Iedereen wil gelukkig zijn. De manier waarop we dit geluk nastreven verschilt van mens tot mens. Niet iedereen slaagt hierin. In deze serie van blogs ga ik dieper op dit onderwerp in. Hierbij gebruik ik mijn persoonlijke ervaring en mijn praktijkervaring als psycholoog, trainer en coach. Heb jij ideeën voor een onderwerp? Stuur gerust een e-mail naar info@louisehildebrand.nl. Misschien kan ik er een blog over schrijven. Blog 4 gaat over de druk om altijd gelukkig te zijn. Is dat wel realistisch? En maakt deze druk ons juist niet ongelukkig?
Pieken en dalen
Het leven is niet altijd even leuk. Toch lijkt het alsof het altijd goed met ons moet gaan. Vraag een gemiddeld persoon hoe het gaat, dan antwoord diegene meestal met: "Goed hoor", of "Druk". Natuurlijk wil je niet altijd aan iedereen toegeven dat het niet goed gaat. Dat hoeft ook helemaal niet. Maar de druk om altijd happy en tevreden te zijn is groot. Waardoor je je nog ellendiger gaat voelen als je niet gelukkig bent. Neem als voorbeeld social media.
Voorkeur voor leuke berichten
Kijk op een gemiddelde Facebook-pagina of Instagram-account en je ziet voornamelijk mooie foto's en leuke berichtjes. Zo nu en dan lees je een klaagpost of een minder leuk bericht, maar o wee als je dat te vaak doet. Dan haken mensen af. Negativiteit, vervelende berichten of wat diepgaandere posts, die zijn een stuk minder aantrekkelijk.
Zelf merk ik dat ook bij het plaatsen van foto's of berichten op social media. Een leuke foto krijgt gemiddeld 10 tot 15 keer zoveel likes dan bijvoorbeeld een blog met tips voor meer geluk.
Zijn mensen dan toch erg gelukkig? Daar valt over te discussiëren. Want als ik op mijn website kijk, dan wordt een gemiddeld blog waar ik op Facebook promotie voor maak, meteen zo'n 200 tot 600 keer aangeklikt.
Blijf vooral lachen
Hieruit concludeer ik dat het niet hip is om toe te geven dat je meer behoefte hebt aan geluk. Want hoe suf is het dat je jezelf niet eens gelukkig kunt maken? Het lijkt in onze maatschappij niet gepast om langer dan uur of een dag somber, teleurgesteld, boos, ontevreden of verdrietig te zijn. Dat voelt namelijk als falen. Waarom kun je dat rotgevoel niet snel deleten? Maar is dat wel een realistisch streven? Waarom mogen we als mens niet even ongelukkig zijn? En moeten we altijd maar lachen en mooie plaatjes aan de buitenwereld laten zien?
Ook vervelende dingen horen erbij
Dit blog is een blog met een bijzondere wending. Want als tip voor meer geluk geef ik: accepteer dat het leven niet altijd leuk is. Ofwel: shit happens!
Je raakt vroeg of laat flink teleurgesteld. Je krijgt vast een keer ruzie met een familielid of collega. Vrienden komen. Vrienden gaan. Relaties ontstaan, relaties worden verbroken. Misschien word je ernstig ziek. Of gaat er een geliefde dood. Dit zijn normale dingen uit het leven die ervoor zorgen dat je je niet goed of zelfs ongelukkig voelt. Alleen vergeten we dat vaak! Het is toch gek dat we in dit soort situaties van onszelf verwachten dat we alsnog gelukkig zijn?
Stel je verwachting op dit gebied dus bij. Je hoeft niet altijd gelukkig te zijn en aan de buitenwereld te laten zien hoe goed het met je gaat. Het leven zit vol pieken en dalen. Zolang de balans niet doorslaat naar de dalen, dan is er niks aan de hand. En kun je concluderen dat je best gelukkig bent. Ook al heb je af en toe een baaldag of een periode dat je ongelukkig bent.
Lees ook deze blogs over geluk:
Blog 1. Tips voor meer geluk. Geld maakt (niet) gelukkig.
Blog 2. Tips voor meer geluk. Pak negatief denken aan
Blog 3. Tips voor meer geluk. Doe meer leuke dingen (ja ja, makkelijk gezegd)
Wat vind ik leuk en waar word ik gelukkig van?
Succesvol maar ongelukkig. Tips voor meer geluk