Afhakende sporters missen motivatie

16 Jul 2007

Op de sportschool waar ik wekelijks lesgeef is me vooral één ding opgevallen: veel mensen die lid worden haken na een tijd af en komen, ondanks het feit dat ze aan een abonnement vastzitten, nooit meer terug. Waar ligt dat nou aan?

Grootste oorzaak hiervan is motivatie, of beter gezegd, het gebrek aan motivatie. Heb je in eerste instantie helemaal geen zin om te sporten, maar vind je dat je 'moet' sporten omdat je:

a. moet afvallen;
b. spieren wilt kweken;
c. conditie wilt opbouwen;
d. fitter wilt worden;

dan is de kans groot dat je geen sporter wordt, maar sponsor. Met andere woorden, je doneert maandelijks een bedrag aan de sportschool zonder dat je gebruikmaakt van hun faciliteiten. Uiteraard is dat doodzonde van je geld en je schuldgevoel speelt handig in op deze kennis. Elke keer dat je geconfronteerd wordt met de maandelijkse afschrijving denk je: ik moet weer eens gaan sporten. Uiteindelijk wordt het lood in je schoenen zo zwaar dat je alleen al bij de gedachte aan de sportschool met een schuldgevoel neerploft op de bank.

Eigenlijk kun je van tevoren al voorspellen dat deze mensen op een gegeven moment afhaken. Motivatie om te sporten moet je uiteindelijk vinden in de activiteit zelf. Je vindt het leuk om te bewegen, om een groepsles te volgen, om te dansen of om aan de gewichten te trekken. Je weet dat je na het sporten energie hebt, dat je je voldaan voelt en dat je met een gerust hart op de bank kunt neerploffen. Zodra het idee van de sportschool weerzin opwekt, is het gedaan met je sportmotivatie. De enige keer dat je ooit nog je sportschool van binnen ziet is de keer dat je je abonnement opzegt.

Natuurlijk kun je een van de genoemde redenen hebben om te beginnen met sporten. Maar, zorg ervoor dat je motivatie om te sporten verschuift naar het bewegen zelf. Ben je niet bekend met het aanbod van de sportschool, dan moet je zo snel mogelijk uit zien te vinden wat bij je past. Wat vind je leuk? En wat absoluut niet? Houd je van lekker rennen op de loopbaan of stap je liever op een fiets? Gaat je voorkeur uit naar gewichten of naar groepslessen? Als het laatste het geval is, welke groepslessen vind je het leukst? Speel op deze kennis in. Dit vergroot de kans dat je blijft sporten en profiteert van alle bijkomende voordelen.

Als psycholoog, trainer en coach ben ik gespecialisteerd in mentale gezondheid. Ik geef presentaties, workshops, trainingen en coachingstrajecten op gebied van o.a. afvallen, hoge werkdruk, e-mailstress, onrust en/of ongelukkige gevoelens. Kijk gerust in mijn dienstenaanbod om te kijken of ik jou of jouw bedrijf verder kan helpen. Je kunt ook een e-mail sturen naar: info@louisehildebrand.nl


Arjan Jonker  •  17-07-2007, 10:06

Klinkt bekend! Bij ons op de Taekwon-doclub kennen we het fenomeen ook. Ideale leden, hoor! Ze kosten geen moeite, maar brengen wél geld in het laatje! ;-)

Witlof  •  18-07-2007, 12:11

Eigenlijk klinkt het best denigrerend "missen van motivatie". Weet je, sporten is helemaal niet natuurlijk maar een spel, welke vooral van toepassing is voor de jonge mens om vaardigheden te kweken die er aan bijdrage om uiteindelijke zogoed als mogelijk uiting aan zijn driften te kunnen geven. Ik heb mij laten vertellen dat er tweemaal per jaar een piek is dat men gebukt onder schuldgevoel naar de sportschool gaat, waar door de in opleiding zijnde COIS jongeren op een nogal knullige manier van dat gevoel gretig gebruik wordt gemaakt. Bewegen hoort verweven te zijn met het dagelijkse ritme maar dit wordt door de huidige westerse cultuur vooral ontmoedigd, en de hypocrisie is compleet met de indoctrinatie van een onhaalbare voorkeurs body. Sporten is een volksziekte geworden, een wanhopig verlangen naar jong, fris en energiek, en wellicht een verschuivingen van andere problemen of misvattingen. Rust roest maar van sporten wordt je niet gezonder eerder loop je één of andere blessure op met alle nadelige gevolgen. Door te sporten breng je meer zuurstof naar de spieren. Nou schijnt zuurstof een nogal vrij onstabiel element te zijn met vrije radicalen. En met name deze laatste zorgen voor ons verouderingsproces door middel van oxidatie. Dus eigenlijk kan je stellen dat sporten een bijdrage levert aan het versneld ouder worden, langzaam doch versneld door ons zelf branden we op. Zover je het nog niet door had, ben ik vooral gemotiveerd om niet te sporten, mis gelukkig een competitie-gen en leef een gematigd en gevarieerd leven.

