maar niet te laat zou komen... Autorijden werd een gehaaste activiteit. Om over de lunch niet te spreken, daar had ze uiteindelijk niet eens de tijd voor.
3. Onderzoek je negatieve gedachten.
Dagelijks hebben we tienduizenden gedachten. Veel van deze gedachten zijn onbewust en komen automatisch in ons op. Door stil te staan bij je gedachten kun je onderzoeken welke negatieve gedachten jou onrust bezorgen. Dit doe je vooral door even niks te doen. Ga een moment zitten. Zet je telefoon stil. Leg dat boek weg en doe de tv uit. Pas dan kun je onderzoeken welke negatieve gedachten je allemaal hebt. Kloppen deze gedachten? Wat is je bewijs? En hoe kun je ervoor zorgen dat deze negatieve gedachten in iets positiefs veranderen?
4. Beperk je adrenalineshots.
Als de adrenaline door je lichaam giert kun je je geweldig voelen. Je voelt energie, je bent alert, je kunt voor jouw gevoel misschien de wereld aan. Tegelijkertijd kan een overdosis aan adrenaline je onrustig maken. Logisch, want je lichaam maakt adrenaline aan wanneer het denkt dat het in gevaar is. Werken met strakke deadlines, overmatig sporten, een drukke agenda. Het kunnen allemaal redenen zijn waarom jouw adrenalinegehalte continu hoog is. Met als mogelijk gevolg een gevoel van onrust.
Mentaal fitte mensen voelen zoch niet continu onrustig. Zodra ze onrust voelen weten ze wat ze moeten doen om deze onrust te bestrijden. Voel jij je vaak onrustig? En heb jij behoefte aan mentale ondersteuning om deze onrust aan te pakken? En dat op een praktische, doelgerichte manier? Dan is het het coachtraject Empowerment boost misschien geschikt voor jou. Je leert hoe je minder onrust kunt hebben en je leert hoe je meer tevredenheid en geluk kunt voelen. Stuur gerust een e-mail om je aan te melden voor een vrijblijvend gesprek. In dit gesprek gaan we samen onderzoeken of dit traject geschikt is voor jou.
Lees ook:
Shit happens: 8 tips voor meer geluk
Druk moe en gestrest
Druk en onrustig in mijn hoofd