Huub Koch  •  18-07-2007, 17:26

Ik ben wekelijks in de sportschool te vinden en doe daarnaast ook nog Tai Chi en Chi Kung. Wat mij enorm geholpen heeft om gemotiveerd te blijven is goede begeleiding. Een goede trainer/coach helpt je om je oefeningen op de goede manier te doen. Zo krijg je geen blessures en betere, duurzame, resultaten. Hij/zij zal je ook helpen om je grenzen langzamerhand te verleggen en je beoefening te perfectioneren. Dat alles helpt je om fit en ontspannen in het leven te staan. Onder die voorwaarden hoef je niet bang te zijn om te investeren in een abonnement of strippenkaart.

Professionals op dit gebied kennen trouwens 3 soorten deelnemers: 1. Deelnemers die te snel resultaten willen en als de resultaten dan niet snel genoeg aan hun verwachtingen voldoen afhaken. 2. Deelnemers die zelf te weinig investeren om reeele resultaten te behalen en vervolgens afhaken met kritiek op de docent. 3. Deelnemers die zich realiseren dat echte resultaten tijd kosten (piano leren spelen doe je ook niet in 3 maanden) en daar rustig aan werken. De blijvertjes!

Patrick  •  19-07-2007, 18:10

Beste Witlof,
Niets is beter voor het menselijk lichaam dan bewegen. Sporten is een goede vorm daarvan aangezien de mens tegenwoordig niet meer hoeft te jagen of het bos in moet om vruchten te plukken. Ik ben zelf personal trainer in een sportschool en zie juist mensen met ziekten en aandoeningen profiteren van het sporten,en dan moet je denken aan het minder of niet nodig hebben van medicijnen door lichamelijke beweging. Je verhaal over zuurstof slaat nergens op, een motor draait ook niet zonder zuurstof. Sport hoeft niet per se uiterlijk verbonden te zijn, het is ook een goede manier om je hoofd leeg te maken na een dag zware geestelijke inspanning. Mensen die sporten zien er ook veel jonger uit dan mensen die dat niet doen dus dat argument kan ook van tafel. Sporten is ook een sociale bezigheid, een plek waar je elkaar tegenkomt in plaats van een kroeg. Als je op de juiste manier sport hoef je ook geen blessures op te lopen, ik heb in mijn hele leven dat ik intensief sport hooguit een verdraaide teen gehad. Als je daar wel bang voor bent adviseer ik een personal trainer ;-)

Witlof  •  20-07-2007, 07:48

Zo te lezen gooi je graag dingen op de vloer. Dus als ik geen PT neem eindigt mijn jeugdige lijf hoogstwaarschijnlijk ongezond, contactarm, met een vol hoofd en happend naar adem in een kroeg?

Ik denk dat er nog wel wat meer factoren zijn dan bewegen die we beter niet kunnen missen, zo ben je binnen een paar dagen zonder water hartstikke dood. Door het intensief sporten ben je blijkbaar nog niet aan de theoretische kant toe gekomen, bezien het ontbreken van de basale kennis over het metabolisme. Sport is een spel en een gezond mens wordt van sporten niet gezonder, en ook niet wijzer. Het heeft althans tot nu toe nog geen genie doen ontspruiten. Van sporten word je wellicht sneller en sterker maar dit gaat dus ten koste van een verhoogd risico zo bewijzen de cijfers, 2.500.000 sportblessures per jaar in Nederland (maar dit zijn natuurlijk allemaal prutsers). Zieke mensen sporten niet, dat noemen we bewegingstherapie, dus eigenlijk ben je geen PTer maar een ziekenverzorger ;-)

Je argument "Jonger uitzien door sporten" is subjectief en onhoudbaar. Om mijn hoofd te wissen pak ik doorgaans een boek of mijn playstation en schiet gewoon een compleet level verrot. Met je rug in het gras en de zon liggen wil ook nog wel eens helpen. Nou ben ik geen prater maar de keren dat ik vertoefde tussen de sportkuddes voelde ik mij een stuk eenzamer. Ik heb in ieder geval nog nooit een goed gesprek gevoerd in een sportschool, sterker nog de meeste hebben de lucht er niet voor om een zinnig woord te wisselen en zijn vooral met zichzelf bezig.

Joh als jij het leuk vindt dan moet je het vooral blijven doen, maar maak er geen evangelie van want bewegen is goed maar sporten hoeft niet. Het is een onzinnige bezigheid die je leuk moet vinden.

Patrick  •  20-07-2007, 10:15

Nee beste Witlof,
Je moet goed lezen. Je moet geen PT'er nemen om gezond te blijven, contacten te leggen en of uit de kroeg te houden, ik zei dat SPORTEN daarvoor een oplossing is. En als Personal Trainer is driekwart van de opleiding fysiologie en anatomie dus ik weet wel degelijk waar ik over praat. Water en voeding zijn inderdaad ook hele belangrijke factoren voor de mens, daar begeleid ik ze ook bij, want als je traint en evengoed eet waar je zin in hebt zul je ook geen vooruitgang boeken. Een motor heeft ook de juiste zuurstof en brandstof nodig om goed te draaien.
Die 2.5 miljoen blessures die jij noemt zijn ook vaak verzwikte enkels of verdraaide knieën. Dat kun je beter hebben dan verstopte slagaders of te hoge bloeddruk door te weinig beweging. Noem jij mensen met diabetes ziek? Die kunnen alle sporten prima uitvoeren, waardoor ze dan minder insuline nodig hebben. Ik zit ook graag achter mijn Playstation op een regenachtige winteravond, in mijn gezonde, fitte lichaam ;-)
Je hebt gelijk, sporten hoeft niet, maar het is wel beter voor je gezondheid, op een kneusde teen na. Vergelijk het met een auto: olie verversen hoeft ook niet, maar is wel beter voor het onderhoud van je voertuig.

Witlof  •  20-07-2007, 13:58

Nou nou beste Patrick je hoeft niet te gaan schreeuwen, ik ben niet doof hoor ;-)
Vanuit biologisch oogpunt zijn mensen met diabetes inderdaad niet gezond, overigens net als mensen met dicht geslipte bloedvaten of een hoge bloeddruk. Zie je nou wel je bent een ziekenbroeder.

Maar vertel, waarom zou sporten 'beter' voor mijn gezondheid zijn? (voor iemand met een gezonde leefstijl). Ach ik lees het al je denkt dat mensen die niet sporten niet gezond blijven, nou laat ik je uit de droom helpen, dat zit al in je genen ingebakken. Waarom zou ik vooruitgang willen boeken als ik al gezond ben? Je denkt toch niet dat als ik altijd met mijn auto te hard rij, het uiteindelijk een 'betere' auto wordt? of zal ik mijn bloed laten verversen.

Sorry ik ben een beetje flauw, je bedoeld hoogstwaarschijnlijk te zeggen dat 3/4 van de mensen ongezond leeft, wat vooral zoals ik al eerder schreef door onze samenleving wordt opgedrongen. Je streven is nobel maar houdt zich vooral met symptoom bestrijding bezig. Ik hoop dat je het leuk vindt maar het is niet mijn cup of tea.

Huub Koch  •  22-07-2007, 05:25

Hé een echte discussie! Wat me nu opvalt Louise, is dat jij zelf nooit op reacties reageert. Heb je wel eens het stuk van Liz Strauss gelezen? Hier staat het www.successful-blog.com

Huub Koch  •  22-07-2007, 06:09

Correctie: Had toch even opnieuw moeten kijken naar de vorige pagina's ;-) Maar doe je dat nu sinds kort of al veel eerder, had nl. toch echt de indruk dat je geen reacties op reacties plaatste. Groeten van Huub!

Louise Hildebrand  •  23-07-2007, 13:50

Hoi Huub,

Ja,inderdaad. Soms reageer ik wel op een reactie, soms niet. Het artikel van Liz is ook voor mij verhelderend. Soms wacht ik een discussie af om er vervolgens in een van de volgende blogs verder op in te gaan. Ik heb dat weleens in een van de vorige blogs gezegd, maar niet iedereen heeft tijd (en zin!) om al mijn blogs terug te lezen. Dus, voortaan zal ik wat sneller zijn met het plaatsen van een reactie op reacties, dat is wel zo netjes! :-)

Reageer op dit artikel